60 års jubilæum

Pressemeddelelse

Peter Abrahamsen fejrer 60 års jubilæum som musiker 10. juni 2018. Jubilæet markeres med tre udgivelser og to fester.

Præcis den 10. juni i år runder en af dansk musiklivs grand ol’ men, Peter Abrahamsen, sit 60 års jubilæum som musiker og sanger. På denne dag er det nøjagtig 60 år siden, Peter Abrahamsen indspillede sin første EP i en aula med god akustik på en skole i Rødovre. Han debuterede således som kun 16-årig i 1958 som ”Danmarks svar på den britiske skifflekonge Lonnie Donegan” under navnet ”Peter Abrams and the Rythm Rockets”.

Jubilæet markeres i vanlig storaktiv stil på flere måder – der gror ikke mos på en rullesten:

  • Jubilæumsfest og minikoncert i Sweet Silence Studios nyindrettede studier i København søndag 10. juni 2018
  • Samtidig udgivelse af en enorm sang – og melodibog med 100 af Peters kompositioner til både egne og andres tekster udgivet af Wilhelm Hansens Musikforlag
  • Og samtidig udgivelse af en CD’en ”Rosenmærket” med fem nye melodier og én gammel – som afslutning på Peters trilogi med Emil Aarestrup digte sat i musik af jubilaren.
  • Udgivelse af sang- og melodibogen ”18 digte af Emil Aarestrup sat i musik af Peter Abrahamsen” under Nysted Lyrik og visefestival 15.-17. juni også udgivet af Wilhelm Hansens musikforlag.
  • Tyvstart på jubilæet ved en forårskoncert i hjembyen Maglebrænde på Nordfalster maj 2018 (udsolgt)


Peter fortæller selv om indspilningen af den første plade:
“Den første plade, jeg indspillede, blev optaget en sen eftermiddag på en skole i Rødovre, tirsdag den 10. juni 1958. Selve indspilningen foregik 100 procent live, så både orkester og solist var til stede samtidig. Skolen var tømt for elever, og vi optog i aulaen, der havde en fortrinlig akustik. Først spilledeorkesteret melodien ind, og derefter lagde jeg vokalen ovenpå. De professionelle musikere, som spillede med på den første plade, var Poul Godske på piano, Jørn Grauengaard på rytmeguitar og Jørgen Ingmann på sologuitar, og så har jeg lidt problem med at huske, hvem der spillede bas og trommer. Det gik helt fint at være Benjamin i dét selskab, alle var rigtig søde og ikke spor hovskisnovski. De sagde bare: ‘Hej, hej Peter’, og selv om de alle var mindst ti år ældre, var de helt åbne over for mig. Siden lærte jeg dem jo nærmere at kende, og jeg arbejdede sammen med flere af dem undervejs i karrieren, så dette var bare min begyndelse.”

Peter arbejdede som cykelbud på pladeselskabet Sonet, og en af medarbejderne havde opdaget, at han i sin fritid spillede og sang. Efter en kort audition fik Peter sin første pladekontrakt under kunstnernavnet Peter Abrams – ”and the rest is history”.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


JUBILÆUMSDAGEN – Ny Melodibog og Ny CD!
Jubilæumsfesten søndag den 10. juni markeres i det pladestudie, hvor Peter Abrahamsen netop har færdiggjort sin seneste CD, Sweet Silence Studios, nu i Sydhavnen. Sweet Silence Studios med først Freddy Hansson og nu Flemming Rasmussen ved knapperne har igennem hele Peters mangeårige karriere været det pladestudie, hvor flest indspilninger har fundet sted, både af hans egne produktioner og af de hundredtallige, som Peter Abrahamsen har igangsat som producer og idemand bl.a. for en lang række danske kunstnere, især i ”den litterære bølge”.

På jubilæumsdagen præsenteres en megastor melodibog ”Sange af Peter Abrahamsen”, hvor tæt på 100 melodier til både Peters egne og andres danske sange findes. En ganske omfangsrig samling fra de seneste 50 år, lige fra Peters egen tekst og musik til ”Måske har du det lissom jeg”, ”Rose, skal vi danse” og ”Før det er for sent”, alle tre fra 1970’erne, over ”Klø mig lidt på ryggen” og ”Ole Lukøje, hvor bliver du af” fra 1980erne til de mange melodier, som Peter har sat til nogle af de store gamle digtere som B.S. Ingemanns ”Tit er jeg glad”, C. F. Richards ”Lær mig nattens Stjerne” og ”Angst”, Emil Aarestrups berømte digt.

Bogen er udgivet af Wilhelm Hansens Musikforlag og kan blive en stor hjælp til de mange, der ønsker at bruge Peters melodier på højskoler, mødesteder, forsamlingshuse og hjemme i privaten.  Bogen er illustreret af Peters nære grafikerven John Ovesen, der har været med lige fra begyndelsen i Larsbjørnsstræde, hvor Peter havde sit første pladeselskab i begyndelsen af halvfjerdserne.

På Jubilæumsdagen holdes tillige en søndagsmatiné med præsentation af den spritny CD, ”Rosenmærket”, den sidste i trilogien med tekster af lægen og lyrikeren Emil Aarestrup og musik af Peter Abrahamsen. Musikerne vil spille i selvsamme studie, som den seneste af de tre CDer, ”Rosenmærket”, er skabt i. De forudgående to CD’er hedder ”Til en veninde” (udkom 2016) og Sehr langsam (udkom 2017).

I det nye studie vil et lille publikum kunne få adgang til den særlige koncert, hvor numrene præsenteres.

