Falster lyder som en solsort

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Forfatteren Knud Romer er træt af københavnernes nedladende attitude til Lolland-Falster – og han er træt af, at landsdelen ikke er bedre til at markedsføre alt det, som er unikt for området.

Knud Romer ankommer med tog til Nykøbing F Station dagen efter hans seneste bog ”Kort over Paradis” er udkommet. Han er i godt humør. Bogen har fået positive anmeldelser i samtlige landsdækkende medier efter massiv foromtale i medierne. Så der er al mulig grund til at være i højt humør. Alligevel bliver han trist til mode i det øjeblik, han træder ud på perronen i sin fødeby Nykøbing F, hvor han har tilbragt sin barndom og ungdom. Uret på banegården er gået i stå. Da han kort tid efter står på byens torv får humørbarometeret yderligere et dyk nedad. Uret på torvet er også gået i stå.

Knud Romer er inviteret til sin hjemby for at præsentere sin nye bog hos en af byens boghandlere. I vinduet står en stabel af ”Kort over Paradis” – men man kan næsten ikke få øje på bøgerne på grund af et ophæng i vinduet, som skærmer for bøgerne. Og da han opdager et rødt tilbudsmærke klæbet på bøgerne, er humørbarometret tæt på bunden. ”Hvad er meningen, min bog er netop udkommet, og så står den til nedsat pris? Mere er den altså ikke værd her i Nykøbing. Jeg beder boghandleren om at fjerne det røde mærke, men det nægter han. Bogen sælger bedre som en tilbudsvare, sådan er det her, lyder hans forklaring”.

Knud Romer er indigneret og godt gal i skralden. Han holder en pause og tager en slurk kaffe. Mødet med forfatteren, foredragsholderen, radioværten, tidligere reklamemand, litteraturstuderende og meget mere, finder sted i hans lejlighed i Toldbodgade i København.

”Hvad er der med Nykøbing, hvad er der med Lolland-Falster, urene er gået i stå, min bog kan kun sælges for nedsat pris, boghandleren har ikke engang annonceret, at jeg er i byen for at signere bogen, Folketidende har ikke nævnt den med et ord, skønt den bl.a. handler om Falster. Bagsideteksten er en hyldest til Falster”, siger Knud Romer opgivende og stiller kaffekoppen fra sig i vindueskarmen, hvorefter han griber ud efter ”Kort over Paradis” og læser op fra teksten på bogens bagside.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Stynede piletræer og flade marker foran en uendelig horisont – kig dig omkring, sådan ser der ud, når jeg lukker øjnene. Det er ligegyldigt, hvor jeg befinder mig, og hvor i alverden, jeg rejser hen. Om jeg så stod på månen. Jeg behøver bare at blinke., og grøften sitrer af græshopper. Ude på overdrevet lugter tangen, og det grønne sund flyder forbi.

Jeg bærer Falster i mig, fordi jeg på en måde er landskabet. Det er det første, jeg så, og det skabte mig i sit billede – og det kom til bevidsthed og vågnede i mig. Vi blev til samtidig. Alting var nyt og som en forelskelse, og Gud spillede yo-yo med lærken, der hang højt oppe i sin snor og slog triller.

De hvide lammeskyer græssede i skyggerne på engen, og jeg stod midt i det og kendte ikke til andet – det var hele min videns og hele min verdens horisont. Hvorfor var der så fladt? Det var faldet fra himlen.

Kom dog herned
Når Knud Romer giver Lolland-Falster nogen på hattepulden, sker det af kærlighed til landsdelen. Han er falstring i krop og sjæl, han elsker sin fødeø, naturen, menneskene – og sprogtonen.    ”Falster lyder som en solsort. Solsorten er vores fugl. Min bog har en solsort på forsiden af omslaget”.

