Forfatterstafetten juli 2019

Forfatterstafetten

På Lolland-Falster bor der mange forfattere. De skriver digte, noveller, romaner, essays, skuespil etc. – produktionen er stor. Bedste eksempel på det er udgivelsen StORDstrømmen Antologi der præsenterer 39 forfattere og 11 illustratorer fra det gamle Storstrøms Amt.

Erhverv og Kultur giver hver måned spalteplads til en lokal forfatter under overskriften Forfatter-stafetten.

Her udvælger en forfatter en af sine tekster til publicering i magasinet og giver efterfølgende efter eget valg stafetten videre til en forfatterkollega – og så fremdeles.

I juni måned bragte vi en tekst af Bent Christensen. Stafetten i denne måned er givet til Lone Rytsel. Nederst på siden kan du se, hvem Lone Rytsel giver forfatterstafetten videre til.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Lone Rytsel – Forfatterstafetten

Allerede som 11-årig vidste jeg, at jeg ville være forfatter. Måske som så mange andre teenagepiger, der oplever ulykkelig forelskelse og urealistiske drømme, men der gik også mange år, før jeg gjorde noget ved det. I første omgang bare af nød, da jeg i 30`rne havde mødt mit livs kærlighed og begyndte at undervise voksne ordblinde og indvandrere i dansk, og oplevede, at der manglede undervisningsmateriale. Jeg valgte at skrive små historier, der havde sammenhæng og en stigende sværhedsgrad og samtidig gav gode muligheder for at arbejde med stavning, grammatik og udvidelse af ordforrådet.

Jeg blev kontaktet af et stort etableret forlag, der ville have mig til at skrive for dem, Og det blev 2 bøger ud af 3 aftalte, da vi stoppede samarbejdet, fordi jeg behøvede meget mere frihed og mulighed for impulsivitet, så jeg valgte at fortsætte som selvudgiver. Og skrev undervisningsmateriale de næste 30 år.

Men mange ideer og udkast blev liggende i kommodeskuffen, og først da jeg nærmere mig 70 års alderen besluttede jeg mig for, at jeg ville have en stand på Bogforum i Bella Centret med mine egne bøger, inden jeg blev 70 år, og kastede mig ud i at samle noget af det, jeg havde skrevet tidligere i nogle små bøger i det, jeg kalder ”håndtaskeformat”, så man kan have det med, når man sidder og venter på de forsinkede tog.

Mange af mine historier blev samlet og omskrevet til små læse-letbøger til voksne med manglende læseerfaring,

Men så havde jeg fået blod på tanden og begyndte at skrive selvudviklingsbøger, der var lette at gå til. Små praktiske øvelser med det formål at hjælpe de mange – primært kvinder – der havde svært ved livet.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Uddrag fra ”Tænk dig til et bedre liv”

”TAG ANSVAR FOR DIN EGEN STRESS – Hvordan gør du det?

Nu tænker du måske, at jeg er lidt for provokerende, for det kan man da ikke, og måske har du ret, men jeg vover det alligevel.

Hvad vil det egentlig sige at være stresset?

Hvis jeg skal komme med et eksempel på, hvornår jeg sidst følte mig stresset, var det, da jeg stod og talte med en kursist og en kollega kom forbi og afbrød min samtale, og min mobiltelefon ringede hysterisk på mit skrivebord og jeg i min underbevidsthed vidste, at jeg lige straks skulle afholde et møde med nogle samarbejdspartnere, og der skulle dækkes op med kaffe og te, eller jeg skulle finde nogen, der kunne hjælpe mig. Altså 4 ting, jeg skulle forholde mig til samtidig, og min hjerne føltes, som om den smeltede sammen.

Din stress er sikkert helt anderledes end min. Måske har du nogle børn og en familie, der kræver din opmærksomhed konstant og afbryder dig, så du ikke kan tænke en tanke til ende, og du samtidig skal forholde dig til, at der er ”prikkerunde” på dit arbejde, og du er sikker på, at det er din tur næste gang, og du ved jeres økonomi ikke kan klare, at du mister dit arbejde.

Men hvordan kan du selv tage ansvar for den stress, du oplever?

Hvis jeg prøver at sætte ord på, hvordan det er at være stresset, så har jeg måske trykken for brystet, vejrtrækningsproblemer, ondt i hovedet eller maven, irriteret og ulyst til ting, jeg plejer at holde meget af, søvnproblemer og lavt humør.

Hvis du har det sådan, eller bare har lidt af det, så prøv at tænke på, hvad du hellere ville have.

Måske være glad, have lyst til mange oplevelser, ingen smerter og god nattesøvn samt lyst til at bevæge dig.

Måske kender du selv følelsen af at have det rigtig skidt, og så sker der noget positivt, din kæreste ringer til dig, du får uventet besøg af en god ven, du får en buket blomster af din datter eller andre ting, og pludselig har du det faktisk meget bedre, og glemmer lidt dit dårlige humør, din hovedpine eller dine bekymringer.

Find noget, du ved, du kan. Det kan godt være en ganske lille ting. Rydde op på spisebordet, vande blomsterne eller sortere dine bluser og så nyd din succes. Se på det, du har udrettet, Glæd dig over din bedrift.

Du kan også tænke over noget, der tidligere er lykkedes for dig. Noget du var god til, og igen fokuser på, hvordan det var. Du tænker: Når jeg kunne dengang, kan jeg også nu.

Mærk bagefter hvordan det lettede for dig, hvor meget gladere du blev og nyd følelsen.”

CV

Lone Rytsel, Sandvig/Mern
Underviser, Forfatter, Lifecoach og NLP-terapeut
Skriver bøger om selvudvikling, læse-letbøger for voksne, prosalyrik og små spændingsromaer
Daglig leder af Bogforlaget i Sandvig
Skoleleder på DOF-Sandvig folkeoplysning og Fortælleværksted
Næstformand i Den danske sprogkreds
Bestyrelsesmedlem i forfatterforeningen StORDstrømmen
Bestyrelsesmedlem i Præstø lokalhistorisk forening
Udgivet mere end 30 undervisningsbøger, flere læse-letbøger og små bøger med prosalyrik

Lone giver stafetten videre til Bente Sonn.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen
Del denne historie: vælg platform

Go to Top