En restaurant er ikke altid bare en restaurant…

Der er tit mange gode, positive og lokale tanker bag

Det er lige nøjagtig hvad der kendetegner restaurant Gonzalez Feilberg på torvet i Nakskov. Centralt beliggende på Axeltorv 4 i Nakskov bymidte, ligger der en restaurant, som virkelig har tænkt positive tanker og miljø bevidsthed ind i deres koncept, ud over at kreere dejlig lækker mad til fornuftige priser. Her vil man gerne servere en dejlig kulinarisk oplevelse, samt give gæsterne følelsen af, at her er der også tænkt på miljøet i hele konceptet.


Erhverv og Kultur bliver taget godt imod af en smilende Maria Gonzalez og hendes mand Jim Feilberg, da jeg ligger vejen forbi til et aftalt interview. Vi sætter os bagerst i restauranten hvor der er dækket op til to. Jim beklager, at han ikke kan sidde med ved bordet, fordi han skal i køkkenet. Der er en smule pres på i dag, fordi der er kommet en sygemelding fra morgenstunden fra køkkenhjælpen, så Jim må arbejde lidt hurtigere i dag. Men vi sidder perfekt, så Jim kan være med i selve interviewet selvom han knokler på i køkkenet. For folk der ikke har besøgt stedet endnu, kan jeg fortælle, at der er åbent køkken ud til restauranten.

Da Erhverv og Kultur stiller spørgsmålet, om hvem og hvad for en størrelse restaurant Gonzalez Feilberg egentlig er? Kommer svaret prompte fra Maria: ”Vores koncept er fra Jord til Bord restaurant, ud fra de lokale råvarer vi får på selve dagen. Med fokus på CO2 venlige lokale råvarer fra lokale producenter fra Lolland. Vi er stolte af de råvarer Lolland-Falster kan byde på, derfor støtter vi med stolthed de små lokale producenter: Fisk fra Langø, Grønt fra Volshave, Øl fra Krenkerup, Frederiksdal´s kirsebærvine og mange flere. Madstilen er smørrebrød med et twist samt klassiske frokost retter til Frokost, og til Aftenkortet er vi et moderne italiensk præget Trattoria”. Trattoria betyder spisehus/restaurant.


Vindere fra vildtproduktprisen 2018. Det er Jim Feilberg nr. 2 fra venstre. Foto: Søren Gammelmark.
Vinene er valgt fra Europa fremfor hele verden, og formålet er enkelt. Jo kortere ”råvarerne eller vinene skal fragtes, jo mere CO2 venlig bliver de. I processen formidler de også tit kontakten mellem leverandørerne til andre restauranter, så de på den måde er med til, at de lokale fødevareproducenter kan øge deres produktion. Desuden har restauranten vundet første pladser i ”Produktprisen 2018” i efteråret, under Årets vildret konkurrence.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Hvor mange stjerner?

Er Gonzalez Feilberg en 1 eller 5-stjernet restaurant? Eller hvor ser I selv niveauet? – Spørger Erhverv og Kultur. ”Vi vil gerne være en 5-stjernet”, svarer Maria og smiler bredt, hun ikke er bange for janteloven. ”Der findes andet end bøf, sovs og kartofler, og det vil vi gerne vise med vores restaurant. De lokale behøver ikke at tage til København for at få en dejlig mad oplevelse, og de fleste af dem som spiser her, bliver også rigtig dejlig positivt overrasket”.

”Alt er hjemmelavet fra bunden og det kan folk godt smage, derfor er det selvfølgelig ikke pizzeria priser. Folks fordomme om, at man ikke kan blive ordentlig mæt medmindre at tallerkenen bugner af mad, er nok der hvor de fleste gæster indrømmer at de tog fejl”, griner Maria og fortæller: ”Vi er jo nye i byen med vores stil og det kræver selvfølgelig noget tilvænning fra de lokale. Vi støder af og til på folk der siger, at det mad vi serverer, nok ikke er noget for dem – selvom, især i frokost  at vi serverer det som alle kender. Men sådan er i starten.  Der ville jeg ønske, at de kom ind og prøvede at spise her, og så derefter tog stilling til om de ville komme igen eller ej. Heldigvis siger de fleste at både pris og mad passer rigtig fint sammen”.

Jim Feilberg supplerer fra køkkenet: ”Vi vil gerne give vores gæster en dejlig oplevelse når de er her. Det gælder både indretningen, stemningen, betjeningen og selvfølgelig maden. Det er rigtigt, at på grund af indretningen, ser restauranten måske dyr ud, men hvis man kigger på menu-priserne, ligger vi ofte under vores restaurant kollegaer i samme kategori. Vi mener, at det er en skrøne, at borgerne på Lolland-Falster ikke har nogen penge. Middelklassen her, har flere penge end de har i København, men vi mangler lidt af den kultur, hvor man går ud og spiser på en hverdag. Det er som om, at det kun hører weekenden eller arrangementer til. I København går man mere ud alle dage”.

Personerne bag restaurant Gonzalez Feilberg
Maria Gonzalez stammer fra Spanien, men har været i Danmark i mange år. ”Jeg er egentlig uddannet arkæolog, men kom tidligt ind i restaurant branchen og kan godt lide den til tider lidt hektiske arbejdsstil”. Hun startede Tapas og Sherry bølgen i København, da hun åbnede i 2001 Tapasbaren, en moderne tapas restaurant og vinbar.  Hun vandt prisen for byens bedste Tapas under AOK´s (Alt om København) konkurrence, og hun blev kåret som “sherrydronning”, og blev uddannet sherry ambassadør, hvor hun efterfølgende stod for mange sherry events i København.

