Fang og æd

Gratis kogebog laver invasive arter om til gourmetmad

Foto af forsiden på den nye kogebog: Miljø- og Fødevareministeriet. 

Miljø- og Fødevareministeriet og Hotel- og Restaurantskolen i København lancerede i mandags 16. december en ny og gratis kogebog, som giver alle danskere tips til at spise invasive arter, så som stillehavsøsters, rynket rose, sortmundet kutling eller canadagås. Miljøministeren tilberedte to retter fra den nye kogebog på Hotel- og Restaurantskolen.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Foto: Miljø- og Fødevareministeriet. 

Michelin restaurant mad?
Gin & Tonic-stillehavsøsters, voldsneglstatar og gåseboller. Det lyder måske som retter på Michelin restauranter, men det er nogle af de retter, som alle danskere kan lære at lave med den nye og ganske gratis kogebog fra Miljø- og Fødevareministeriet og Hotel- og Restaurantskolen i København.

I mandags lancerede miljøminister Lea Wermelin kogebogen: ”If you can’t beat them – eat them” på Hotel- og Restaurantskolen. I kløerne på et par elever lærte hun selv at tilberede to invasive retter.

Invasive arter skal spises
”Invasive arter er udefrakommende arter, som presser vores egen natur. Med den nye kogebog kan alle være med i bekæmpelsen. Så kan man både imponere middagsgæster med en anderledes middag og hjælpe naturen blot ved at spise”, siger miljøminister Lea Wermelin.


Close-up foto af den sortmundede kutling

Kogebogen indeholder 31 opskrifter, som tager udgangspunkt i enten sortmundet kutling, stillehavsøsters, invasive krebs, invasive gæs, amerikansk skarve and, rynket rose, armensk brombær, plettet voldsnegl og muntjak.

”Jeg håber, at den nye kogebog kan inspirere danskerne til selv at tage del i bekæmpelsen af de invasive arter, vi har i Danmark. Hvis man samtidig selv går på jagt efter østers i fjorde eller rynket rose langs kysterne, er man garanteret en naturoplevelse med i købet”, siger Lea Wermelin.

Formålet med den nye kogebog er at udbrede kendskabet til invasive arter og de skadelige virkninger, de har i naturen hos en bredere målgruppe. Hvis man ikke lige har en invasiv muntjak i køkkenskabet, kan alle retterne laves med alternativer, der findes i de fleste supermarkeder.


Foto: Miljø- og Fødevareministeriet. 

At kunne spise sig til et bedre miljø
”Det er en miljøskadende og ubelejlig gave, vi har fået med de invasive arter, men det er da for fantastisk at kunne spise sig til et bedre miljø i østers, blæksprutter og krebs.  Skolens elever er i gang med at uddanne sig til at mestre et erhverv, og med kogebogen håber vi, at deres viden og håndelag kan inspirere andre til at bekæmpe de uindbudte arter, ved noget så simpelt som at finde dem, hjembringe dem og lave dejlig mad ud af dem”, siger direktør på Hotel- og Restaurantskolen Anne-Birgitte Agger.

De fremmødte i mandags, kunne få et eksemplar af kogebogen, men ellers kan man ved at henvende sig på Hotel- og Restaurantskolen i København, på Vigerslev Allé 18, 2500 Valby eller hos Miljøstyrelsen i Odense og hos AQUA Dyrepark i Silkeborg og ganske gratis hente et eksemplar så længe lager haves.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Du kan også finde den nye kogebog online og downloade den herfra:
https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2019/12/978-87-7038-129-1.pdfHer holder Birte Pawlik den sortmundede kutling

Lokalt aftryk på dagen
Erhverv og Kultur har tidligere beskrevet den sortmundende kutling i en artikel fra 31. december 2018. Hvor vi havde fokus på Birte Pawlik fra Postholderens Sted i Guldborg, der sammen med erhvervsfiskerne Sextin og Lasse Jørgensen fra Guldborg faktisk fandt på mottoet: ”If you can´t beat them – eat them”.

Birte Pawlik fortæller: ”Jeg var med på hotel og restaurationsskolen og skulle levere kutlingerne. Jeg holdt et kort oplæg og gik derefter rundt i grupperne, som arbejdede med de forskellige invasive arter. Vi diskuterede i forhold til kutlinger om smag, udseende, præsentation og forskellige mulige sammensætninger. Det var en god og rigtig spændende dag, hvor jeg efterfølgende holder “gryden i kog”, ved at tænke et lokal ”Street Food” arrangement i Guldborg, hvor flere i samarbejde med hotel og restaurationsskolen skal forarbejde og servere invasive råvarer”.

I den sidste artikel fra 2018, beskrev Erhverv og Kultur hvordan Birte legede med forskellige menuer og bl.a. fandt på en dejlig kutling/reje frikadelle. ”Det var absolut ikke let, da der  ikke er meget kød på kutlingen og det eneste jeg vidste om fisken var, at i Italien, er det en delikatesse og der serveres den pandestegt. Men jeg prøvede mig frem og fik faktisk lavet en rigtig lækker fiskefrikadelle af kutling og smårejer. Ved en blindsmagning med laks, torsk, sej m.fl., blev kutling frikadellen faktisk på en flot 2. plads”, fortæller Birte. Du kan læse den tidligere artikel her: https://erhvervogkultur.net/artikel/if-you-cant-beat-them-eat-them/

Hvis du vil have yderligere oplysninger fra arrangementet i mandags, så kontakt Pressechef Malene Kristensen, Landbrugsstyrelsen, tlf. 21 76 82 56, email: malkri@lbst.dk

For mere info eller spørgsmål om kogebogen: e-mail: info@mst.dk eller telefon 72 54 44 66.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top