3 timers konference om Femern Bælt-projektet

- Blev et stort og vellykket tilløbsstykke

Arrangørerne bag Femern Bælt konference blev glædeligt overrasket over tilmeldingerne til arrangementet, som fandt sted i går mandag 18. november på Papirfabrikken i Holeby. I første omgang var konferencen planlagt at skulle blive afholdt i Factory Lodge lokalerne, fordi man forventede omkring 60-80 interesserede.

Da tilmeldingerne oversteg 90 måtte man flytte arrangementet over til Globen og der endte faktisk med at være over 200 tilmeldte. Det fortalte Managing Director Stig Rømer i sin velkomsttale. Stig og hans team i Femern Belt Development, der var initiativtager til at arrangere Femern Bælt konferencen i samarbejde med Business Lolland-Falster, Erhvervsstyrelsen, Vordingborg Erhverv samt de 3 kommuner Lolland, Guldborgsund og Vordingborg.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Udnyttelse af virksomheders potentialer ved Femern Bælt-forbindelsen
Det var overskriften til konferencen og det spændende program, som havde tiltrukket så mange interessenter, bestod af 8 forskellige indslag, dvs. der var desværre en enkelt foredragsholder der var blevet syg. Indslagene var med til at give de fremmødte nogle bud på, hvordan de skulle forholde sig til byggeriet, samt til de udfordringer der også vil være med hensyn til sprog på byggepladsen, som man forventer, vil være på engelsk. Men der var også fokus på den forskellige mentaliteter de enkelte arbejdere forventeligt har. Fordi der vil være og er, stor forskel på en dansk, tysk, polsk og lettisk håndværker, da de alle har hver deres faglige baggrund og uddannelse.

Der kom bud på hvordan man kunne indgå i samarbejder for at løfte opgaverne og hvordan man skulle sikre sig i den forbindelse. Samt gode råd om selve juraen når man ville være med i det store anlægsarbejde. Rekruttering og delentrepriser blev også gennemgået for de muligheder og bestemt også udfordringer der venter.

I foråret 2020 tager man det første spadestik
Det blev dog slået fast, at man i april 2020 tager man det første spadestik. Og selve byggestarten følger i månederne efter. Dette vakte en del lettelse blandt tilhørende. Erhverv og Kultur talte med flere i kaffepausen, at dette egentlig var noget af det vigtigste de havde håbet på at høre i dag. Og alligevel kunne man spore en lille usikkerhed, for spørgsmålet kom også: Hvad kan der ske, for at det alligevel bliver udsat?

Svaret på det spørgsmål blev måske givet den 26. marts i år, da de første 6,6 mia. kroner blev frigivet til flere fremrykkede projekter. Inden selve tunnelen kan bygges, skal der etableres den fabrik, der skal bygge tunnel-elementerne, samt en havn hvor det hele kan losses og lastes fra og derudover skal der bygges en by der kan huse 2.500 til 3.000 faste arbejdere. I byen skal der etableres dagligvarebutikker, frisører, Fitness, pizzarier, restauranter mm. Ja alt hvad vi andre har brug for hver dag, får de ca. 3.000 faste beboede selvfølgelig også brug for, i de 8-9 år de bosætter sig her. Man forventer at yderligere 3.000-5.000 arbejdere vil have direkte eller indirekte arbejder i forbindelse med byggeriet.

Danske hotdogs og Krenkerup fadøl
Konference deltagerne fik hotdogs, sodavand og Krenkerup Fadøl at slutte af på, samtidig med at man kunne netværke og måske kikke sig om efter nye samarbejdspartnere.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Erhverv og Kultur giver her en kort

STATUS på Femern tunnel byggeri
Selskabet Femern A/S er bygherre og administrerer budgettet på ca. 60 mia. kr., som det er beregnet, at det vil koste at bygge tunnelen.

Den oprindelige plan, dengang man underskrev aftalen i 2008 var, at den landfaste forbindelse over Femern Bælt skulle være klar i 2018. Femerntunnelen mellem Lolland og den tyske ø Femern bliver en 18 km lang sænketunnel, der kommer til at rumme en tosporet motorvej i hver retning plus nødspor samt to elektrificerede jernbanespor. Tunnelen bliver i øvrigt verdens største.

 • I den senest offentliggjorte tidsplan, der nu er baseret på byggestart i foråret 2020, skal forbindelsen åbnes i 2028. Men den forsinkede tyske byggetilladelse presser den eksisterende tidsplan for Femern-forbindelsen. Men alle som Erhverv og Kultur talte med på konferencen håber og tror på, at det denne gang holder vand. Så vi krydser fingrene…Femern Link Contractors (FLC)
  FLC-konsortiet, der skal anlægge størstedelen af Femern-forbindelsen mellem Lolland og Tyskland, er fordelt på fire betingede kontrakter mellem to konsortier, der består af virksomheder fra Belgien, Frankrig, Holland, Tyskland og det Danske firma Aarsleff (Per Aarsleff A/S).Læs mere om konsortiet på: https://femernlinkcontractors.com/Få et overblik over Femern tunnelbyggeri på disse websider:
  https://femern.com/da
  https://www.vejdirektoratet.dk/
  https://www.bane.dk/Borger/Baneprojekter/Ringsted_Femern-Banen

  FAKTA:

 • Tunnelen består af 79 enkeltelementer på hver 217 meter og 10 specialelementer med en kælderetage til brug for udstyr til tunnelens drift- og vedligeholdelse.
 • Et tunnelelement vejer 73.000 tons. Det svarer til 14.000 elefanter.
 • Den mængde stål, der bruges i tunnelen, svarer til cirka 50 Eiffeltårne.
 • Op til 3.000 mennesker vil være direkte beskæftiget med at bygge Femern-tunnelen.
 • Det tager ca. 8,5 år at bygge Femern-forbindelsen
 • Det vil tage ti minutter at køre fra Danmark til Tyskland i bil og syv minutter i tog.
 • Bilisterne kan køre 110 km/t i tunnelen. Elektriske tog kan køre gennem tunnelen med 200 km/t.
 • Anlægsbudgettet for Femern-forbindelsen er på 52,6 mia. kr. i 2015-priser i anlægsloven. Du kan læse mere om projektets økonomi her.
 • Femern-forbindelsen er brugerfinansieret. Indtægterne fra Femern-forbindelsen går til at tilbagebetale de lån, der har finansieret byggeriet. Det er samme model, der har finansieret Storebælt- og Øresundsforbindelsen.Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top