ADVOKATUPDATE juni 2017

Tekst: Lars Stuckert, foto:
Tekst: Lars Stuckert, foto:
Ny medejer? Her er 3 gode råd 

Har du brug for ekstra kapital eller kompetencer i din virksomhed, kan en ny medejer være løsningen. Men inden I springer ud i virksomhedslivet sammen, bør I have styr på juraen. Her får du en guide fra ADVODAN-advokat Lars Stuckert.

”Man kan nemt blive forblændet af alle de muligheder, det giver at få en ny ejer ind i firmaet. Men uanset, om man er et lille startup eller en veletableret virksomhed, bør man fra starten få en række forhold på plads. Ellers risikerer man både tvister og økonomisk tab senere hen”, siger advokat Lars Stuckert fra ADVODAN Lolland-Falster.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Her får du advokatens tre gode råd, når én bliver til flere i firmaet.
1. Skab den bedste struktur Når du har fundet den eller de personer, der vil give din virksomhed mere værdi, skal I blive enige om, hvordan vedkommende køber sig ind i firmaet og hvordan virksomheden skal struktureres. Hvordan virksomheden skal struktureres er en konkret vurdering ud fra virksomhedens forhold. Lars Stuckert anbefaler dog ofte, at virksomheden er opdelt i et holdingselskab og et driftsselskab, og at købet sker gennem endnu et holdingselskab, som køber opretter.
”Den nye medejer opretter et holdingselskab, der så køber den aftalte del af driftsselskabet. Fordelen er fleksibilitet for begge ejere. Fx kan den ene ejer trække penge ud af sit eget holdingselskab, uden at den anden beskattes. Det er også nemmere at gå hvert til sit, hvis det skulle blive aktuelt”.
2. Få styr på alle aftaler I processen med at få en ny ejer ombord bør I sikre begge parter med flere skriftlige aftaler. I forhandlingsfasen er en såkaldt non disclosure agreement en god idé for at beskytte fortrolig information.
”Når handlen er på plads, er købsaftalen det juridisk bindende dokument, hvor I bl.a. beskriver, hvad og hvordan andelen af virksomheden overdrages. Jeg vil også anbefale at indgå en ejeraftale, hvor det fremtidige samarbejde beskrives. Det er fx forhold som ledelse, salgsret og –pligt, behandling af tvister osv.”, siger Lars Stuckert.
3. Husk alle registreringer Når handlen er gennemført, og det nye ejerskab er en realitet, skal I huske at opdatere alle ejerregistreringer for virksomheden.
”Det gælder fx den lovpligtige interne ejerbog, der har stor betydning ved et eventuelt senere salg af virksomheden. I skal også opdatere Det Offentlige Ejerregister, hvis den nye ejer har fem procent eller mere af virksomhedens andele eller stemmer. Endelig skal en eventuel kapitalforhøjelse registreres hos Erhvervsstyrelsen”, siger Lars Stuckert.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakte Lars Stuckert på mail lstu@advodan.dk eller telefon 4614 5913.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top