Bibelen skaber billeder

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Den lollandske maler Stig Weye har malet bibelske motiver hele livet. Inspirationen kommer fra Gud, siger han.

”Den gode kunstner gør det, han kan”.

Med de ord, giver kunstneren Stig Weye en dækkende karakteristik af sig selv. For han kunne også have valgt en anden levevej end billedkunsten – musikken. Som ung spillede han klaver, bas og trompet. Han spillede sammen med senere prominente navne inden for jazzen, så han var godt på vej. Men en dag stoppede han op. ”Hvor langt rækker talentet, må man på et tidspunkt spørge sig selv. Mit talent inden for musikken holdt et pænt stykke ad vejen, men ikke langt nok. Kammeraterne løb fra mig. Så jeg lagde instrumenterne fra mig og har ikke rørt dem siden”.

Stig Weye er et konsekvent menneske. Det gælder også det daglige arbejde i atelieret. ”Om morgen går jeg ned ad trapperne til morgenkaffen og ind i atelieret for at male. Hvis ikke det vil, som jeg vil, runder jeg havnen. Man må acceptere minusdage, selv om det kan være svært”.

Stig Weye bor sammen med hustruen Inge-Lise Tranberg i den tidligere mejeribestyrerbolig i Nysted. Stig Weye har engang sagt i et interview, at Nysted er som et torneroseslot, hvor man kan sove i 100 år. Et sted, hvor man kan trække sig tilbage til sit elfenbenstårn og koncentrere sig om det, der er vigtigt. Samtidig kan man let komme til København og være med til at tegne dansk kunstliv.

Da Stig Weye første gang så den tidligere mejeribestyrerbolig i 1973 tænkte han, at det var her, han ville være. ”Her vil jeg være. Her kan jeg koncentrere mig om det, jeg vil: maleriet”. Han kommer oprindeligt fra København, boede nogle år i kunstnerkolonien i Odsherred inden han og hustruen slog sig ned på Lolland, først i Maribo og siden i Nysted.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Bibelen er ny, hver gang man åbner den
Stig Weye, iført arbejdstøj med malerpletter overalt, byder velkommen i sit atelier, hvor der hersker en pinlig orden. Malerpensler i alle størrelser og tykkelser hænger på rad og række, reolhylderne er proppet med maletuber, på arbejdsbordet står pensler i krukker og der ligger farvetuber og en palet. På væggene hænger egne og kollegers værker. Atelieret er intenst og stemningsfuldt.

Stig Weye, født i 1946, får sin inspiration fra Gud. Hele livet har han malet bibelske motiver. Troen har fulgt ham siden barndommen. ”Min hovedinspiration kommer fra Bibelen. Jeg har lyttet til Bibelen fra kassettebånd og lydbøger, mens jeg har malet her i værkstedet. Bibelen er ny, hver gang man åbner den. Og den kan hver gang fortolkes på nye måder”.

Gallerigæster er aldrig i tvivl om et værk af Stig Weye. Hans værker lyser op blandt andre på grund af deres stærke farver og deres bibelske motiver. Stig Weye fortæller, at han og kunstnerkollegaen Arne Haugen Sørensen er blevet kaldt ”bolsjemalerne” på grund af deres stærke farvevalg.


Hjem og værksted under samme tag
Stig Weye er en kunstner i balance og harmoni med sig selv, et menneske, der har fundet sin plads i livet og kunsten. Han virker afklaret både som privatperson og kunstner. Gud har en finger med i spillet, ingen tvivl om det. Gud holder ham på plads som kunstner, har han udtalt. Han er ikke som nogle af sine kollegaer gået til grunde under den alkoholkultur, der var voldsom i kunstnerkredse i København i tresserne og halvfjerdserne.

Han har fra helt ung vidst, hvad han ville – også familiemæssigt. ”Jeg var så heldig at møde en sød pige, og vi havde ønske om at finde et sted at virke, stifte familie og have hjem og værksted under samme tag”. I et interview i 1996 i anledning af hans halvtredsårs fødselsdag udtalte han om det sted, som han valgte som sit: ”Nysted er det smukkeste sted i landet, dertil kommer, at her er et specielt lys og en særlig stemning i befolkningen, som tiltaler mig overmåde godt”.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Alle fire hjul på vejbanen
Trods Stig Weyes begejstring for Lolland og i særdeleshed Nysted, er han ikke nogen hjemmefødning. Han er ofte på farten i ind- og udland. Den dag Erhverv og Kultur aflægger ham besøg, var han dagen forinden vendt hjem fra en måneds ophold i Provence, og tidligere på året tilbragte han en måned i Berlin. ”Jeg har værkstedet med mig, når jeg rejser. Staffeli og malerkasse. Jeg arbejder hver dag, og jeg besøger udstillinger”.

Når Stig Weye mener, at den kloge kunstner gør det, han kan, som han indleder denne artikel med at sige, så er det ikke udelukkende ment som i hans konkrete tilfælde med kunstnerisk at holde sig til det, man er bedst til, men også udtryk for, at kunstneren må være på vagt over for det, som kan gribe forstyrrende ind i hans verden, tidens larm og spektakel, det, som frister ham, og vil stjæle hans tid og opmærksomhed. ”Man skal holde kilderne åbne og være modtagelig. Men man skal også kunne sige – der er ikke plads i mit liv til det her. Det gælder om at holde alle fire hjul på vejbanen. Elles skrider det for en”.

Forfatteren Dorte Fog har skrevet en bog om Stig Weyer – ”Stig Weyers fantastiske billedverden”- som udkom i 2012. I epilogen skriver hun: Det, der interesserer Stig Weye, er mennesket alene i samspil med andre. Hans portrætter kan være rene karikaturer som udtryk for en afstandtagen fra menneskes dårskaber, men de kan også nærme sig en fotografisk lighed. Malerierne af vor tids mennesker skal først og fremmest være psykofotografiske, idet de portrætteredes sind afspejler sig i farvesætningen, og de store tomme rum vidner om alle individers bundløse ensomhed.

Stig Weye er medlem af Billedkunstnernes forbund, BKF, og Figuration Critique, Paris.

Han er blandt de faste udstillere på Lys over Lolland – desuden repræsenteret på et utal af udstillinger og museer over hele landet samt i udlandet – Sverige, Tyskland, Frankrig og Italien. Han har udsmykket Post & Tele Museum, Grindsted Kirke og menighedhuset i Nysted.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top