”BEVAR MIG VEL”

- er et udtryk der hænger tæt sammen med Nysted Vandtårn

Foto: Vandtårnet før restaureringen.


Nysted Vandtårn er over 100 år gammelt og et markant vartegn på egnen. Jeg er på vej mod Nysted til et interview med Troels Jørgensen, som er formand i Foreningen Nysted Vandtaarn. Når man kommer fra Nykøbing og drejer til venstre mod Nysted af Aalholmvej, og kommer forbi Kettinge, så er det første man ser Nysted Vandtårn, som stikker sit spir flot op mod himlen. Vandtårnet blev gennemrenoveret i efteråret 2011 og står flot som en portal ved indkørslen til Nysted by.

Med sine 35 meter rager tårnet højt op i landskabet, og herfra har man en fantastisk flot udsigt over Østersøen. Mod Nord kan man se rigtig langt ind over Østlolland. I 1912 nærmere bestemt 22. december underskrev By foged Harald Julius Holck kontrakten om opførelsen af Nysteds kommende vandtårn. Tårnet er en af de aller første jernbetons konstruktioner i Danmark, det blev støbt i jernbeton med gult puds og toppen afsluttes af et rødt teglhængt, sekstenkantet svunget mansardtag, som krones af et lille zinkspir med vindfløj.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

En af Nysteds vartegn
Tårnet fremstår i dag som et potent, flot og meget markant bygningsværk og er sammen med Nysted kirkes spir en uundværlig del af byens profil. Men det var på et hængende hår at tårnet fik lov at består. Efter kommune sammenlægningen var der stor politisk uenighed om tårnet skulle bevares eller fjernes. I december 2007 blev der ved en besigtigelse konstateret store skader på tårnets facader og tagkonstruktion. Og de følgende år blev vandtårnet nærmest en kasteklub mellem kommune og Kulturstyrelsen om hvad man måtte og hvad der skulle gøres.


I oktober 2009 blev Foreningen Nysted Vandtaarn stiftet og bestyrelsen består af 7 medlemmer i dag, hvor Troels Jørgensen er formand. Troels fortæller, at man havde en hel del indlæg i dagspressen og på et tidspunkt hængte man et banner op på 12 meter, hvorpå der stod: BEVAR MIG VEL. ”Om det var banneret der fik politikerne til at ændre holdning og handlekraft ved jeg ikke”, fortæller formand Troels Jørgensen: ”Men borgmester John Brædder tog i alle tilfælde teten og fik samlet et flertal i byrådet og fik skaffet en total bevilling på kr. 3.6 mio. Det betød af renoveringen kunne gå i gang lige efter sommerferien og blev afsluttet inden vinter. Vi skylder specielt borgmester John Brædder en kæmpe tak for at gå i spidsen for projektet og få det gennemført”, lyder det anerkendende fra Troels. I august 2011 blev tårnet overdraget til foreningen ved et gaveskøde.


Vandtårnet er i dag en turist attraktion og der er en udstilling om selve vandtårnet og dets over 100 års historie i stueplanet. I år har man inviteret den lokale kunstner LF Finnermann til at udstille oppe i tårnet. Så der er noget flot farverig kunst på vej op mod den fantastiske udsigt fra toppen. Men foreningen har større ambitioner end forskellige udstillinger.

En vision – En unik installation – En vandkunst
”Vi har en vision i foreningen”, fortæller Troels: ”I foreningens paragrafer står der, at tårnet skal indeholde en ide, der ikke findes andre steder. Så vi deltog på en workshop på Experimentariet i Hellerup i marts 2011. Her var der videnskabsfolk, forskere og specialister der kom med gode råd og ideer”. Nogle af ideerne var bl.a. at fylde tårnet med vand, vand der sprøjter, falder, bruser eller bevæger sig. Vand med lys- og lydeffekter. Hvor man skal bevæge sig op i tårnet gennem vandfald, boblende vand i store og små glasklare rør og forskellige lyd og lyseffekter.

”Det var en meget vellykket workshop for os og vi blev virkelig inspireret og arbejder nu hårdt på at nå vores mål. Så hvis vi kan skaffe pengene, og det er vi i fuld gang med at arbejde på, er det meningen at gøre vandtårnet til et oplevelses tårn, hvor man med lyd, lys og andre effekter, lader de besøgende få mange forskellige oplevelser med vandet”, konstaterer Troels Jørgensen.

Man kan se visionen i en video på hjemmesiden under menuen Nysted Vandkunst.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Kunst sti fra Rådhuset til Vandtårnet

Man har fået lavet en markeret sti fra Rådhuset og ud til vandtårnet. Ved at sætte nogle små farverige fliser i jorden. For hver 25 meter er der en farverig tegning af selve vandtårnet, hvor tårnets spir faktisk peger den retning man skal gå, for at komme op til tårnet. For hver 3 meter imellem de store fliser, er der små og mindre farverige fliser, så man hele tiden er sikker på at det er den rigtige rute man følger.

Stien består af 250 sten og blev indviet i juni sidste år. Det var et samarbejde med Keramikværkstedet under Guldborgsund Handicap, som står bag Nysteds 495 meter lange kunst sti.

Nysted vandtårn har faktisk 2 søskende
Det smilende ansigt på Sakskøbing vandtårn er den mindste i søskendeflokken med sine 33 meter, og i Nykøbing er vandtårnet med sine 43 meter den største. Begge disse vandtårne blev bygget i 1908.

Troels Jørgensen fortæller at vandtårnet holder åbent hver weekend hele sommeren til og med i starten af august. Se evt. hjemmesiden for åbningstider: www.nysted-vandtaard.dk og man kan altid kontakte foreningen hvis man er et selskab, en skoleklasse eller en gruppe der gerne vil besøge vandtårnet på andre tidspunkter, så er det også en mulighed.

Vidste du at:
– Tårnet er opført i 191213, og det var i drift som vandtårn ind til 1976
– I 2003 blev tårnet fredet i en fredningssag
– Der er 122 trin på den indvendige trappe fra bund til top
– Den 11 årige nordmand Johannes Woetmann Bore har rekorden i at gå flest gange op og ned i tårnet.
Nemlig 12 gange! Rekorden er fra 2015.
– Vandtårnet blev reddet af bare én stemme i byrådet – Få hele historien når du besøger Nysted Vandtårn.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top