Forfatterstafetten maj 2019

Radiospil er rå indlevelse i historien

Forfatterstafetten

På Lolland-Falster bor der mange forfattere. De skriver digte, noveller, romaner, essays, skuespil etc. – produktionen er stor. Bedste eksempel på det er udgivelsen StORDstrømmen Antologi der præsenterer 39 forfattere og 11 illustratorer fra det gamle Storstrøms Amt.

Erhverv og Kultur giver hver måned spalteplads til en lokal forfatter under overskriften Forfatter-stafetten.

Her udvælger en forfatter en af sine tekster til publicering i magasinet og giver efterfølgende efter eget valg stafetten videre til en forfatterkollega – og så fremdeles.  

I april måned bragte vi en tekst af Anne Holm Christensen. Stafetten i denne måned er givet til Leif Petersen. Nederst på siden kan du se, hvem Leif Petersen giver forfatterstafetten videre til.

”Flugten fra Hesnæs” er bygget på virkelige hændelser

Man skal nok være 65 år og derover for at huske, hvordan Radioteatret tilbage i 1950erne/60erne kunne fængsle hele familien foran radioapparatet. Der blev sendt store klassikere, unge dramatikere afprøvede talentet i netop dette medie, og kriminalspil som ”Gregory-mysteriet” og ”Siva-skriget” lagde gaderne øde. Rundt om i stuerne måtte folk lave deres egne billeder på nethinden, for der var ikke noget at kigge på. Kun menneskestemmer, lydeffekter og musik fodrede fantasien.

Mit navn er Leif Petersen, og min karriere som dramatiker går tilbage til 1963, hvor jeg fik mit første radiospil opført. I 56 år har jeg produceret dramatik, både til teater, film, radio- og tv-teater. Mine stykker er blevet opført på alle typer teatre fra intime kælderscener til Det kgl. Teater. Mit nuværende projekt er en helt lokal historie, og da jeg kontaktede Bente Nielsen, leder af Scala Bio i Nykøbing, en af Nordisk Films biografer, gik der ikke lang tid, før vi blev enige om, at projektet ville egne sig perfekt til at blive aflyttet i en af de mindre sale i biografen.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Det hele startede med, at jeg stødte på en historie om jødiske familiers flugt til Sverige i 1943, vel at mærke fra Falster. En bekendt gennem mange år, Inger Bojesen, førte mig sammen med bl.a. Elna Dasseville, hvis far var fisker i Hesnæs. Hun kunne fortælle om lokale fiskere, der satte deres liv på spil ved at sejle jødiske familier i sikkerhed i Sverige. Mens jeg lyttede til fortællingerne, gik det lidt efter lidt op for mig, at formen ikke skulle være teater eller film, men en form for radiospil eller hvad jeg vil kalde ”hørefilm”. Nu lå også titlen klar: ”Flugten fra Hesnæs”.

Jeg har følt mig som lokal fra jeg blev feriedreng, først i Grænge og senere i Gundslev i 1940erne. Min kone Mette og jeg flyttede permanent til Falster i 1985, og da vi havde fået vores første barn, og min kone arbejdede som skuespiller på Teatret Masken, begyndte jeg for alvor at dykke ned i de lokale historier og at engagere mig i Lolland-Falsters liv og tilstand. Fik ny inspiration først og fremmest i form af andre kunstnere, der havde lyst til udveksling og samarbejder på kryds og tværs. Jeg var med til at lave ”Halmiaden 91” sammen med billedkunstneren Henning Visholm, billedhuggeren Palle Lindau og komponisten Gunner Møller Pedersen – en festival med kunst og musik i relation til materialet halm. Vi havde vilde diskussioner, men alt i alt var det fantastisk at være kreativ sammen med repræsentanter for andre kunstarter. Vi brugte hver vores forcer på bedste vis og fik i samarbejde med Landbrugets Samfundskontakt fortalt historier.

Historiefortælling handler altid om at grave dybt. Det er ligegyldigt om handlingen foregår for 5 minutter eller 50 år siden, publikum skal kunne leve sig ind i historien lige her, lige nu. Jeg har oplevet, at børn og ganske unge mennesker ikke ved ret meget om Danmark (og Europa) i tiden 1940 – 45. Vi skal huske at overbringe de næste generationer alle oplysninger om Holocaust, for at noget lignende aldrig må ske igen.  Vi skal lære af historien: vi skal kæmpe imod alle former for racisme, der dagligt er en del af nyhederne og fordømme de folkemord, der ikke stoppede med drabet på 6 millioner jøder, men er fortsat i vores tid, f.eks i Cambodja, Rwanda og Darfur. Så mit mål med ”Flugten fra Hesnæs” er rå indlevelse i historien: unge som gamle skal sidde i en mørk biograf, høre stemmerne, lydene og musikken, men selv lave arbejdet med at se karaktererne og deres handlinger for sig, følge familien Goldwitz’ forsøg på med fiskeskipperens hjælp, at komme i sikkerhed.

Måske vil nogen drage en parallel til nutidige flygtningeskæbner, hvem ved?

Det Classenske Fideicommis har ydet støtte til ”Flugten fra Hesnæs”, og nu mangler sidste del af finansieringen blot at falde på plads, så hørefilmen kan blive bragt ud i livet. Jeg håber, at rigtig mange i biografens mørke vil lytte og blive ført tilbage til fortidens Hesnæs, høre fiskerbådene og følge en af de mange jødiske familiers brug for mirakler for at redde livet.

Leif Petersen, april 2019

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

CV/ lille biografi: Leif Petersen
Hvem er starutten? spørger læseren. Hvis du er til håndbold, så har jeg været formand i NFH og senere i bestyrelsen frem til 2018. Forinden var jeg formand for KH, d.v.s. Københavns Håndboldklub.

Og er du til TV, så var det mig, der dramatiserede ”Fiskerne” tilbage i 1977, efter Hans Kirks roman. Se den på Bonanza.

Ellers: københavner, født 1934. Kontoruddannet, ansat i Kirkens Korshær, håndboldleder. Debut som dramatiker i Radioteatret 1963 med ”Jævndøgn”.

Måske – hvis du er gammel nok – har du set en film, der hedder ”Det er nat med fru Knudsen” (1971), der var genbrug af en teaterforestilling, ”Alting og et posthus”, der igen var genbrug af et par radiospil: Kaninerne og Filejsens drøm.

Fik i 60erne, 70erne og 80erne opført mine skuespil på bl.a. Svalegangen i Aarhus, Aarhus Teater, Aalborg Teater, Odense Teater, Folketeatret og Det kgl. Teater.

Før og efter at jeg var flyttet til Falster, fik jeg en del dramatik opført lokalt på Teatret Masken: Jorden rundt i 80 dage (dramatisering frit efter Jules Verne, med sange af Jesper Jensen og musik af Bent Axen, 81) Den blinde makker (83), En Vinternatsdrøm (93), Dr. Liv (95).

Amor Fugit (om Carl Nielsens hustru Anne Marie Carl Nielsen) blev opført i laden til Fuglsang Herregård 2008.

Mailadresse: leifpetersen@mail.dk 

Leif Petersen giver stafetten videre til Bent Chriustensen

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top