Et ekko af levet liv

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Billedkunstner Allan Axelsen bruger ikke tid på at opfinde temaer i sin kunst, han finder dem i sig selv, i det liv, han har levet. Hans billeder er mødet mellem kultur og natur med referencer til kunst- og kulturhistorien.

Det er lidt af en forenkling at sige, at kunstneren Allan Axelsen begynder sine værker bagfra. Men der er noget om det. For i hans første penselstrøg har han fokus på billedets baggrund, han ønsker at skabe en stemning, inden han sætter en person på lærredet, som i skabelsesprocessen så bliver påvirket af billedets baggrundsstemning. Det er i den proces, han opbygger sin historie.   ”Jeg maler ikke abstrakt. Jeg er en ekspressiv maler, jeg udtrykker mig med store penselstrøg og i stærke farver. Mine malerier er fortællinger”, siger Allan Axelsen.

Allan Axelsen bor og arbejder på Falster. Han er tilflytter – kommer oprindeligt fra Lemvig og har boet en del år i nærheden af Aarhus, og i 2007 flyttede han til Østfalster efter at have mødt sin hustru Mette, som kommer fra Nakskov. Sammen har de i Moseby ved Horbelev indrettet en gammel gård til bolig, galleri og atelier – og som noget nyt er husets 1. sal indrettet til Bed and Breakfast.

Allan Axelsen byder velkommen over en kop kaffe i et af huset mange højloftede stuer, omgivet af hans egne farverige kunstværker, og med en formidabel udsigt ud over de nyhøstede marker på Østfalster.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Historiefortæller
Allan Axelsens malerier indeholder mange historier, hvor meget er overladt til beskueren. Til hans billeder på årets Lys over Lolland, hvor temaet var momentum, valgte han en banegård som motiv – eller baggrund, en stemning, hvor der optræder en kvinde. ”Venter hun på toget, eller skal hun rejse? Der ligger en undertone af længsel i billedserien, som publikum selv må digte videre på”, fortæller Allan Axelsen og tilføjer, at det gælder om at finde et motiv og så kører igennem med flere fortællinger i det enkelte maleri.

”Jeg anbringer ting eller genstande i mine billeder, som ikke nødvendigvis har tilknytning til motivet, men ting, der fascinerer mig, det kan være en tulipan, et vinglas – eller referencer til kunsthistorien”. Allan Axelsen er cand.mag. i dansk og kunsthistorie. Derfor er det nærliggende for ham have referencer til både litteraturen og kunsthistorien i sine værker. ”Jeg parafraserer over temaer i kultur- og kunsthistorien. Citater, ikoner og arkitektur, som jeg er dybt fascineret af. Jeg betragter mig selv som historiefortæller”.

Karakteristisk for Allan Axelsen kunst er mødet mellem natur og kultur. Selve processen fra det hvide lærred til det færdige værk er hårdt arbejde. Der er ikke noget, der kommer som et lyn fra en klar himmel, betror Allan Axelsen. ”Inspirationen er den mindste del af det. Jeg opfinder ikke noget, derimod finder jeg det i mig selv. Det er det, jeg kalder kerneoplevelser, eller oplevet liv, en erfaring, en billedophobning, som jeg fabulerer over, et ekko af levet liv”.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Hvis endelig inspiration gør sig gældende i Allan Axelsens skabelsesproces, så er det lytten til musik dagen lang i atelieret, hvor anlægget er skruet helt op.

Musikken fylder meget i Allan Axelsens tilværelse. Han er medlem af det lokale B BLUES BAND, som for tiden er aktuel med foredrag og koncert om bluesmusikeren Robert Johnson. Desuden underviser han i dansk og billedkunst, bl.a. afholder han eksperimenterende kunstkurser sammen med billedhugger Espen Brandt-Møller.

Allan Axelsen er medlem af BKF, Billedkunstnernes Forbund, ProKK, Foreningen af professionelle kunstnere og kunsthåndværkere, Grafisk Værksted/Næstved – og Guldborgsund Billedkunstråd.

Han har stået for en lang række udsmykningsopgaver over alt i Danmark, afholdt separatudstillinger og deltaget i gruppeudstillinger i Danmark, Tyskland, Italien, Sverige og Norge.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top