Det nytter at tage skeen i egen hånd

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Kulturgården på Nordøstfalster er et mønstereksempel på hvad lokale borgere formår, når et område er dømt til afvikling. Befolkningen står sammen og skaber udvikling.

Når den kommunalt drevne folkeskole lukker ned, og lokale kræfter efterfølgende forsøger at drive den videre som privatskole, og det heller ikke går, er der to muligheder. Enten at sætte sig ned og vente på at endnu mere i lokalsamfundet lukker ned – eller også tage skeen i egen hånd og skabe noget nyt og anderledes.

Det var den sidste beslutning befolkningen i Horbelev og omegn på Nordøstfalster valgte for nogle år siden. De dannede Nordøstfalsters Fremtidsforening NØF og Nordøstfalsters Investeringsforening NØF Invest. Horbelev Skole blev købt, og Fremtidsforeningen fik etableret et landsbycenter med aktiviteter som kunsts, motion, børneklub og genbrugsbutik.

Det gik rigtig godt, men stedet var ikke optimalt for de mange forskellige aktiviteter og brugere – der manglede noget, fortæller Inge Lise Vadstrup Jensen, medlem af Fremtidsforeningens bestyrelse. ”Problemet var, at landsbycentrets aktiviteter lå spredt rundt i skolens bygninger, og ingen vidste rigtigt, hvad der foregik bortset fra i den bygning, hvor man selv befandt sig. Vi havde brug for større synlighed, borgerne skulle se og møde hinanden og blive inspireret af alt det, der sker”.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Det overordnede arkitektoniske ønske blev derfor at få skabt en sammenhæng mellem de fire gamle skolebygninger og få dannet et centrum for bebyggelsen. Opgaven blev givet til Werk arkitekter, der i samarbejde med Bo-Hus A/S fik konstruktionen i træ til at være det bærende element i det nye Kulturhus.

 
Der sker det, du selv gør
Det lykkedes at få samlet de 4 gamle skolebygninger og skabt et lyst atrium i midten, et gårdrum på 175 kvadratmeter, der kan bruges til en række udendørs aktiviteter og events – eller bare som er et rart sted at mødes på tværs af fritidsinteresser.

Kulturgården danner i dag ramme for en lang række aktiviteter som teaterforening, billard, motion, seniortræf, nørkleklub, kortklub, banko, musikevents, fællesspisning i cafeen, udstilling, kreative workshops, private fester m.m. – og er stedet, hvor man mødes. Kulturgården samler

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Horbelev og de 12 landsbyer på Nordøstfalster. ”Tilblivelsen af Kulturgården viser, at der sker det, du selv gør. Vi kunne vælge at afvikle eller udvikle vores område. Selvfølgelig var der i starten skeptikere. Men i dag er de overbeviste om, at det var den rigtige beslutning. Kulturgården skaber et sammenhold og en dialog, som vi ikke har kendt til tidligere”, fortæller Inge Lise Vadstrup Jensen, der som arkitekt er begejstret for, hvad god arkitektur formår.

”De gamle skolebygninger og den nye træbygning skaber nye rum og en åbenhed, som påvirker alle, der kommer her. Det er inspirerende at kunne fornemme og opleve hvad andre end en selv er optaget af. Arkitekturen er smuk og træ er et dejligt materiale. Kombinationen af det gamle og det nye er løst på en god måde. Kulturgården er et dejligt sted at være. Stedet formår virkelig at samle borgerne på Nordøstfalster på en helt anden måde, end vi tidligere har oplevet. Vi ønsker at være et mønstereksempel på, at det nytter at tage skeen i egen hånd, man skal ikke bare sætte sig ned og vente. Vi håber andre vil blive inspireret af vores projekt”, siger Inge Lise Vadstrup Jensen.

Billedtekst: Som arkitekt glæder Inge Lise Vadstrup Jensen sig over et vellykket samspil mellem den moderne træbygning og de gamle skolebygninger.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen
Del denne historie: vælg platform

Go to Top