Folkets røst

Det er opløftende, når folkets røst lyder – når folket tager bladet fra munden, rotter sig sammen og giver politikerne kamp til stregen, når det bliver for meget.

Den slags er daglig kost ude i den store verden.

Men også på det fredelige Lolland-Falster kan proppen ryge af flasken, hvis det bliver for meget. Lokalbefolkningen finder sig ikke i at få trukket hvad som helst ned over hovedet fra kommunalpolitikernes side – sker det, så falder der brænde ned.

Det gør der også, hvis truslen kommer højere oppe fra. Hvis politikerne på Christiansborg har planer om at pådutte Sydhavsøerne et eller andet – så står borgere og lokalpolitikere skulder ved skulder – last og brast i kampen mod overmagten.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Det skete i forbindelse med planerne om Lolland som losseplads for Risøs atomaffald. Her var modstanden massiv fra lokalbefolkningen og kommunalpolitikerne. For kort tid siden kom det glædelige budskab – regeringen har besluttet, at atomaffaldet skal blive på Risø. Modstanderne på Lolland, borgere som politikere, kan nu sammen med de øvrige kommuner, der var udset som mulig losseplads for atomaffaldet, glæde sig over at folkets røst er blevet hørt.

Folkets og lokalpolitikernes røst lod sig også høre efter det hollandske energiselskab Nail Ressources havde indsendt ansøgning til Danmark om olie- og gasudvinding på Lolland-Falster. Modstanden har været og er fortsat meget massiv – både fra befolkningen og lokalpolitikerne i landsdelen. Beslutningen er nu udskudt på ubestemt tid.

Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen, har foreslået Energistyrelsen, at den afholder borgermøde på Lolland om sagen. Lad endelig Energistyrelsen komme på besøg. Den vil helt sikket få en varm modtagelse og kamp til stregen.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Kamp til stregen fik også Lolland Kommunes formand for klima, miljø-, og teknikudvalget, Henrik Høegh (V) og udvalgsmedlem Leo Christensen (L), da de for få uger siden troppede op til et borgermøde i Bandholm for at fremlægge kommunens planer for nye sommerhusområder på Nordlolland ved Blans og Reersnæs. Svanevigscentret var fyldt til bristepunktet af velforberedte og kampklare lokale borgere, der kæmpede for at bevare et stykke enestående natur i Danmark. De to kommunale udsendinge stødte på så massive protester, at de opgav deres forehavende og vendte derfra med halen mellem benene.  Sommerhusplanerne er nu droppet.

 

Det repræsentative demokrati er uforudsigeligt. Det gælder både lokalt og på landsplan.

Derfor al mulig grund til at holde stemmelæberne varme – man ved aldrig…

God læsning.
Redaktionen

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top