Dansk rigsspillemand og estisk harmonikavirtuos mødes for første gang

Pressemeddelelse

Mette Kathrine & Tuulikki Bartosik har kun mødt hinanden på Facebook

Det er lidt af et eksperiment med publikum på, som finder sted i Dagligstuen i Maglebrænde Gamle Skole på Nordfalster torsdag den 21. november 2019 kl 19.30.

Her mødes to harmonikavirtuoser fra hver deres land og spiller en koncert sammen. De har bare aldrig mødt hinanden før! Danske Mette Kathrine Jensen, som mange vil kende fra Højskolen Marielyst, og som i øvrigt er udnævnt til Rigsspillemand, og estiske Tuulikki  Bartosik, der ligeledes er virtuos på sin harmonika, har kun mødtes på Facebook, og så har de rejst i hælene på hinanden på en Japans turné. Men nu sker mødet for første gang på denne danmarksturne i november.

”Vi er lige så spændte, som kvinderne må være”, siger vært Peter Abrahamsen, som dog er tryg ved at præsentere de to spillekvinder for et stort publikum, for begge er overordentligt anerkendte for deres harmonikaspil. ”Det bliver ikke en kedelig aften, og vi glæder os til at lægge rum til dette spændende møde, for der er så mange ligheder og alligevel så mange forskelle på det danske og det estiske”.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Dansk og finlandssvensk
Begge kvinder lever fuld tid af at spille harmonika. Mette Kathrine spiller folkemusik. Traditionelle melodier, men også melodier hun selv har skrevet, men som stadig lyder melodiske og velkendte. Tuulikki spiller egne kompositioner, hvor man er hensat til en rolig indre tilstand. I en anmeldelse blev der skrevet, at hendes instrument var som et smukt væsen i sig selv, og at man kom til at ånde sammen med det.

Mette Kathrine er god til at fortælle muntre og nærværende historier og anekdoter mellem numrene, men man bliver heller ikke snydt for Tuulikkis fortællinger, for hun taler mange sprog og bl.a. finlandsvensk, som er ret nemt at forstå for os danskere. De to kvinder vil selvfølgelig også spille nogle numre sammen.


Mette Kathrine

Er uddannet folkemusiker på Det fynske Musikkonservatorium i 2007. I 2017 blev hun udnævnt rigsspillemand. Dem er der 22 af i Danmark. Foruden solo både at spille og holde foredrag, spiller hun flittigt med sine to bands: Zenobia og Jensen & Bugge. Hun har fået to Danish Music Awards og er blevet nomineret til en YAMaward (verdens bedste børnekoncert) og har rejst verden rundt med den danske folkemusik.


Tuulikki Bartosik

Er oprindelig uddannet klassisk accordionist, hvilket giver hende en ubesværet teknik, når hun spiller. Hun har gang i en imponerende international solokarriere, men har også arbejdet på kryds og tværs med internationale musikere både live og på cd-udgivelser. Bl.a. har hendes projekt Accordionesse bragt hende og adskillige andre kvindelige harmonikaspiller til den tre uger lange Celtic Connections (Skotlands svar på Tønder festivalen). Tuulikkis seneste album udkommer under hendes besøg i Danmark.

Koncerten begynder kl 19.30, men man rådes til at komme i god tid. Der sælges ikke billetter ved døren, men alene via www.dagligstuekoncerter.dk

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

To Julekoncerter med gæster

De næste koncerter i dagligstuen i Maglebrænde er julekoncerterne fredag den 6. december og lørdag den 7. december. Her kommer en trio bestående af Finn Otte, Eva Matjeka og Vibeke Dietz. Første sæt er med lyrik fra Eva Matjekas digtsamlinger: “Hvad mon mørket gemmer” og “Kærlighed- hvad er det?”

Finn Otte synger, Vibeke Dietz spiller, og Eva Matjeka læser.

Andet sæt er med Peter Abrahamsens bedste sange. I pausen er der gløgg og æbleskiver.

Tid og sted:
Torsdag den 21. november kl 19.30
Den gamle skole i Maglebrænde, Fjendstrupvej 2, 4850 Stubbekøbing

Yderligere oplysninger hos Peter Abrahamsen tlf. 2143 0778

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen
Del denne historie: vælg platform

Go to Top