Dodekalitten næsten halvt i mål

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Den fjerde og femte sten i kunstværket Dodekalitten vil blive afsløret ved en åbningshøjtidelighed i slutningen af september. Dermed er det ambitiøse kunstværk på i alt tolv stenstøtter ved at være halvvejs.


Thomas Kadziola står på liften i 6-7 meters højde, iført beskyttelsesbriller, høreværn og med hammer og mejsel i hænderne, og knokler løs med sten nummer fem i rækken af de i alt tolv stenfigurer, der udgør kunstværket Dodekalitten.

Ambitionen var oprindelig, at sten nummer fem skulle være færdig og stillet op på Glentehøj ved Kragenæs og afsløres ved åbningshøjtideligheden den 30. september sammen med stenfigur nummer fire, som har været udlånt til Sverige i et års tid. ”Du kan nok se, jeg kan umuligt nå at blive færdig med den femte sten på så kort tid”, siger Thomas Kadziola, efter han har sænket liften og taget høreværnet af.

Men der er ingen grund til at få stress. Kunst kan ikke skabes med en deadline hængene over hovedet. Derfor er det besluttet, at den ufærdige femte sten vil blive afsløret den 30. september sammen med den fjerde, og når den sjette sten engang er klar, vil den femte blive kørt tilbage til Thoams Kadziola og gjort endelig færdig.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Arbejder ud fra underbevidstheden
Den første stenfigur – ”Baldur” – blev præsenteret i Rewentlowparken i 2012 i forbindelse med Lys over Lolland. Alle tolv stenfigurer forventes at stå færdig i 2025. ”Jeg arbejder ikke ud fra et forlæg. Jeg arbejder ud fra min underbevidsthed. Jeg arbejder med en proces, der giver løsninger, jeg ikke kan tænke mig til på forhånd”, fortæller Thomas Kadziola, og fortsætter: ”Mine figures udtryk er nedtonet, størrelsen dikterer det. Et stort hoved, der smiler eller ser vredt ud, vil virke overdrevent. Størrelsen gør, at virkemidlerne bliver mindre, hvad mimik angår”, fortæller Thomas Kadziola og peger op på den femte sten, der rager godt op i landskabet ved hans bolig i Herritslev ved Nysted.

”Stenen er større end de andre, den har mere volumen. Det er ikke kunsten, der tager tiden, det er størrelsen. Jeg begynder med øjne og næse. Hvor er jeg henne i hovedet, hvor stor er blokken? Jeg skal have styr på proportionerne, sikre mig, at der er plads nok inden for rammen”, fortæller han.


Thomas Kadziola, 56 år, står på sin lift alle hverdage fra morgen til aften i al slags vejr og arbejder på sin figur med hammer, mejsel og vinkelsliber. Fra mandag til fredag fra 08.00-18.00 – om lørdagen til kl. 14.00. Søndag holder han fri.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Søndag den 30.sept ved Dodekalitten:

Kl. 15.00 Velkomst ved formand for fonden Dodekalitten.

Fællessang

  1. 15.10  Tale v / Borgmester Holger Schou Rasmussen, Lolland Kommune.
  2. 15.15  Tale v. Regionsformand Heino Knudsen, Region Sjælland.
  3. 15.20  Hovedtale.
  4. 15.35  Afsløring af stenfigurer. Der afsløres en stenfigur overflyttet fra Sverige efter 1 års udstilling I Udden nord for Gøteborg, Der afsløres Thomas Kadziolas næsten færdige 5. stenfigur, og der afsløres 2 råt tilhuggede nye sten fra Larvik ved Oslofjorden. I alt 4 sten.

Koncert med Dodekalittens nye Komponist Wayne Siegel, den internationalt kendte guitarist Jacob Bro og trompetisten Buchanen.

Kl. 16.30  Der bydes på en drink

Billedtekst: Det kræver store og stærke hænder at arbejde med hammer og mejsel i sten.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top