Et slaraffenland for kunstelskere

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Galleri Syd i Sønder Alslev på Falster udstiller og sælger international kunst på højt kvalitetsniveau.

  
Man bliver totalt overvældet, første gang man træder ind i Galleri Syd i Sønder Alslev. Overvældet og tavs, for her bliver man konfronteret med de helst store – Asger Jorn, Mogens Balle, Carl Henning Pedersen, Eigill Jacobsen, Henry Heerup og mange flere. Overalt malerier, akvareller, litografier, keramik og skulpturer.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Den gamle skole i Sønder Alslev på Falster er et sandt slaraffenland for kunstelskere. Dansk og international kunst i særklasse. Her er noget for både øjnene og tegnebogen. Galleriet rummer en permanent privatsamling i Grand Palais, den gamle hestestald, og værker til salg er udstillet i skolens tidligere klasselokaler. Galleriet er omkranset af en have, en storslået skulpturpark, og de mange kunstnere, der gennem årene har lagt vejen forbi Sønder Alslev, har bidraget til udsmykning af gallerierts facader.

Kunst ude og inde og alle vegne…

  

Kunsten har givet livet indhold
Galleriejer og kunsthandler er den 79 årige Hanne Heimburger, som i 1967 købte den gamle skole sammen med sin afdøde mand, Preben Heimburger, som drev reklamebureau i København. For 30 år siden åbnede de Galleri Syd, som i dag er kendetegnet ved COBRA-kunst.  ”Jeg hygger mig med galleriet. Det er sjovt”, fortæller Hanne Heimburger, der kan fortælle anekdoter om husets mange kunstnere, hvoraf mange har været og fortsat er personlige bekendtskaber.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Hanne Heimburgers møde med sin tilkomne mand blev også et møde med kunstens verden. ”Jeg blev forelsket i kunsten. Kort efter vores første møde inviterede han mig til en foredragsaften med Asger Jorn i Studenterforeningen. En måneds tid senere mødte jeg Asger Jorn personligt. Han var festlig, arbejdsom og sjov. Han var en stille mand, der talte et smukt dansk, og som havde det bedst, når han malede og kunne nyde sin cigar og rødvin”.

Hanne Heimburger har tidligere holdt foredrag om Asger Jorn. Hanne og Preben Heimburger var hyppige gæster i det parisiske kunstnermiljø, hvor de omgikkes Cobra malerne og andre af tidens kendte skikkelser. ”Det har givet mit liv indhold at træffe så mange kunstnere. Væversken Grete Balle, der i dag er 91 år og som udstiller her i galleriet, er en tæt veninde”, fortæller Hanne Heimburger, som fortsat er en flittig gæst på kunstmuseer og gallerier i ind- og udland.

Galleri Syd åbner udstilling til oktober med billedkunstneren Inger Pedersen og billedhuggeren Jørgen Pedersen. Sidst i september skænker Hanne Heimburger en skulptur fra sin skulpturpark til Sdr. Alslev Kirkegård, hvor hendes mand og en af hendes tre sønner ligger begravet. Det er skulpturen LYSETS ENGEL af kunstneren Jesper Neergaard.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top