Forfatterstafetten februar 2018

På Lolland-Falster bor der mange forfattere. De skriver digte, noveller, romaner, essays, skuespil etc. – produktionen er stor. Bedste eksempel på det er udgivelsen StORDstrømmen Antologi der præsenterer 39 forfattere og 11 illustratorer fra det gamle Storstrøms Amt. Erhverv og Kultur giver hver måned spalteplads til en lokal forfatter under overskriften Forfatter-stafetten.

Her udvælger en forfatter en af sine tekster til publicering i magasinet og giver efterfølgende efter eget valg stafetten videre til en forfatterkollega – og så fremdeles. I sidste måned bragte vi bogillustrationer af bogillustrator Dorte Klingberg-Nielsen, som nu har givet stafetten videre til Anna Nyborg Mortensen.

Nederst på siden kan du se hvem Anna Nyborg Nielsen giver stafetten videre til.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Et sidste minde
Mine øjne flakser febrilsk fra hus til have og fra have til hus, mens bilen for sidste gang ruller ud af indkørslen til den karakteristiske lyd af perlestenene, der knaser og springer under dækkene. Regndråberne på bilruden blander sig med tårerne i mine øjne. Landskabet står malet med pastose penselstrøg nu.
Jeg standser bilen inden det er for sent. En orange farve har fanget mit blik i det grønne i bakspejlet. Må have denne sidste ting med mig, hvad end det er.
Bilen bliver stående og spinder, mens jeg bevæger mig gennem det våde græs med blikket fast rettet mod den orange farve, der prøver at undvige mit blik ved nu at løbe ud i rosa.
Jeg når den og griber den om livet. Den prøver at undslippe mit tag. Men jeg forbarmer mig ikke. Vrider nakken om på den og rusker den, til den til sidst mister grebet.
Jeg knuger den i hånden på vej tilbage til den åbne bildør, som jeg knap kan se gennem vandmasserne. Den lange slanke krop, der følger med farveklatten, føles ru som sandpapir i min hånd, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at den gjorde sig bedre på sit gamle ståsted, hvor den smukt knejsede med nakken og åbenlyst nød at vende blikket mod himlen. Som jeg.
Nu ligger den på passagersædet og kigger ind i handskerummet. Prøver at holde masken. Det gør jeg også.
I det nye hus sætter jeg kulør på tilværelsen med minder fra mit gamle hjem, og jeg er glad for at have den orange farve med mig.
Jeg studerer den nærmere. Holder dens slanke krop i hånden som var den en pensel. Men vil undlade at bruge den som en. Som pensel er den udtjent, strittende med penselhårene til alle sider. Kunstneren, der anvendte den sidst, må have glemt at rense den, og nu er den størknet i posituren efter at have været tværet ud mod lærredet i haven. Kørt rundt med den orange-rosa farve for at male billedet af en solnedgang.
Jeg presser forsigtigt min pegefinger mod midten og fortrækker en mine. Den stikker.
Den runde kugle af stride, orange hår fører ind til en mørk midte. Jeg ser ingen ende på mørket.
Rundt om midten turnerer mørke-rosa propelvinger i en sådan fart, at øjet ikke opfatter deres bevægelse, men blot ser dem side om side, hele vejen rundt. Jeg bliver helt rundtosset af at betragte den. Hvis den pludselig lettede, ville det ikke overraske mig.
Den tager sig godt ud på bordet i havestuen, hvor jeg nu har placeret den oprejst i noget, den kan støtte sig til. Og jeg befinder mig godt her – ved siden af den på slagbænken. I den rette vinkel er der også udsigt til grønt her – og stor åben himmel.
Farveklatten har hanket op i sig selv og knejser nu let med nakken igen. Vi holder hinanden med selskab de følgende dage. Jeg tror, at farveklatten tror, den er placeret i sit rette element igen, men den bliver kun i troen i nogle dage. Jeg ser, at den ændrer karakter. Den bliver mørkere. Føler sig træt nu. Vender blikket indad. Og dagen efter nedad. Og så opdager den det. At udsigten fra havestuen var ren utopi. Den ser, at den lollandske muld er blevet gennemsigtig for fødderne af den. Den kan ikke træde vande mere og forgår.
Da jeg kommer ud i havestuen den næste dag, har farveklatten krænget sin sjæl ud på bordpladen. Og den er ikke mere. Jeg fejer resterne af den ned i håndfladen. Krammer mit sidste minde en sidste gang – det føles blødt – før jeg giver slip og lader det drysse ned i skraldespanden.
På bordpladen har en propelvinge afgivet farve i træet. Til evigt minde.
Jeg finder ro.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