Når man er falstring og elsker sin hjemegn er man også i sin gode ret til at stille sig kritisk over for det, som sker, og ikke mindst over for det, som ikke sker, mener han. Men hvis nogen udefra fælder kritiske og hånlige kommentarer til Lolland-Falster ryger han i flint. Knud Romer er dødtræt af københavnernes attituder til landsdelen, og han gider ikke høre om hverken udkant eller rådne bananer.

”Jeg har hus syd for Præstø. Når journalister fra København kommer herned for at interviewe mig og de ser sig omkring, er de ved at ryge på røven over så smukt her er. Der kan I selv se, siger han, kan I få øje på en rådden banan? Lolland-Falster er en sanselig oplevelse. Her er man fri, her er mørkt om natten, her er stille og stjerner på himlen. Her er en fylde, som man ikke finder i storbyer. Hvorfor vælger mennesker at bo i en overfyldt storby i stedet for et sted med adgang til skov, strand og frisk luft? Kom dog herned”, lyder hans opfordring.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

LF i den rette kontekst
Knud Romer er kendt for at være en debattør, der ikke holder sig tilbage for at tage bladet fra munden og give sine meninger til kende. Københavnerne får drøje hug for deres selvtilstrækkelighed og falstringerne for deres mangel på initiativ og evne til at kommunikere alt det, som Lolland-Falster har at byde på. Stedet skal gøres synligt og kommunikeres på den rigtige måde, mener den tidligere kreative direktør for et stort reklamebureau.

”Kommunikation har ikke noget med produktet at gøre som sådan. Tingene, enten det er Lolland-Falster, mad, øl, eller en bil, ligegyldigt hvad, har tingene ikke betydning i sig selv. Tingene får først betydning, når vi sætter dem ind i en sammenhæng, den ramme vi vælger, de skal opleves i. Den kontekst, vi vælger, de skal forstås i. Det er det budskab, der skal kommunikeres ud”, understreger Knud Romer med stor entusiasme, og man er ikke i tvivl om, at man sidder over for en sværvægter i kommunikationsbranchen.

”Der er ikke den store forskel på en Hof og en Tuborg, men de kommunikeres i to forskellige kontekster. Tuborg har valgt musikken med Grøn Koncert. Også Cecil og Prince blev i sin tid markedsført i to forskellige verdener. Det er rammen, konteksten, der er afgørende, tingene alene har ingen betydning. Det samme gør sig gældende for Lolland-Falster”, fastslår han.


Porten til Tyskland eller Nykøbing-Kyota
Knud Romer, tidligere kreativ direktør for et af nordens største reklamebureauer, Kunde & Co., kan lide at arbejde med tanken om sig selv som kommunikationsansvarlig for Lolland-Falster – den person, der formår at få landsdelen ud over rampen. ”Sydhavsøerne – ih, hvor er her dejligt, det kommer der ikke noget ud af. Lolland-Falster skal sættes i en kontekst, landsdelen får først betydning og bliver interessant, når den sættes ind i en sammenhæng, som vi beslutter os for. Det gælder om at vælge og tage ejerskab af det, som vi kan tilbyde”.

Knud Romer har en vision om et Lolland-Falster med vægt på kultur, kunst og design – et sted, den kreative klasse kan boltre sig. Stedet har en ro og stilhed, der appeller til koncentration, meditation, zenbuddhisme. ”Stilheden er fredet ligesom stjernehimlen. Lad os tage ejerskab af det. Langsomheden, her sker ikke en skid og gudskelov for det. Tag det og gør jer umage. Her er uanede muligheder”.

Knud Romer synes at Sydhavsøerne skal droppe den evige leflen for København og lade være med at måle og veje alting i forhold til København. ”Vend dog blikket mod Tyskland. Berlin, Hamborg og Lübeck. Sæt landsdelen ind i konteksten, der hedder Lolland-Falster – Porten til Tyskland. Eller en kontekst i en større målestok – Nykøbing-Kyota. Sæt Lolland-Falster ind i en større ramme, skab indhold, der vægter det unikke vi har – stilhed, plads, kyststrækninger, stjernehimmel”, lyder opfordringen fra Knud Romer.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top