Aarestrup Sang og melodibog præsenteres ved Lyrik- og Visefestivalen i Nysted 15.-17. juni
Som om dette ikke er nok, vil der i dagene 15.-17. juni i forbindelse med Nysted Lyrik- og Visefestival, der netop samler sig om Emil Aarestrups liv og virke i Danmarks sydligste købstad Nysted, udkomme endnu en sangbog, nemlig ”18 digte af Emil Aarestrup sat i musik af Peter Abrahamsen ”. I denne bog findes tekst og noder til de mange digte, som Peter har sat musik til. Det sjove er, at der faktisk er 19 digte, men titeldigtet ”Rosenmærket” er slået sammen af to af Aarestrups digte, ”Straffen” og ”Dødsstraffen”.

Tyvstart: Jubilæumskoncert i Maglebrænde 24. maj
En lille krølle – Torsdag den 24. maj holdes en forsmag på jubilæummet i hjembyen Maglebrænde på Nordfalster. Ved denne lejlighed vil nogle af de nye melodier blive præsenteret offentligt for første gang. I Maglebrænde Forsamlingshus – hvor koncerten for længst er udsolgt – vil Peters faste stok spille med, og man kan således møde både pianisten Torben Kjær, bassisten Bo Liengaard, guitaristen Ole Bendix, trommeslageren Kristian Lassen og mikrofonsangerinden Janne Lærkedahl.

Peter Abrahamsen er på 20. år bosat med sin kone, journalisten Abelone Glahn, på Falster i landsbyen Maglebrændes gamle skole, hvor der hver måned nu på 12. år holdes ”dagligstuekoncerter” med stærke danske og internationale navne. I 2013 skrev de sammen Peters biografi ”Man skal jo starte et sted”, som blev rost som et stykke musikalsk Danmarkshistorie.

Yderligere oplysninger:
Peter Abrahamsen: Email:   peter@peterabrahamsen.dk
Telefon 2143 0778 www.peterabrahamsen.dk

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

 
Hvem er Peter Abrahamsen ellers:

Peter Abrahamsen debuterede som 16-årig
Allerede i 1958 debuterede den 16-årige Peter Abrahamsen med ”Won’t you wear my ring” og tre andre numre, dengang under navnet Peter Abrams i selskab med bl.a. guitaristerne Jørn Grauengård og Jørgen Ingmann.  Han var cykelbud på pladeselskabet Sonet og fik chancen for at blive en af de første, der introducerede rock- og skifflemusikken i Danmark. Han blev kaldt Danmarks svar på Lonnie Donegan og rejste Norden rundt med sin skifflegruppe. Samtidig indspillede han en række singler og EP’er, medvirkede i TV shows i Danmark, Tyskland og Finland og havde en mindre optræden i filmen ”Prinsesse for en dag”.  I samme periode indspillede han Danmarks første musikvideo ”Lonesome Fella”, som blev instrueret af den dengang unge, talentfulde filmmand Flemming LaCour og med deltagelse af bl.a. den daværende korsanger, senere radiovært Nete Schreiner.  Han var medstifter og redaktør af musikbladet Hit, men valgte at tage en reklameuddannelse og siden dukke op som folkemusikklubvært, manager og musikproducer for andre.

Grundlagde ”den litterære bølge”
I en længere årrække drev han sit eget musikbureau og pladeselskab Abracadabra fra Larsbjørnsstræde i hjertet af København og arbejdede med den tids fremadstormende navne som Shit og Chanel, Knud Christensen, bedre kendt som Sebastian, Pia Raug og Erik Grip. Det var også her, den første ”Svantes viser” med Benny Andersen og Povl Dissing så dagens lys. Blikket for talenterne blev udnyttet, først som opbygger af Gyldendals grammofonpladeselskab Exlibris og senere fra en direktørpost i Metronome Records.
Han grundlagde, hvad der senere er kaldt ”den litterære bølge”, hvor han formåede at parre musikere med litteratur i en frugtbar symbiose. Blandt de mest kendte kan nævnes Mathildes version af Tove Ditlevsens ”Pigesind”, Sebastians Bertolt Brecht sange ”Tiderne skifter”, Trille med bl.a. ”Hej Søster”, Peter Thorups indspilning af Tom Kristensen digte ”Rejsen til Kina”, og Anne Linnets indspilning af Tove Ditlevsen digte ”Kvindesind”, samt Erik Grips ”Frank Jægers viser”.

Musik, radio og TV
Også som producer har Peter markeret sig, blandt andet som producer for Erik Grip, Povl Dissing og Benny Andersen, Jan Toftlund og Trille og har stadig et godt blik for talenter.  Han forlod Exlibris i 1983 for at dyrke sin egen musikalske karriere og blev kort efter tilknyttet Danmarks Radio, hvor han både var vært på P3 morgen- og natradio og på Giro 413, samt tilrettelagde en række countrymusikprogrammer i TV og radio og et ugentligt program med nordisk musik. Allerede da viste hans store viseinteresse sig, idet han med Danmarks radios underholdningsorkester lavede en livekoncert i Cirkusbygningen i København og en live CD hvor en række kendte danske kunstnere sang Evert Taube i forbindelse med dennes 100 års fødselsdag

Tager andre digtere op
Peter Abrahamsen er kendt for sit politiske engagement, og han har bl.a. sat musik til og indspillet digte af Oskar Hansen, den norske arbejderdigter Rudolf Nielsen, og arbejderdigteren Carl Scharnberg, som han også turnerede med en del år.

Peter kom i 1999 tilbage til Exlibris og satte igen nye kunstnere i gang, indtil pladeselskabet blev solgt til Edition Wilhelm Hansen i 2009. Han turnerer i dag med sin egen musik, samt med sange af blandt andre Emil Aarestrup, Sigfred Pedersen, B.S. Ingemann, Dan Andersson, Kaj Munk og Jeppe Aakjær.

www.peterabrahamsen.dk 

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top