En moderne kulturhistorisk vandretur i fodsporerne på middelalderens pilgrimme

Middelaldercentret inviterer på pilgrimsvandring lørdag 27. april

Det har til alle tider været en del af menneskets tilværelse at vandre. I begyndelsen var det for at overleve og følge med fødekilderne, senere blev det for sjælens frelse og for at sone sine synder og her i moderne tid er det igen blevet moderne at vandre. Ikke for at sone sine synder, men for at komme i kontakt med sig selv, sin sjæl og egne værdier.

Vi lever i en tid hvor informationsstrømmene er uendelige, tiden er knap og arbejdet rigeligt. Derfor er der behov for pusterum, for at lukke af et øjeblik og finde tilbage til sig selv. Her kan en vandretur være et redskab. Når man går, kan man ikke så meget andet end at være til stede med sig selv og sine tanker. Det er sundt for krop og sjæl.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

I middelalderen var det ikke unormalt at tage på en pilgrimsvandring for at sone sine synder. De store pilgrimssteder er velkendte – for eksempel Santiago De Compostella, Rom og Jerusalem, men faktisk fandtes der – og findes stadig, mange mindre pilgrimssteder – også i Danmark. Steder man kunne valfarte til, hvis man var syg, hvis man havde syndet eller blot trængte til at finde fred med Gud. Flere steder berettes om helbredende kilder og kirker, hvis relikvier kunne udrette mirakler.

I middelalderen var ens sjæls frelse det vigtigste overhovedet. Havde man begået for mange synder, uden at få aflad i dette liv, røg man i skæresilden. Her skulle man bøde for sine synder, inden man kunne komme i himmerige. Skærsilden skulle alle igennem, men tiden man skulle opholde sig i dette helvede, kunne reduceres ved at leve fromt og kristent. Dog var mennesket født syndigt og derfor ville det altid begå synder. Disse kunne man så få aflad for ved forskellige bodshandlinger. En af disse bodshandlinger kunne være at tage på pilgrimsfærd. Ikke nødvendigvis til udlandet, men til et af de lokale valfartssteder i Danmark. Der var nok at tag af.

Sidste år afholdte Middelaldercentret en pilgrimsvandring for at markere sæsonåbningen. Det var en stor succes med mange glade deltagere, og vi gentager derfor vandringen i år, dog med en ny rute!

Lørdag den 27. april kl. 10:00 går man fra Krønge kirke, rundt Maribo Søndersø, forbi Engestofte kirke og gods og med endestation i Maribo Domkirke, hvor pilgrimspræst Anne Louise Hanson vil holde en kort afsluttende andagt. Turen er ca. 15 km lang og der vil være indlagte stop og pauser undervejs. Når arrangementet er slut vil der være bustransport tilbage til Krønge kirke.

Vi følger Klosterruten – en officiel anlagt pilgrimsrute gennem hele Danmark, der tager pilgrimmene forbi de 50 anlagte klostre samt flere middelalderlige kirker, sammen med den officielle Santiago de Compostealla pilgrimsrute, der går ned gennem hele Europa fra Trondheim i nord til Compostella i syd.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

”ALLE er velkommen til at gå med, til at bruge tiden på at tænke, på at tale og på at nyde. Vi ønsker at dele oplevelsen af at være i naturen og det at gå sammen, med alle, der har lyst. Vi er selv i middelaldertøj og hvis man har lyst, kan middelaldertøj lånes. Det er dog også helt fint at gå med i sit eget tøj og med moderne vandrestøvler og sko”, fortæller museumsinspektør Thit Birk Petersen.

Tilmelding er ikke nødvendigt, men giv gerne en tilkendegivelse ved at følg eventen på Middelaldercentrets Facebookside, hvor der vil blive givet informationer og opdateringer eller ved at skrive en mail til museumsinspektør Thit Birk Petersen på thit@middelaldercentret.dk
Hvis der er behov for transport til Krønge kirke, så send også en mail til Thit, og så forsøger man at arrangere noget samkørsel.

Gæstgiveriet ved Jan Bang sørger for lidt godt til maven på rutens frokoststop, hvis man har lyst. Det vil være middelaldersuppe med brød til 30 kr. Der skal ikke forudbestilles, men medbring kontanter.

Arrangementet er gratis – men husk mad og drikke, vandrestøvler og tøj efter vejret!
Man forbeholder sig ret til at aflyse, hvis vejret er for dårligt. Arrangementet er en del af Forskningens Døgn i samarbejde med Guldborgsund kommune.

Læs mere her: www.middelaldercentret.dk 

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top