Befolkningen på LF bør stå last og brast   

I lang tid frygtede Lolland af skulle blive udpeget som depot for atomaffald fra Risø. Protesterne var mange, både fra politikere og befolkning. Man så det for sig: Lolland, som i forvejen må leve med nedladende attituder fra hovedstaden og det øvrige land – nu også som lodseplads for atomaffald. Øens grønne profil ville lide et smerteligt knæk – og håbet om at tiltrække nye borgere og virksomheder ville være håbløs. Heldigvis er den frygt nu bragt til ophør, atomaffaldet bliver på Risø – eller hvad de nu beslutter sig for. Bare ikke her – TAK!

Nu er Lollands grønne profil atter truet – det samme gælder Guldborgsunds. Sydhavsøernes fælles indsats for omstilling til grøn og vedvarende energi er udfordret af det hollandske energiselskab Nail Ressources’ ansøgning om tilladelse til olie- og gasudvinding på Lolland-Falster. En trussel mod vores drikkevand og natur. Sagen er endnu ikke afgjort – den ligger på energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts skrivebord. Læs Thorvald Berthelsens korrespondance med ministeren side 42.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Det hollandske energiselskab vil i forbindelse med at lede efter olie og gas i Sydhavsøernes undergrund gøre brug af de omstridte fracking- metoder, hvor man sprøjter kemikalier ned i jorden for at lette arbejdet med at hive olie og gas op. Metoden anses for at være særligt hård mod miljøet og grundvandet.

VAND – livets forudsætning. Intet vand – intet liv. I Danmark kan vi drikke det vand, der kommer ud af vandhanen. Det er der mange steder i verden, man ikke kan. Grundvandet på Lolland-Falster er en vigtig brik i landsdelens grønne profil. Derfor skal vi passe på det. Hvorfor skulle stiltiende acceptere, at et hollandsk energiselskab ønsker at spille hasard med vores rene drikkevand og natur?

Det hollandske energiselskab har ingen intentioner om at bidrage med noget godt til Lolland-Falster. De ønsker udelukkende at tjene penge. Deres fremfærd er udtryk for den udbredte grådighed og kynisme, der overalt i verden vinder ferm.

Magasinets faste klummeskribent, Julia Knipschildt, skriver for sidste gang i indeværende magasin, fordi hun nu delvist forlader Nysted til fordel for København, hvor hun oprindeligt kommer fra. Men hun kapper ikke forbindelsen til landsdelen – tværtimod. Det kan du læse om et par sider fremme. Julia er vild med Lolland-Falster. Mon hun ville være det, hvis drikkevandet havde været udrikkeligt og naturen spoleret på grund af udenlandske kapitalinteresser?

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

I nærværende magasin kan du også læse om tilflytterfamilien Signe, Simon og børnene, der for mindre end et år siden bosatte sig i Nakskov. De er ovenud begejstret for Nakskov, landsdelen og alt det positive, som området står for. Faktisk så begejstret, at det har smittet af på deres venner fra Vestsjælland, som nu også ønsker at bosætte sig i Nakskov. Mon Signe, Simon og vennerne med børnene havde vovet springet og starte på en frisk på Vestlolland, hvis området havde haft et dårligt image på grund af forurenet drikkevand?

Lolland-Falster har brug for turisme, nye virksomheder og tilflyttere. De som allerede har bosat sig, er kommet hertil af flere grunde. Fred og ro, charmerende byer og smuk, ren natur – et liv med anderledes plads og muligheder end i storbyerne tilbyder. Også de to kommuners målrettede indsats med omstilling til grøn og vedvarende energi er værdier, som vejer tungt hos tilflytterne. De værdier skal energiselskabet Nail Ressources ikke have lov at smadre. Alle borgere på Lolland-Falster, høj som lav, bør stå last og brast og sende klar besked til energi, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lillaholt: “Tag de planer af brættet – nu!”

God læsning – Glædelig Jul og Godt Nytår!

Redaktionen

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen
Del denne historie: vælg platform

Go to Top