En kile ind i virkeligheden

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Kunstfotograf Trine Søndergaard fotograferer ikke det hun ser, men det hun oplever, det, man ikke kan fotografere. Hun fotograferer for at forstå verden, virkeligheden – og sig selv.

Kunstfotos: ©Trine Søndergaard courtesy Martin Asbæk Gallery

Kunstfotograf Trine Søndergaard er hårdt hængt op i december, hvor Erhverv og Kultur kontakter hende for at få et interview. Det er hendes kommende udstilling Nearer the time på Martin Asbæk Gallery i København i januar, der optager hende. Desuden er hun aktuel med en udstilling i Frankrig og hen på foråret gælder det USA.

Trine Søndergaard, som i dag tæller blandt eliten af danske kunstfotografer, har haft fart på karrieren siden hun i 1996 blev uddannet fra Fatamorgana, Danmarks Fotografiske Billedskole.  Antallet af solo- og gruppeudstillinger er imponerende. USA, Tyskland, Bulgarien, Danmark, Ungarn, Israel, Storbritannien, Holland, Spanien, Italien – etc.

I Danmark er hun repræsenteret af Martin Asbæk Gallery, København og i New York af Bruce Silverstein Gallery. Kunstinteresserede på Lolland-Falster er bekendt med Trine Søndergaards kunstfotografier fra udstillinger på Lys over Lolland, Oreby Slot og Fuglsang Kunstmuseum.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Stilhed, nærvær, sensibilitet
Erhverv og Kultur møder Trine Søndergaard i hendes værksted, Fabrikken for Kunst & Design, Sundholmsvej i København, for at høre om hendes tilgang til kunstfotografiet, en kunstart, som der de senere år har været stigende interesse for.

Trine Søndergaard er optaget af menneskers forskellige oplevelser af verden. Hun fotograferer for at forstå verden og sig selv. Hvordan mennesker oplever og kommunikerer oplevelser af verden – det, man holder for sig selv og det, man fortæller.

Hendes motiver spænder over portrætter, rum, landskaber og objekter. Motiver med en grundtone af sensibilitet, stilhed, nærvær og indadvendthed. Tiden, der står stille i rummet. ”Fotografiet er for mig et erkendelsesrum, hvor jeg søger at blive klogere på verden og mig selv som menneske. Jeg tilstræber ikke en kopi af virkeligheden, et aftryk, men derimod at få det frem i fotografiet, det, som er min oplevelse; hvordan det føles… det er mig og fotografiet”.

Trine Søndergaards billeder er ikke dokumentarisme fra stederne, hun finder sine motiver. Fotografierne af rum og lysindfald på Oreby Slot, er ikke en fortælling om Oreby Slot, men en fortælling om interiør, et rum, en kombination, eller komposition, af rum, linjer og lysindfald – og mennesker. Billederne fra Oreby Slot er med på den aktuelle udstilling i Frankrig.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

  
Motiv i flere lag
Trine Søndergaard fik sit første kamera som tiårig. Som teenager begyndte hun selv at fremkalde sine billeder.  Hun var i det hele taget et kreativt ungt menneske med interesse for både at tegne og male. Hun valgte at blive billedkunster. Efter nogle år fravalgte hun maleriet og begyndte for alvor at fotografere. ”Jeg er opvokset i Nordjylland. En karriere som kunstner var utænkelig. Det var utænkeligt at skulle leve af fotografiet, som jeg gør i dag”.

I de første mange år i karrieren var der stor variation i hendes motivvalg. Det var en proces, hun skulle igennem for at blive skarp på, hvad hun egentligt ville. ”I begyndelsen skulle jeg lære fotografiet at kende. Jeg arbejdede som udgangspunkt dokumentarisk. Omkring 2009 sker der et skift for mig, jeg tillod mig selv at blive meget stille visuelt. Jeg begyndte at afsøge et mere afdæmpet og minimalt fotografisk rum – på en måde begyndte jeg at lytte mere til mig selv og mit eget temperament og give plads”, fortæller Trine Søndergaard, og fortsætter: ”Jeg ser et motiv i flere lag. Der skal være noget i motivet, jeg bliver draget af, en resonans, en klangbund.

Det kræver åbenhed at opleve rummet i flere lag. Det er som at drive en kile ind i virkeligheden. Det var den oplevelse og erkendelse, der gjorde, at jeg fandt frem til at fotografere, som jeg gør i dag”.


Trine Søndergaards udstilling hos Martin Asbæk Gallery i Bredgade 23, København kan ses fra den 11. januar – 9. februar.

Trine Søndergaard STILL på MuMa Le Havre i Normandiet, Frankrig frem til den 27. januar.

www.Trinesondergaard.com
insta:trinesondergaard

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen
Del denne historie: vælg platform

Go to Top