Computerprogram skaber og styrer lydinstallation ved Dodekalitten

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Komponist Wayne Siegel har skabt værket Solkreds, en lydinstallation mere end musik i traditionel forstand – et værk, der skal skabe skiftende lydkulisser til skulpturerne.

Musikken vil aldrig gentage sig. Man vil aldrig opleve den samme passage af toner og harmonier to gange, musikken er uforudsigelig og evigt skiftende. Men der er ikke tale om musik i traditionel forstand, snarere et system, et computerprogram, der skaber og styrer et lydbillede, der er under konstant forandring – eller udvikling. Værket er skiftevis aktiv og stille.

Komponisten Wayne Siegel står bag lydinstallationen Solkreds, skabt til kunstprojektet DODEKALITTEN ved Kragenæs. Solkreds er et ”work in progress”, som er under udvikling. Værkets første version – Solkreds 1 – blev opstillet den 11. oktober i år.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Wayne Siegel er professor i elektronisk musik ved Det Jyske Musikkonservatorium. Han er bosat i Malling syd for Aarhus, hvorfra han med sin computer og mobiltelefon har fuld kontrol over lydinstallationen på Vestlolland. ”Lydinstallationen skaber en stemning, som kan være alt fra rolig til barsk. Ligesom skulpturerne, som er et åbent værk, der efter vejret og lyset kan fortolkes og opleves på forskellige måder, altså, både rolige og barske i deres udtryk”, fortæller Wayne Siegel.

Hans lydinstalltion består af 12 elektroniske stemmer – 3 stemmer i hver af de fire højtalere, som er gravet ned i jorden ved skulpturerne. ”Stemmerne har hver deres forløb, men de forholder sig også til hinanden, danner skiftende harmonier, som udvikler sig langsomt over tid uden gentagelser”.

Lydinstallationen styres af algoritmer. Det er algoritmer, der skaber musikken ud fra et program, som Wayne Siegel har sammensat til computeren. I programmet er indlagt en overordnet styring, en dirigent, fortæller Wayne Sigel, eller en ”mor” – der fra tid til anden griber ind med krav om ændring i det musikalske forløb. ”Stemmerne lystrer ikke lige med det samme, men inden for en periode af 10-40 sekunder begynder der at ske ændringer i styrke og klang, uberegnelige overgange, der fører i nye retninger. Et lydbillede, der er uforudsigeligt og under konstant forandring”.

Solkreds 1 spiller hver dag fra solopgang til solnedgang – styret af data om tidspunkterne, som er indlagt i computersystemet, der også indeholder data om tidevandet ved Kragenæs, som er med til at påvirke værkets aktivitet.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Skulptur og arkitektur
Det er første gang Wayne Siegel komponerer musik til skulpturer – men ikke til arkitektur. Han har udviklet et computerprogram, som afvikler musikken i hans permanent 12-kanals lydinstallation Outsie-In , specielt skabt til Den Sorte Diamant, hvor det spilles på et lydanlæg indbygget i lofterne på rummets 3 etager, hvor det store rum forvandles til en surrealistisk naturscene.

For mange mennesker vil elektronisk musik stå i skærende kontrast til mere traditionelt musik. Men sådan er det ikke for Wayne Siegel. ”Jeg skelner ikke mellem elektronisk musik og anden form for musik. Elektronisk musik er et musikalsk udtryk på niveau med alle andre”, fortæller Wayne Siegel, der for ikke længe siden blev færdig med partituret til en strygekvartet.

Hans foretrukne komponister er Görgy Ligeti, Philip Glass og Steve Reich. Siden 1986 har Wayne Siegel været lærer og inspirator for flere generationer af komponister med rødder i elektronisk musik. Først som leder af DIEM (Dansk Institut for Elektronisk Musik) og fra 2003 som professor ved Det Jyske Musikkonservatorium. Fra 2015-17 var han tilknyttet Det Kgl. Bibliotek som huskomponist.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top