_______________________________________________________________________________________
Skriv en tekst om at plukke en blomst. Beskriv den og sæt den i en vase med vand. Benspænd: Du må ikke anvende ordet “blomst”, “vand” eller “vase”. Ej heller ord, der almindeligvis er forbundet med blomst, som “blade”, “stilk” eller andet. Da opstod denne tekst.

OM FORFATTEREN
Anna Nyborg Mortensen (1976) er bosiddende på Lolland, og har været medlem af StORDstrømmen siden 2016. Hun arbejder med effekter, ord og billeder. Med afsæt i eget materiale, og i samspil med virksomheder og institutioner.

”Jeg er særligt optaget af det mellem linjerne. Når det usagte har noget at skulle have sagt. Stoflighed, sansning, ånd og æstetik…”

I 2017 kunne uddrag af hendes digte og ”ordbilleder” læses på Sommerudstillingen Masnedø, hvor de indgik i Marianne Christensens installation ”Ordbogen”.

Her i avisen er det en rå ”arbejdstekst”, Anna Nyborg Mortensen har valgt at bringe, for at illustrere, hvordan et ”benspænd” kan folde sig ud under en skriveworkshop.

Med lige dele kreativt mindset og forretningsforståelse, arbejder Anna Nyborg Mortensen også med forfatterens værktøjskasse i erhvervslivet. Her kan netop skriveworkshops være et interessant redskab til fremme af det kreative mindset blandt medarbejderne. I sidste ende med henblik på mere innovativ forretningsudvikling, og til forståelse og udnyttelse af de nyere tendenser indenfor storytelling, sociale medier og content marketing.

På disse workshops handler det om alt andet end retstavning og korrekt tegnsætning. Refleksion er i højsæde, og med de uforudsigelige benspænd tvinges deltagerne væk fra ”vi plejer” tankegangen.

”Jeg har i mange år kredset om kunst og kultur, men er først begyndt at arbejde med eget materiale indenfor de sidste 10 år. I mit arbejdsliv har jeg overvejende beskæftiget mig med formidling af andres kunst og udvikling af rammer for andres virke.”

UDDANNELSE

Anna Nyborg Mortensen er uddannet i Skrivekunst / Creative Writing ved Syddansk Universitet.
Hun har desuden en PBA i Innovation & Entrepreneurship og en Medieøkonom-uddannelse.

Kunst og kultur på CV’et
– Indehaver af galleri Mortensen & Markman og Grafikbiblioteket i Kbh og ved Fuglsang på Lolland
– I mange år ansat ved Guldborgsund-bibliotekerne
– Indehaver af Det Ydre Rum : Et skribenthus for selvstændige forfattere, journalister og dramatikere i Kbh.
– Sekretær i Det Danske Drengekor
– Med i opstart af kunstnerrefugiet ved Nuuk Kunstmuseum på Grønland
– Med i opstart af en multimedieafdeling på det grønlandske forlag Atuakkiorfik
Blandt meget andet – også andre brancher.

Anna Nyborg Mortensen giver stafetten videre til Mads Heinesen.

FOTO: Anna Nyborg Mortensen + illustration – foto af blomst.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top