En spændende lokal virksomhed

- som i øvrigt var med på Growth Trains 3. sæson i efteråret 2019…

Lige lidt om selve Growth Train 2019 og hvad det er for en størrelse
Der er tale om acceleratoren “Growth Train”, som for tredje år i træk har haft deltagere fra virksomheder og startups fra hele verden, der har deltaget i et intensivt udviklingsforløb. Acceleratorforløbet er udviklet og ledes af islandske Dr. Eythor Ivar Jónnson i samarbejde med Business Lolland-Falster. Forløbet skal være med til at gøre virksomhederne mere konkurrencedygtige på et internationalt marked. Siden starten i 2017 har Growth Train modtaget over 500 ansøgninger fra virksomheder fra hele verden.

Growth Train har primært været afholdt hos Business Lolland-Falsters lokaler på Slotsbryggen 7 (Biografbygningen) i Nykøbing F. Efter 7 ugers professionel trimning, kulminerede det hele fredag 6. december, da Growth Train inviterede de deltagende virksomheder til Demo Day på Matrikel 1 i København.

Fokus på investorer
Eythor Ivar Jónnson har mere end 20 års erfaring med internationale startups. “Vi underviser, presser og motiverer deltagerne til at optimere deres forretning på alle parametre med hjælp fra en række yderst kompetente og erfarne undervisere og mentorer. Vores mål for deltagerne er, at gøre deres virksomhed til en attraktiv investering, så de kan få finansieret de næste faser i udviklingen hen i mod at blive en international spiller inden for agribusiness”, fortæller Eythor Ivar Jónsson.

Man ændrede lidt i optagelsen i modsætning til de første par år, i forhold til hvem der kunne ansøge om deltagelse i accelerator programmet. I 2019 har der været fokus på, at virksomhederne skulle beskæftige sig med noget indenfor Landbrug og Fødevare.

En spændende lokal virksomhed var med Growth Train forløbet
Virksomheden Wellcrop Europe ApS holder til i Maribo på Kidnakken 11 i Business Lolland-Falsters Udviklingsmiljø. De 2 ejere Morten Duckert og Emil Bastiansen stammer hhv. fra Rødovre og Nakskov og startede deres virksomhed i efteråret 2018. Emil er lokal og har via uddannelse mm. fundet sammen med kammeraten Morten Duckert. ”Vi har kendt hinanden i mange år og faktisk haft en anden virksomhed sammen, så vi kender hinanden godt i forvejen”, fortæller Emil. Morten supplerer: ”Ud over at vi går godt i spænd sammen, så har vi hver vores kompetencer, så vi supplerer hinanden rigtig godt og vi har hver vores roller i Wellcrop”.


Emil Bastiansen er den ene af de 2 partnere i Wellcrop.

Selvfølgelig skal vores virksomhed bo på Sydhavsøerne

De forklarer, at det selvfølgelig var helt naturligt for dem at deres virksomhed skulle slå sig ned her på Sydhavsøerne. ”Her er den bedste landbrugsjord i Danmark, ja måske endda i verden, så det var vi ikke spor i tvivl om, at det er her vi skal holde til”, forklarer Emil. ”At vi kom med i Growth Train var faktisk lidt af en tilfældighed”, fortæller Morten og fortsætter: ”Vi havde lige meldt os ind i Business LF og havde en snak med Steffen Lund, som er forretningschef for Landbrug & Fødevarer, han fortalte os, at ansøgningsfristen var lige oppe over til årets Growth Train og at vores produkt kunne passe rigtig godt ind i det forløb”.

”Det har vi bestemt ikke fortrudt at vi tilmeldte os”, slår Emil Bastiansen fast. Det har givet dem så meget ekstra skub i forretningen, så de på disse 7 uger er nået meget længere end de havde regnet med at kunne nå på et helt år, forklarer de samstemmende. ”De kom på det helt rigtige tidspunkt, ja man kan sige at timingen nærmest var perfekt”, fortæller forretningschef Steffen Lund: ”Det de arbejder med var jo som skræddersyet til årets Growth Train tema, så jeg er bare super glad for at de kom med i programmet. Og man må sige at de har gjort det fremragende indtil nu. Så jeg tror på at de nok skal drive det langt”.