Jim Feilberg er gammel Søllested dreng, han er født og opvokset på Lolland inden turen gik til København hvor han blev uddannet kok. Jim havde faktisk også sin egen restaurant på Nørrebro. Temaet her var Italiensk. ”Jeg elsker at ”lege” med råvarerne og kreere dejlige og lækre retter, og har altid haft et godt øje til Italiensk mad, som jeg synes er vidunderligt på både smag og udseende”, fortæller Jim fra køkkenet, hvor han har gang i flere gryder og pander på en gang.

En dag var Jim gæst til et arrangement med udsøgte vine på Marias restaurant, her lærte de hinanden at kende og stille og roligt begyndte de at ses og spise hos hinanden. I 2004 lukkede Jim sin restaurant og blev køkkenchef hos Maria og var ansat der i 4 år. Økonomikrisen i 2008 var lige begyndt at kradse rigtigt og de blev nødt til at lukke restauranten, fordi folk gik mindre ud at spise. Både Jim og Maria kom ud i andre job som hhv. køkkenchef og restaurantchef.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Nyt projekt åbnede nye muligheder

I 2015 blev de gift og boede stadig i København. Men ved siden af deres jobs havde de et projekt kørende, hvor de købte ”vildt” fra Lolland og solgte det til restauranter i København. Jim havde jo sit netværk hernede og i den periode ledte de efter et lille sommerhus, så de blev fri for at køre frem og tilbage samme dag. Maria blev som god arkæolog – forelsket i et ”Morten Korch lignende” hus ved Utterslev, som de købte og brugte når de var hernede. Her bor de i øvrigt stadig.

Men så en dag, hvor Jim var nede i huset, og han var sammen med sine gamle venner, ringede han til Maria. ”Jeg husker det tydeligt, som var det i går”, fortæller Maria og fortsætter: ”Er du klar til at vi åbner en restaurant på torvet i Nakskov”? Spurgte Jim. En af Jims venner, ejer sammen med en partner, hele den bygning vi nu sidder i, og de havde allerede overtalt Jim til at flytte ind og åbne restauranten her. Men der manglede jo lige et ja fra Maria også. Maria var lige blevet pludseligt fyret fra sit drømmejob, og som hun udtrykker det: ”Jeg tror der var en mening med dette, så derfor svarede jeg ”ja” med det samme unde at tøve et sekund”.

Hvordan blev I modtaget hernede på Sydhavsøerne?
Den 20. juni 2017 åbnede Gonzalez Feilberg dørene for første gang til restauranten. ”Der kom en hel del og spiste her og bød os velkommen, de var glade for at en restaurant som vores ville åbne her”, fortæller Maria, ”Men der var selvfølgelig også nogle der havde den skeptiske attitude – ”Hvad skal de københavnere dog her”? Det har heldigvis vendt og generelt er vi blevet taget super godt imod”.

Jim og Maria vil gerne rose Lolland kommune for at hjælpe med tilladelser og hurtig ekspedition. ”Vi kunne mærke at kommunen gerne ville os, både os og restauranten. De har virkeligt gjort alt for at vi har følt os velkommen”, tilføjer Jim Feilberg.

Maria er et totalt bymenneske og elsker at være ”på” hele tiden. Men hun blev hurtigt forelsket i alt det hernede og hun føler næsten, at hun er på en slags wellness ophold. ”Det er jo ren luksus, med den rene luft, den skønne natur, nattehimlen og de lokale mennesker, som bare er mere imødekommende end de er i storbyen, hvor alle har nok i sig selv og deres travle hverdag”, siger Maria med et stort smil på læben.

Tiltag for virksomheder
Maria og Jim har sat forskellige tiltag i gang, for også at gøre de lokale virksomheder opmærksom på, at de faktisk kan holde forretningsfrokoster, møder og arrangementer i restauranten.” Vi kan skaffe projektor, tavle mv. uden ekstra omkostninger og vi leverer selvfølgelig også mad ud af huset hvis virksomheden ønsker det. Vi modtager gerne selskaber op til 100 gæster. Så hvis du eller dit firma har brug for hyggelige rammer så skal vi nok finde den bedste løsning sammen med dig. Det gælder selvfølgelig også private arrangementer”, forklarer Jim Feilberg.

Søndag og mandag er der normalt lukket, men man åbner gerne efter aftale til særlige arrangementer som Konfirmation, barnedåb, mindesammenkomst, fødselsdag, reception, bryllup, julefrokost, osv.


Ud over at det er muligt at få hele restauranten på Axeltorv for sig selv, så er der også mulighed for at leje de hyggelige lokaler og gårdhaven ved Blindestræde 3, “Det gamle Parkers”, hvor Maria og Jim åbnede en bar i sommeren 2018. Lokalerne i Blindestræde er i en helt anden stil end den moderne restaurant på Axeltorv. Blindestræde er ligesom deres hus, en Morten Korch perle, med bindingsværk, levende pejs, gammel brændeovn og egen privat gårdhave med træer, som man kender fra Provence.

Læs evt. mere på http://restaurantgonzalezfeilberg.dk/ 

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

ANNONCE for MIDDELALDERCENTRET:


Del denne historie: vælg platform

Go to Top