Det skal nok gå alligevel

Anden udflytningsbølge af statslige arbejdspladser til provinsen er nu en realitet.

Første bølge gav arbejdspladser til bl.a. Falster, og anden bølge har givet arbejdspladser til både Falster og Lolland.

Guldborgsund Kommunes borgmester John Brædder kunne hæve armene for anden gang – Holger Schou Rasmussen, Lolland Kommunens borgmester, kunne hæve dem for første gang – og havde forståeligt nok svært ved at få dem ned igen.

Verdenspressen kastede sig straks over Holger Schou Rasmussen – han var på forsiden af Politiken og medvirkede i DR’s Aftenshow, hvor han udtrykte glæde over, at Nota skal flytte til Nakskov. Samtidig udtrykte han stor forståelse for medarbejdernes frustrationer over enten at skulle flytte med eller finde et andet arbejde. Lollands borgmester har gjort sig den ulejlighed at besøge Nota og fortælle medarbejderne, at Nakskov og Lolland slet ikke er så tosset endda – faktisk langt bedre end sit rygte.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Holger Schou Rasmussen viser empati og forståelse.

Empati var ikke fremherskende for lidt over ti år siden, dengang bølgen rullede den modsatte vej i forbindelse med kommunal- og strukturreformen. Større kommuner betød, at mange kommunale ansatte var tvunget til at flytte til storbyerne for at finde nyt arbejde, og nedlæggelsen af amterne betød, at offentlige institutioner rykkede ind til storbyerne – det samme gjorde de ansatte. Der blev tyndet godt ud i befolkningen ude i det danske land – men det blev der ikke talt så meget om – empatien udeblev.

En sammenligning med situationen dengang og i dag fik en god ven til at udbryde: Det må trods alt være værre at skulle flytte fra København.

Den lader vi stå et øjeblik…

Mon det så batter noget med udflytning af statslige arbejdspladser til Lolland-Falster?

Selvfølgelig – lad os få flere af dem. Efter første bølge af udflytning til provinsen var det ikke alle medarbejdere der fulgte med fra hovedstaden – altså skulle der rekrutteres lokalt og regionalt, og det var jo i grunden ikke så tosset. Det vil også ske på Lolland-Falster, og kommer der yderligere en udflytningsrunde, der vil tilgodese området, vil nogle af pendlerne på Sydhavsøerne måske finde job lokalt og dermed kunne vinke farvel til morgen- og aftenræset på E47.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Unge i landsdelen, der tager uddannelse i hovedstaden, vil have noget at flytte hjem til. Og virksomheder i udlandet, der overvejer etablering i Danmark, og ikke absolut i København, vil seriøst overveje Lolland-Falster på grund af faglige miljøer og mulighed for rekruttering af kvalificeret arbejdskraft. Den synergieffekt hovedstaden har oplevet ved centralisering, kan – i langt mindre målestok naturligvis – overføres til Lolland-Falster og andre områder i Danmark.

Mennesker og arbejdspladser samles der, hvor der er mennesker og arbejdspladser.

Udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen skaber både sorg og glæde.

Lad os derfor slutte med tidligere statsminister Poul Schlüters kendte udtalelse: Det skal nok gå alligevel…

God læsning.

Redaktionen

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top