Hvad er Welcrop Europe egentlig?
Wellcrop er kort fortalt et organisk jordforbedringsmiddel, en slags sort granulat, som gør det muligt for planter at bruge alle de næringsstoffer, der er tilgængelige i jorden og luften, til at dyrke afgrøder naturligt, kemisk fri og med større udbytte. Emil Bastiansen forklarer: ”Vi forsyner jorden med fritlevende mikrober, hvoraf nogle indeholder symbiotiske manerer. De arbejder tæt på rodniveauet for at hjælpe afgrøden med næringsstofoptagelse. Når det mikrobielle netværk, der er introduceret af Wellcrop-produkter, først er blevet anvendt på jorden, multipliceres det naturligt og øger jordens samt plantens sundhed og skaber dybere og tættere rodsystemer. Ved at styrke jordens sundhed og hjælpe planten med at indtage flere næringsstoffer, øger vi vækst og udvikling uden behov for kemiske input”. ”Foruden at det er kemisk fri, så sparer man også ca. 30 % vand ved at bruge dette produkt”, supplerer Morten Duckert.

Selve produktet er fra England og det produceres i dag i Indien. Det testes af flere steder på marker rundt omkring, bl.a. ved Holeby her i Danmark, i tæt samarbejde med landbrugsrådgivningsfirmaet Vkst i Nykøbing. Wellcrop produktet vil kunne erstatte kunstgødning, som i dag importeres helt fra Sydamerika. ”Så det vil også være bæredygtigt og klimavenligt, og der er en væsentlig transportbesparelse på vores produkt, sammenlignet med kvælstof”, forklarer Emil.

Erhverv og Kultur tillader sig at spørge om hvad forskellen er, på at fragte kunstgødning fra Sydamerika eller Wellcrop fra Indien? Her kommer svaret prompte fra Emil: ”Vi har et produkt som kan produceres på stedet. Vores mål er at bygge en fabrik her på Sydhavsøerne. Der skal kun ca. 20.000 ha jord til, for at vi kan starte med at finansiere en fabrik. Så vores målsætning er at få startet en produktion her på Sydhavsøerne, der dækker Norden og måske en fabrik i Sydtyskland som kan servicere Midt og Sydeuropa”. Morten Duckert tilføjer ”vi vil vise, at vores produkt også kan gøre en forskel i god landbrugsjord, og ved at have en produktion tæt på, sikrer vi ikke kun en kæmpe forbedring for miljøet, men også en bedre og kortere leveringstid til vores kunder”, slår Morten fast.


Morten Duckert er den anden halvdel af  de 2 partnere i Wellcrop.

Wellcrop kan blive en ”game changer” på markedet
Forretningschef for Landbrug og Fødevarer i Business LF Steffen Lund roser Emil og Morten: ”Det er en fornøjelse at se de to unge gutter knokle hårdt på. De vil det her og det skal nok lykkedes for dem, det er jeg overbevist om. Uanset hvilke opgaver vi har stillet dem, har de kastet sig over dem med åbent sind og har lyttet til de råd og input der er kommet fra vore mentorer, og de har taget en masse med sig, så det bliver spændende at følge deres udvikling de næste par år”.

Både Emil og Morten er hurtige til at sende roserne tilbage mod Business LF og Growth Train. ”Vi har opnået så meget mere i de 7 intense uger end vi ville have nået på et – ja måske endda to år. Den sparring og de muligheder vi har fået, for at møde investorer og spændende kontakter, er ikke noget vi selv havde kunnet fået skabt. Der er virkelig blevet åbnet mange gode døre for os via BLFs netværk, så det er vi meget taknemmelige for”, siger Emil Bastiansen og Morten supplerer: ”Jeg er vildt overrasket over den hjælpsomhed og imødekommenhed der har været hernede. Ikke kun i selve Growth Train regi, men hele oplandet. Dette har jeg aldrig før oplevet nogen steder. Mentaliteten hernede er bare fantastisk og man er ikke bange for at dele sin viden. Man kan mærke, at folk ønsker at vi skal få succes med vores produkt. Det er bare vanvittigt dejligt at fornemme den opbakning, og det er selvfølgelig med til, at man bare har lyst til at køre endnu hårdere på”.

Fællesskabet blandt deltagerne i Growth Train var helt i top
Udover de mange kompetente mentorer der er tilknyttet, så er de virksomheder der deltog i accelerator programmet også gode til at hjælpe hinanden med sparring på tværs af virksomhederne.. ”Fællesskabet er i top og alle knokler med deres egne virksomhed og det er mange timer i døgnet man er på. Men Morten og jeg synes også vi skulle have lidt hygge sammen, hvor vi kunne lære hinanden lidt bedre at kende som mennesker, da vi jo kommer fra hele verden. Så vi havde arrangeret en fisketur, fordi vi har en fælles kammerat der sejler ud med en kutter, og det var en super hyggelig ryste sammen tur”, fortæller Emil, der ser tilbage på hele Growth Train forløbet som en kæmpe succes og et super professionelt forløb.

