Den gode mad og den gode oplevelse

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Fælleskøkkenet i Sakskøbing og BC Catering i Nykøbing F samarbejder om produktion af mad produceret på de bedste lokale råvarer til landsdelens ældre og syge.

Fælleskøkkenet i Sakskøbing er et skoleeksempel på kommunalt samarbejde, når det er bedst. Samarbejde hen over kommunegrænser har stor opmærksomhed i den kommunale verden, og endnu bedre bliver det, når regionen er med i løsning af fælles udfordringer. Region Sjælland og kommunerne Lolland og Guldborgsund står bag interessantskabet – Fælleskøkkenet I/S. Og det giver god mening. Mad til borgere i eget hjem og på plejecentre er en kommunal opgave, ansvaret for mad til patienterne på Nykøbing F Sygehus ligger i regionalt regi.

Fælleskøkkenet med adresse i Sakskøbing industrikvarter blev taget i brug 1. januar 2014. Virksomheden har ca. 80 ansatte og 4 biler der én gang om ugen bringer mad ud til borgerne. Hver bil kører mellem 40-44.000 km om året, hvilket svarer til en køretur rundt om jorden. Hver dag leveres mad til 2.500 personer – 1000 borgere i eget hjem og 1000 på plejecentre modtager én gang om ugen et køleprodukt, der har en holdbarhed på 18 dage.  Derudover modtager Nykøbing F Sygehus mad til 500 patienter.

    

Fælleskøkkenet er et udviklingsarbejde, fortæller Kirsten Skovsby, der siden august 2014 har været ansat som leder og køkkenchef. ”Fælleskøkkenet er en social ansvarlig virksomhed. Vi samarbejder med Jobcentret, Produktionsskolen, Sprogskolen og Ungdomsskolen. Vi har i snit 7-8 mennesker i virksomhedspraktik, og det lykkes mange at komme videre efter et opkvalificeringsforløb hos os. Her indgår de på lige fod med det faste personale. Der er ingen opdeling, alle arbejder på lige vilkår”, fortæller Kirsten Skovsby.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Lolland-Falster-modellen
Fælleskøkkenet har hidtil haft tre leverandører. Men fra 1. september i år er der kun én leverandør. Der er indgået fødevareaftale med BC Catering Nykøbing F A/S – en aftale der indebærer, at landsdelens ældre og patienter kan se frem til flere friske, lokalproducerede råvarer. ”Der var tre tilbudsgivere i spil om en ny fødevareaftale. Valget faldt på BC Catering, fordi virksomheden lever op til Fælleskøkkenets madfilosofi, der bygger på den spisendes madoplevelse og aktiv deltagelse i lokalsamfundet”, fortæller Kirsten Skovsby.

Med aktiv del i lokalsamfundet menes, at BC Catering i aftalen har forpligtet sig til at handle med lokale fødevareproducenter. ”Det giver os mulighed for at levere mad, der er produceret med de friskeste råvarer. Lokale råvarer har en historie bag sig, som både ældre og patienter kan forholde sig til. Den nye aftale gør det muligt, at sætte yderligere fokus på sæsonens friskeste råvarer, samt at få leveret råvarer fra de mange producenter på Lolland-Falster”.

Kvalitet og udvikling er nøgleord i den nye samarbejdsaftale. Fælleskøkkenet har ambition om at være en aktiv del af lokalsamfundet og en aktiv medspiller i udviklingen af råvarer, mad og måltider. Samarbejdet med BC Catering er derfor i lige så høj grad et udviklingssamarbejde.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

  

”Den gode mad og den gode oplevelse er omdrejningspunktet for mig”, siger Kirsten Skovsby, der ikke er i tvivl om, at den nye ordning vil give de ældre en bedre madoplevelse. ”Vi har jo de gode råvarer her på Lolland-Falster. Det er vigtigt for os, at den spisende kan få del i glæden ved de råvarer, der er oppe i årstiden. De skal kunne smage friske jordbær, samtidig med, at de kan se dem på markerne”, siger Kirsten Skovsby, der også forventer større effektivitet med kun én leverandør.

”Udviklingsaftalen stiller store krav til begge parter – og begge parter er indstillet på, at det skal lykkes.” Formand for Fælleskøkkenet, Marie-Louise Brehm Nielsen ser frem til det nye samarbejde, som hun mener, kan inspirere andre: ”Vi kalder det Lolland-Falster-modellen, fordi vi er de første, der går så innovativt til værks for at kunne servere bæredygtig og velsmagende mad. Det er en model, som andre kommuner vil kigge på med stor interesse”, spår hun.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Der er også fotos fra Pajor Reklamebureau.

Del denne historie: vælg platform

Go to Top