Entreprenør med stor kærlighed til sit nærområde

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Entreprenør Troels Jørgensen bor i Kettinge, hvor han har drevet virksomhed i 40 år. Han vil gerne bidrage til at Kettinge er et godt sted at bo. Derfor har han taget initiativ til en lang række aktiviteter i byen.    

Det hører til sjældenhederne at en pensionist drosler arbejdstiden ned til 35 timer om ugen. Men – det er selvfølgelig en halvering, når man har haft en arbejdsuge på 70 timer.

Troels Jørgensen er kendt for at være et myreflittigt menneske. Og meget mere end det. Først og fremmest er han kendt for sin entreprenørvirksomhed Troels Jørgensen A/S, som er blandt de førende inden for branchen på Lolland-Falster og oppe på Sjælland. Han er også kendt for sit brændende engagement i byen Kettinge på Sydøstlolland, hvor han bor med hustruen Annette og hvor også entreprenørvirksomheden har adresse.

Troels Jørgensen ønsker at Kettinge skal være en god by at bo og leve i. Han har taget initiativ til en række aktiviteter i byen, hvor han både har haft penge op af egen lomme og stillet mandskab og maskiner til rådighed fra sin virksomhed. Et markant initiativ er omdannelsen af byens tidligere grusgrav på 20 tønder land til en naturpark for byens borgere. Her har han også opført en kælkebakke, der nu udgør Lollands højeste punkt, Troels Høj 31,79 meter. Den fik en flot omtale i TV2Øst i den bedste sendetid.

Rundkørslen ved byens mølle er også hans fortjeneste – og meget mere. Men hvorfor bruger han tid og penge på at forskønne Kettinge?

”Det skyldes nok en taknemmelighed over for det lokale område, som har givet mig meget. Jeg har drevet virksomhed her i Kettinge i mange år, og en stor del af mine trofaste medarbejdere er her fra området. Min kone Annette og jeg er glad for at bo her, og det er her vores tre piger er vokset op. Det er lysten til at give noget tilbage til det sted, som har givet en meget. Jeg synes på en måde, jeg står i gæld til området”, siger Troels Jørgensen.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Altid godt kunnet lide mennesker
Sidste sommer kunne Troels Jørgensen fejre 40 års jubilæum som entreprenør. Ved samme lejlighed gennemførte han et generationsskifte i virksomheden. Han gav stafetten videre til datteren Mia Frederiksen.  Troels Jørgensen er i dag formand for virksomhedens bestyrelse.

I 1961 kom han i murerlære hos sin farbror i Kettinge, en uddannelse, han efterfølgende supplerede med en ingeniøruddannelse i bygge og anlæg. Han var derfor fagligt godt rustet til at overtage farbrorens murerforretning i 1977. Dengang var der ansat 10 medarbejdere i virksomheden. I 1990 steg antallet til 65 – og mens det gik allerbedst, var der 250 medarbejdere. I dag har Troels Jørgensen A/S 100 ansatte.

Troels Jørgensen har formået at opbygge en stor og solid virksomhed. Hvordan har han båret sig ad? ”Jeg har været god til at spotte de medarbejdere ude på byggepladserne, som jeg har haft tillid til. Dem har jeg givet et ansvarsområde, gjort dem til nøglepersoner og belønnet dem derefter. Så har jeg kunnet holde fokus andre steder. Jeg har altid kunnet lide mennesker. Jeg har behandlet mine medarbejdere godt. Jeg har hjulplet medarbejdere, der har været i økonomisk krise”.

Troels Jørgensen tilføjer, at han er god til at tage beslutninger, god til købmandskab og til at drive sig selv og tage sig selv i nakken. Han har et roligt væsen, han har aldrig været påvirket af stress – og selvtilliden fejler ikke noget. ”Når jeg først har sat mig noget i hovedet, bliver jeg ved til jeg når målet”, siger han, og tilføjer: ”Jeg altid arbejdet meget. I alle årene var jeg første mand på arbejde hver morgen”.

Det er Troels Jørgensen nu ikke længere, efter han har overdraget virksomheden til datteren. Den tilbagetrukne rolle har ikke været nem for ham. ”Efter Mias overtagelse har jeg haft dårlig samvittighed over ikke at møde op om morgenen som den første. Efterhånden har jeg vænnet mig til det, men det holdt hårdt. Nu møder jeg op ved halv otte tiden og føler nogen gange, at jeg er for sent på den”, siger Troels Jørgensen med et skævt smil.

I dag påtager han sig de opgaver, som morer ham mest. Han giver tilbud på projekter og følger dem undervejs – og ind i mellem giver han gode råd til Mia. Og endelig er der formandsposten i bestyrelsen, der skal varetages. ”I dag slipper jeg for alt det administrative. Tidligere arbejdede jeg både lørdag og søndag, det gør jeg ikke længere. Jeg hæver heller ikke løn i virksomheden. Fredag eftermiddag forsøger jeg at holde fri, og jeg bestræber mig alle dage på at nå hjem til eftermiddagskaffe”.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Mange passioner
Som dreng drømte Troels Jørgensen om at få en pony. Morfaren i USA havde skrevet hjem om indianer og cowboys – og heste. Først som voksen og efter at have fået tre piger blev drømmen realiseret. Ponyen hed Trunte og blev 40 år gammel. Alle tre døtre har dyrket ridning. Louise var den store entusiast, i dag driver hun Lolland-Falster Hestesportscenter i Kettinge, hvor Troels Jørgensen har sin hest i stald. ”Ridning har fyldt meget i mit voksenliv. Jeg har deltaget i jagtridning, Hubertus Jagter og elsker at ride ovre i grusgraven, som vi nu har omdannet til naturpark”.

Troels Jørgensen er en mand med mange passioner. Ud over heste og ridning elsker han sin Ford, en smuk veteranbil, og motorbåden i lakeret maghony fra 1926, som han har bragt hjem fra Berlin og sat i stand. Og bilen til daglig brug er han også stolt af. ”Det er en sølvgrå Mercedes. Jeg vil have lov til at køre i en god bil. Det er Annette og jeg enige om. Til gengæld bruger vi ikke penge på luksusrejser. Vi kan godt lide at være herhjemme. Sommeren tilbringer vi få kilometer fra Kettinge, i Nysted, hvor vi har et byhus med vandudsigt.

Og så er der de fem børnebørn. ”De fylder meget i vores tilværelse. Det er skønt at have dem så tæt på. Desværre bor den ene af dem ikke her i området, men længere oppe på Sjælland”. Troels Jørgensen er 74 år og i topform. Han har aldrig røget, drikker ikke øl, vin og spiritus – han kan ikke lide det, måske en rom og cola et par gange om året. Han spiser meget frugt og grønt. Og så har han et svagt punkt. ”Jeg kan godt lide kager. Allermest lagkager”.

FAKTA om Troels Jørgensens initiativer og aktiviteter

-Omdannelse af grusgraven til Naturpark i 1998-2000

-Initiativtager til Kettinge Bylav 2006

-Initiativtager til og etablering af Byting ved Kettinge Mølle, samt bytorv foran Møllen

-Etablering af Lolland Falsters Hestesportscenter 2009-2010

-Troels Jørgensen A/S har bistået med etablering af Børnehytten (privat Daginstitution)

-Medlem af bestyrelsen i Kettinge Bylav siden etableringen i 2006

-Formand for bestyrelsen i Foreningen Nysted Vandtårn

-Har bygget Lollands højeste punkt i Kettinge grusgrav

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top