Hvad så nu?
Som skrevet i starten, så sluttede Growth Train programmet fredag 6. december ved et stort arrangement i København, hvor de deltagende virksomheder fik lov til at pitche deres virksomhedside overfor investorer, sponsorer mm.

”Men hvad skal der så ske nu?” spørger Erhverv og Kultur? ”Vi skal simpelthen ud til vores kommende kunder”, svarer Emil med et stort smil på læben. ”Vi skal besøge landmænd, økologer mm. og vores plan er, at bruge de næste 6 måneder til at få bredt vores produkt ud og forhåbentlig få solgt det, så vi kan dække et areal på minimum 20.000 ha. Fordi så starter mål nr. 2, nemlig at opføre en produktion her lokalt på Sydhavsøerne, så vi har virkelig meget at se til. Men det er jo trods alt det sjove vi kommer til nu. Fordi vi via Growth Train har fået bedre styr på hele setuppet og er blevet klædt rigtig godt på til det kommende arbejde”.

Morten Duckert glæder sig også til at komme ud til ”kunderne” og få præsenteret deres produkt og han siger: ”Vi er heldige at vores bagland har tålmodighed og der er styr på backuppen og at man er klar til at hjælpe os. Så vi er på alle parametre klar til at komme ud over stepperne”, slutter Morten.

                 

Lokal vækst til gengæld

Growth Train er i modsætning til andre lignende programmer gratis for deltagerne, og de bliver heller ikke afkrævet en ejerandel af deres virksomhed for at deltage. Til gengæld håber folkene, BLF og kommunerne – bag Growth Train, at deltagerne får øjnene op for de lokale og regionale forretningsmuligheder, de bliver præsenteret for under forløbet. Og dette er både Emil og Morten helt med på og de håber på, at indenfor 3-4 år, så er den første fabrik der producerer Wellcrop i fuld gang her på Sydhavsøerne og derved har de været med til at skabe lokale arbejdspladser samtidig.

Strategisk satsning
“Growth Train er en strategisk satsning, som gennemføres i et samarbejde mellem Lolland og Guldborgsund kommuner med Nykøbing Falster som base for indkvartering og kontormiljø til deltagerne. Vores region står i international sammenhæng ekstremt stærkt, hvad angår landbrugs- og fødevaresektoren, og derfor er det oplagt, at vi rækker ud til innovative virksomheder overalt, som har deres fokus inden for disse sektorer”, fortæller Christiane Paaske-Sørensen, der leder Growth Train på vegne af den fælleskommunale erhvervsorganisation Business Lolland-Falster.

Læs meget mere om dette spændende produkt, som kunne gå hen og blive det nye ”sorte guld”, da granulatet er sort: https://wellcropeurope.com/ 
Du kan også læse mere om Growth Train her: https://growth-train.dk/

Erhverv og Kultur kommenterer:
Vi ved alle, at vi på Sydhavsøerne har det såkaldte ”hvide guld” – roerne. Skal vi strække os lidt, så har vi jo også det ”gule guld”, i form at den landsdel i Danmark med flest solskindstimer om året. Vi har altid haft det ”blå guld”, i form af, at Sydhavsøerne er omgivet af godt badevand med masser af skønne strande. Som man nu har endnu mere fokus på lokalt, at bruge, specielt i turisme tiltræknings øjemed, når man profilerer vores område udadtil.

Erhverv og Kultur mener at have hørt noget med, at Guldborgsund kommune har mest skov pr. m2 eller pr. indbygger? Så på den måde har vi ”måske” også det ”grønne guld” lokalt. Hvis nogen kan huske/ved noget om dette, må I gerne lige skrive det til redaktionen. Jeg har desværre ikke kunnet finde noget information på det store leksikon – Google.

Det ville da være kanon hvis det lykkedes Sydhavsøerne også at få det ”sorte guld” i fremtiden med produktet fra Wellcrop!ANNONCE:
Er Sydhavsøerne verdens bedste FERIE destination?
Døm selv…:
https://youtu.be/e5odyt_obGs


Del denne historie: vælg platform

Go to Top