Billedet og jeg skiftes til at sætte dagsordenen

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Billedkunstneren Hans Meyer Petersen bor på Falster og har udstillet mange steder i Europa, USA og Sydamerika. Han er repræsenteret på Statens Museum for Kunst, Museum of Modern Art, New York og Metropolitan Museum New York.

Billedkunstneren Hans Meyer Petersen begynder hver gang fra nulpunktet uden at vide, hvor det ender. Og hver gang er processen den samme, der opstår en dialog og nogen gange en kamp mellem ham og billedet, hvor de skiftes til at sætte dagsordenen.

Når striden ender uafgjort, vælger Hans Meyer Petersen at lade lærred, olie eller akryl få fred for en tid, for i stedet at gribe til blyant tegneblok. ”Jeg får renset paletten ved at tegne, jeg glemmer alt det med farverne. Senere, når jeg vender tilbage til lærredet, ser jeg det hele med andre øjne”. Hans Meyer Petersen karakteriserer sig selv som en god, gammeldags maler, der arbejder med olie, akryl, tegning, litografi, serigrafi, kobbertryk og collager.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Han er født i 1937 på Frederiksberg og voksede op i Hellerup. Elleve år gammel begyndte han at tegne og male. Som attenårig, mens han endnu gik i gymnasiet, udstillede han i det eksperimentelle galleri Montmartre på Dyrehavsnakken. Her fik han kontakt til franske forbindelser, som medførte hyppige ophold i Paris efter studentereksamen i 1956. Året efter bosætter han sig i Paris frem til 1959. Senere søger han ud på landet til rolige omgivelser 200 km fra Paris, for senere at flytte til en landsby kun 70 km fra Paris.

I 1966 vender han tilbage til Danmark, men fastholder sine franske forbindelser. I dag bor han sammen med sin hustru og deres to hunde, en schæfer og rottweiler, i den tidligere landsbyskole i Vejringe syd for Stubbekøbing. I stueetagen har hustruen indrettet forretning – import og salg af stoffer fra Frankrig. På førstesalen har Hans Meyer sig atelier.

  
Hellere heste end kunstnerkolleger
Billedkunstnere bosat på Lolland-Falster udgør om ikke ligefrem en kunstnerkoloni, så dog en form for et kollegialt netværk. Det gælder ikke Hans Meyer Petersen, selv om han har været bosat i landsdelen siden 1989. ”Jeg har aldrig dyrket omgang med kunstnere, hverken professionelt eller privat. Jeg har ingen venner i kunstnerkredse. Tidligere havde jeg heste. Jeg har været meget optaget af ridning. For mig var det sjovere at være sammen med hestene end kunstnerkollegaerne”.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Hans Meyer Petersen har heller ikke som mange billedkunstnere præferencer blandt de store navne, han har ingen forbilleder, hvorfra han henter inspiration. ”Men jeg får det godt af at kigge på Picasso. Der er en stor selvfølgelighed i hans billeder. Naturligt, som når man trækker vejret”. Hans Meyer Petersen har holdt separat udstillinger og deltaget i kollektive udstillinger mange steder i Danmark, Europa, USA og Sydamerika. I mange år har han været med på Lys over Lolland.

Hans Meyer Petersen er repræsenteret på bl.a. Statens Museum for Kunst, Museum of Modern Art, New York og Metropolitan Museum New York. Han har modtaget den franske orden Les Arts Et Les Lettres: 2. grad af det franske Kulturministerium år 2000. Siden 1992 er der udgiver bøger om Hans Meyer Petersen og hans kunst, skrevet af Jan Graf, inspektør ved Den Kongelige Kobberstiksamling på Statens Museum for Kunst.


Om Hans Meyers Petersens billeder skriver Jan Graf:
”De er som alt andet en del af denne verden, har rødder i den, er udsprunget af den, men ellers undfanget i store luftige rum, i stille ensomhed eller til tonerne af klassisk musik. Med ryggen til naturens sidelys har Hans Meyer Petersen fundet sin helt personlige stil.

Trods individuelle træk er billedernes indre slægtskab uafviseligt. I hvert nyt billede er nedlagt dele af den kunstneriske erfarings sum. Billedernes fornyelse sker indefra gennem en stadig større forfinelse. Selv om deres på en gang flygtige væsen og bestandige karakter måske umiddelbart kan virke som uforenlige størrelser, består der ikke nogen reel modsætning mellem deres samtidige tilstedeværelse. Nuet er jo en del af evigheden. Og nuet kan fastholdes i billeder. I lyse, lette øjeblikke”.

 
Billedtekst: Hans Meyer Petersen – Lys over Lolland 2017

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top