ADVOKAT UPDATE August 2017

Nye låneregler gør det billigere at købe sommerhus ADVOKATUPDATE

Folketinget har netop vedtaget en lovændring, der gør det muligt at belåne 75 procent af en fritidsboligs pris hos sit realkreditinstitut. Tidligere lå grænsen på 60 procent. Reglerne trådte i kraft 1. maj 2017.

Hvis du overvejer at købe sommerhus, og du har brug for et realkreditlån til at finansiere dit køb, så er dette en rigtig god nyhed, vurderer boligrådgiver Anette Clausen fra ADVODAN Lolland-Falster. Hun tilføjer dog, at det naturligvis er rigtig vigtigt at have styr på den resterende finansiering inden, man skynder sig ud og byder på et sommerhus. Anette Clausen, som også er udannet ejendomsmægler, giver her sit bud på en række andre forhold, som du også bør tænke over inden, du køber sommerhus. Du skal blandt andet overveje, hvad du vil bruge boligen til. Det har nemlig betydning for, hvilke regler og dokumenter du skal sætte dig ind i på forhånd.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Hvilken status har sommerhuset? Langt de fleste sommerhuse må kun benyttes til beboelse i sommerperioden. Fra oktober til marts må du derfor kun overnatte i sommerhuset, hvis der er tale om kortere ophold. Ønsker du derimod at bruge sommerhuset hele året, skal du være opmærksom på, at huset som udgangspunkt skal ligge i en by- eller landzone for at have status som helårsbolig. Du kan undersøge husets status ved at lave en søgning i BBR-registret. Ligger sommerhuset i et sommerhusområde, kan der godt være givet dispensation til, at det kan bruges som helårsbolig. Det vil også fremgå af BBR-registret. Der kan også være bopælspligt, hvis sommerhuset har status af helårsbolig.

Vil du leje sommerhuset ud? Overvejer du at udleje sommerhuset for at supplere din indtægt, skal du vide, at hvis du udelukkende vil bruge dit sommerhus til udlejning, bliver det betragtet som erhvervsmæssig udlejning. Det kræver, at du indhenter en tilladelse af Erhvervsstyrelsen, og den kan være svær at få. En del af dine lejeindtægter er skattefrie gennem et fradrag. Hvor meget du skal betale, afhænger blandt andet af, om du udlejer privat eller gennem et udlejningsbureau.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Skal sommerhuset gå i arv? Hvis du planlægger at overdrage dit sommerhus til dine børn på et tidspunkt, kan du gøre det, så det er med økonomisk fordel for begge parter. Reglerne er, at du må sælge sommerhuset til 15 procent under den seneste offentlige vurdering, uden at dine børn skal betale gaveafgift. Du vil ikke blive beskattet af fortjenesten, hvis du selv har benyttet sommerhuset, og hvis grunden er mindre end 1.400 kvadratmeter. Hvis du ønsker at give sommerhuset som gave, kan du give en del af husets værdi afgiftsfrit for dine børn. Resten af husets værdi skal de betale 15 procent i gaveafgift af.

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakte Anette Clausen på mail: ancl@advodan.dk eller telefon 4614 5924.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top