Erhvervsliv og forbrugere ønsker bioøkonomi

Stor interesse for Bioøkonomisk Vækstcenters debat på Folkemødet Bornholm om at gøre bioøkonomi til husholdningsøkonomi.

En bred kreds af repræsentanter fra erhvervsliv, forbrugere og investorer ser et stort potentiale i bioøkonomi i fremtiden. Det var konklusionen på den debat, som Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund var vært for på Folkemødet Bornholm for nylig. Erhverv og Kultur har samlet dette udpluk af citater fra debatten:

”Bæredygtighed er en ekstremt vigtig dagsorden. Det er blevet en præmis for at drive forretning, og efterhånden bliver alle virksomheder nødt til at bevise deres potentiale for bæredygtighed.”
Iben Krog Rasmussen, Tænketanken Frej

”Flere forbrugere forsøger at vælge bæredygtigt, når de køber ind. Men hvad er bæredygtighed i supermarkedet? Er det eksempelvis bedre at vælge fiskefileter frem for en hel fisk, hvis producenten sørger for at udnytte resten af fisken til fiskemel? Vi er virkelig i tvivl, og derfor er det godt, at vi nu diskuterer bæredygtighed bredt og ikke kun i forbindelse med energi.”
Iben Krog Rasmussen, Tænketanken Frej

”Bioøkonomi er at dyrke de rigtige afgrøder på jorden og få de rigtige produkter ud af dem. Eksempelvis industriel hamp, hvor man lader rødderne blive i jorden, så de giver gødning, mens fibrene bruges til fibermåtter i blandt andet skalstole, bladene bliver til pesto, og frøene presses til olie. Det skal vi satse på i Danmark, fordi vi er så gode til at samarbejde og har tillid til hinanden.”
Gyda Bay, Agro Business Park

”Vi kan mærke en stigende opmærksomhed fra vores kunder for, at vi tager yderligere skridt inden for bæredygtighed. Det kan være nye emballageløsninger i form af bioplast og andre transportformer, hvor vi erstatter diesel med biobaseret brændstof. Så vi har en stor opmærksomhed på vores rolle.”
Thomas Roland, Coop

”Vi arbejder med at tænke helhed i virksomheden omkring vores brug af ressourcer, men vi stiller også hele tiden spørgsmålene: Hvordan kan vi få forbrugerne med, og hvordan kan vi få forbrugerne til at efterspørge varer, der kommer fra en mere smart og klog produktion?”
Thomas Roland, Coop

”Vi har stort fokus på, hvordan vi gør de globale udfordringer helt konkrete og finder løsninger på dem lokalt. Det handler om mennesker, det handler om miljø, det handler om økonomi, og det handler om partnerskaber. Hvordan finder vi nye måder at adressere udfordringerne, og hvordan samarbejder vi på tværs af sektorer, kommuner og andre interessenter om at finde løsninger?”
Sara Krüger Falk, Dansk Industri

Billedtekst: Debatten blev åbnet af borgmester John Brædder, Guldborgsund kommune.
Deltagerne i den bioøkonomiske debat på Folkemødet, fra venstre: Iben Krog Rasmussen, Tænketanken Frej, Gyda Bay, Agro Business Park, Jakob Lamm Zeuthen, Dansk Erhverv, Thomas Roland, Coop, Sara Krüger Falk, Dansk Industri, og Nicolaj Holdt Mikkelsen, Morningstar. Ordstyrer var Claus Kragh fra magasinet Mandag Morgen.


Bioøkonomi-projekt får EU støtte

Interreg Nordsø har bevilliget 2,2 millioner euro  til det bioøkonomiske projekt BIOCAS100%, som bl.a   Business Lolland Falster, CELF og Bioøkonomisk Vækstcenter er partnere i. Øvrige lande der deltager er Holland, Belgien og Tyskland. Projektet sigter på at bane vejen for konkrete lokale produktioner, der både er økonomisk og miljømæssigt bæredygtige. Det skal ske i et tæt samarbejde med Syddansk Universitet og forskere i partnerlandene.

På Lolland-Falster samler aktiviteterne sig om at udvinde højværdistoffer som eksempelvis naturlig farve af presserester fra æbler og kirsebær. Desuden er der fokus på en ny metode til at optimere biogasproduktion med halm, som skal forbehandles bedst og billigst muligt for at optimere det økonomiske udbytte. Projektarbejdet lægger stor vægt på at involvere potentielle virksomheder og iværksættere, som sammen med forskerne kan optimere fremstillingsprocessen. Det skal opfylde projektets overordnede mål om at skabe kommercielle produktioner.


Dansk Bioøkonomi Konference 2017
11. oktober på Sukkerfabrikken i Sakskøbing

Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund inviterer til årets bioøkonomiske konference om den seneste viden på området. Vi præsenterer spændende cases fra virkeligheden og inspiration fra forskning og innovation fra ind- og udland. Bioøkonomien giver milliardpotentiale for jordbruget, industrien og samfundet. Interessen vokser konstant og stadig flere forskere, innovative virksomheder, offentlige myndigheder, interesseorganisationer og investorer engagerer sig i bioøkonomisk udvikling. På konferencen kan du deltage i målrettet networking og få et opdateret overblikket over lokale, nationale og internationale aktiviteter og muligheder for at skabe en god forretning og en bæredygtig økonomi.
Tilmelding åbner i august. Hold øje med program på www.bioguldborgsund.dk


Netværk til dig!
Har du ideer til ny biobaseret produktion, et bio-restprodukt eller brug for inspiration og den nyeste viden fra forskerne, hører vi gerne fra dig.
Kontakt programleder Anne Holl Hansen på telefon 25 18 18 30 eller ahh@guldborgsund.dk

“Ca. 70% af forbrugerne vælger aktivt varer efter mærker som Svanen og Blomsten. Mærkerne er fyrtårne der giver tillid til produkterne”.
Jakob Lamm Zeuthen, Dansk Erhverv

Læs mere her: www.bioguldborgsund.dk
Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund er et tiltag fra Guldborgsund Kommune.

 

 

 

Del denne historie: vælg platform

Go to Top