CELF bliver i Nakskov trods lavt optag på gymnasierne

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Handelsgymnasiet og Teknisk Gymnasium i Nakskov har i år optaget halvt så mange elever sammenlignet med sidste år. Alligevel investerer CELF i nyt undervisningsudstyr i Nakskov for at imødekomme krav til fremtidens undervisningsformer.

Lolland-Falster er en sårbar landsdel. Ændringer i de vante samfundsstrukturer bliver ofte tolket som varsel om endnu et dyk i den gale retning – altså stigende fraflytning og lukning af arbejdspladser. Og det er der måske ikke noget at sige til. Efter årtiers nedadgående spiral, er det forståeligt, at der kun skal små udsving til, før fanden bliver malet på væggen – også selv om der ikke er grund til det. Men – mange hug har gjort folkesjælen sårbar.

CELF – Center for Erhvervsrettede uddannelser på Lolland Falster – erkender, at små krusninger hurtigt kan sætte en lavine i gang og skabe grobund for rygter og frygt. CELF i Nakskov har lukket tandklinikassistentuddannelsen og antallet af  elever i år optaget på Handelsgymnasiet og Teknisk Gymnasium, også i Nakskov, er halveret i forhold til sidste år. De to gymnasier optog tilsammen sidste år 67 elever – i år var det 28.

De tal kan godt give sved på panden, indrømmer Kim Normand, direktør for CELF: ”Det er tal, der påvirker os, det er en kendsgerning, vi ikke kan sidde overhørig. Vi oplever i befolkningen en frygt for, at uddannelserne vil blive nedlagt. En frygt, der nødig skulle blive en selvopfyldende profeti”, siger Kim Normand.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Charlotte Maegaard Kristiansen, uddannelseschef på CELF. ”Vi fortsætter uddannelserne trods markant fald af elever”, fastslår hun. Der findes ikke nogen egentlig dokumentation for den lave elevtilgang i år. ”Måske flere unge i år har valgt at tage tiende klasse. Men vi har ikke dokumentation for det. Til gengæld ved vi, at efterskolerne har tiltrukket mange i år”, fortæller Charlotte Maegaard Kristiansen, og tilføjer: ”Endelig er der den kendsgerning, at antallet af unge på Vestlolland og Lolland-Falster generelt vil falde markant de kommende år frem til 2030. Det er måske den tendens, vi ser begyndelsen på nu”, lyder hendes vurdering.


Et paradigmeskifte i undervisningen
Netop med udsigt til drastisk fald af unge på Lolland-Falster det kommende årti gør, at CELF er tvunget ud i nytænkning af undervisningen. Det lave optag på de to gymnasier i år kan godt give anledning til bekymring her og nu, men samtidig er det en påmindelse om det, som er på vej, og dermed et godt incitament til at få sat skub i fremtidens i nye undervisningsformer, som CELF i dag gør store overvejelser omkring, mener Kim Normand.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

”Fremover skal vi tænke uddannelser anderledes end i dag. Vi vil se samarbejde på tværs i huset mellem de forskellige fag og fjernundervisning. Elever her vil fx følge en forelæsning på CBS eller et andet sted fra. CELF bliver i Nakskov og investerer i nyt undervisningsudstyr, fx robotteknologi, i de to gymnasier – handel og teknik”.

Charlotte Maegaard Kristiansen supplerer: ”De unge vil fremover selv sammensætte deres uddannelser. Vi vil se et paradigmeskifte i undervisningen, det er ikke en forringelse, men en spændende udfordring”, siger hun, og tilføjer: ”For CELF er det en udfordring at fastholde et bredt uddannelsestilbud i Nakskov”.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top