Arkitektonisk nytænkning skal komme fra os selv  

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Arkitekt Morten Bülow ønsker at lokale arkitekter skal sætte deres præg på landsdelen. Arkitekturen skal medvirke til at brande Lolland-Falster for stedets unikke potentialer.

Han vil have Lolland-Falster på det arkitektoniske danmarkskort. Landsdelen har potentialet til det, mener han – smukke landskaber og byer, der ville fremstå endnu smukkere og mere attraktive, hvis der blev givet plads til arkitektonisk nytænkning. De gode håndværkere findes allerede – udfordringen ligger lige for.

Morten Bülow, arkitekt MAA, er den hjemvendte søn, der efter at have været bosat i hovedstaden og i det store udland, har fået øjnene op for nødvendigheden af arkitektonisk nytænkning i sin hjemstavn. Han er født og opvokset i Væggerløse i et hjem, der var præget af interesse for kunst og kultur, hvilket gav ham gode forudsætninger for at søge ind på Kunstakademiets Arkitektskole i København, hvorfra han blev uddannet i 2010. Sin egentlige arkitekturopdragelse fik han hos Holscher Arkitekter, hvor han arbejdede som modelbygger og medhjælper det meste af sin studietid.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Efterfølgende har Morten Bülow undervist, studeret og arbejdet forskellige steder i verden. Han tilbragte et år i Barcelona, fortsatte til Syd- og Nordamerika, og vendte hjem til Guldborgsund og Nykøbing i 2015. ”Det er her jeg hører til. Men det har været meget inspirerende og lærerigt at have været ude. Her fik jeg opbygget et stort netværk, som jeg i dag kan trække på”, fortæller Morten Bülow.

 
Efter hjemkomsten gik Morten Bülow i gang med at tegne sommerhuse – og selv bygge dem. Han lejede en hal hos entreprenør Bo Jørgensen, ejer af Bo-Hus, som han efterfølgende indledte et samarbejde med. I 2017 blev Morten Bülow selvstændig. Firmaet – Morten Bülow Arkitekt MAA – har adresse hos BO-HUS, Herningvej 40 i Nykøbing F.

Forpligtet til at give noget tilbage
I sin arkitektvirksomhed har Morten Bülow i mindre omgang bevaret sommerhusbyggerierne, i dag bygger han ikke selv længere, han yder erhvervsopgaver, design af huse og tilbygninger, skitse- pg projektforslag, visualisering, bygherrerådgivning – og meget mere.


I sin korte karriere som selvstændig arkitekt har Morten Bülow allerede formået at sætte et kraftigt aftryk på sin hjemegn. Sidste år fik han opgaven at tegne det nye RITZ på torvet i Nykøbing F, efter grunden i mange år havde stået som en brandtomt.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

”Stedet ligesom iscenesatte sig selv. Stedet skal kunne noget, et billede på sin tid og samtidig springe i øjnene. Det har stået som et hul i jorden og i dag er det en café. Måske har jeg arbejdet på kanten af, hvad man forventer, man kan tillade sig Nykøbing. Men arkitekturen må rykke, det ligger ligesom indbygget i faget”.

Morten Bülow sætter stor pris på, at være med til at bidrage og udvikle den egn, han er født og opvokset i. ”Jeg vil gerne sætte mit præg på landsdelen, jeg føler mig på en måde forpligtet til at give noget tilbage”.


Morten Bülow har en ambition om, at arkitektur, enten det drejer sig om erhverv eller privat byggeri, kan løfte landsdelen. ”Lolland-Falster mangler en arkitekturpolitik. Vi skal ikke invitere arkitekter fra København herned, vi skal turde selv. Den nye arkitektur skal vokse op nedefra, komme indefra. Jeg har en drøm om at sætte et større perspektiv. Her i landsdelen ligger vi inde med et stort uforløst potentiale. Håndværkerne, der skal bygge, er her, vi mangler en visionær arkitekturpolitik”, mener Morten Bülow.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top