Forfatterstafetten marts 2018

På Lolland-Falster bor der mange forfattere. De skriver digte, noveller, romaner, essays, skuespil etc. – produktionen er stor. Bedste eksempel på det er udgivelsen StORDstrømmen Antologi der præsenterer 39 forfattere og 11 illustratorer fra det gamle Storstrøms Amt.

Erhverv og Kultur giver hver måned spalteplads til en lokal forfatter under overskriften Forfatter-stafetten. Her udvælger en forfatter en af sine tekster til publicering i magasinet og giver efterfølgende efter eget valg stafetten videre til en forfatterkollega – og så fremdeles.  

I sidste måned bragte vi en tekst af Anna Nyborg Mortensen, som nu har givet stafetten videre til Mads Heinesen. Nederst på siden kan du se hvem Mads Heinesen giver stafetten videre til.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


(Forsiden af bogen)
Ny personligt inspireret ungdomsbog af Mads Heinesen

Viktor er lige fyldt 15 år og har fået en lillebror. Hans mor har været indlagt i flere uger efter fødslen, og hans far er begyndt at drikke og miste besindelsen. Han er hele tiden af sted på hospitalet og glemmer Viktors fødselsdag. Alt det med moren er omgærdet af mystik, for Viktor kan mærke, at hans far ikke fortæller den fulde sandhed. Ved den yderste spids skildrer Viktors frustration og smerte, da hans mor får en efterfødselsreaktion. Bogen handler om, hvad der kan ske når en familie bliver ramt af sygdom, men den handler også om venskab og spirende kærlighed. Bogen er skrevet som en reaktion på en traumatisk periode, der udspillede sig, da forfatteren og hans kæreste blev forældre for første gang i marts 2014.

1. Kapitel fra – Ved den yderste spids
Der står en dreng ved den yderste spids på odden. Drengen hedder Viktor og fyldte femten for to uger siden.

Havet bruser imod hans ben. Der går en vadevej over til den smalle, lange ø på den anden side, hvor bisonokserne bor. Det er ved at blive højvande, og vadevejen er snart oversvømmet. Bølgerne brydes, når de to have mødes på midten i skumsprøjt. Iskoldt vand kryber op langs hans ben, hans bukser bliver våde, og hele kroppen ryster, da han går længere ud.

Viktor smider sin jakke og sin trøje i vandet og kigger op i stjernerne, smider T-shirten og vælter, da han forsøger at tage bukserne af. Får iskoldt saltvand i munden. Spytter, så det driver ned ad hagen. Går længere ud. Huden trækker sig sammen, og kulden går helt ind til i knoglerne. Han kan ikke længere mærke sine fødder.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

På den sorte himmel trækker skyer ind foran månen, og regnen er begyndt at sile ned over havet. Der er en åbning i alt det sorte, en smal stribe af lys i horisonten.

Nu er Viktor så langt ude, at han må stå på tæer for at bunde. Han ryster og kan ikke længere bevæge benene, de synker sammen under ham, og boblerne stiger op omkring ham i vandet.

Det lyder, som om nogen kalder, hvor skal du hen?, men måske er det havets brusen, måske er det noget inden i ham, alt det, der presser ham nedad. Om få sekunder vil vandet tætne i lungerne, mørket vil være overstået, og smerten vil forsvinde.

(Portrætfoto af Mads Heinesen – fotograf: Camilla Brændgaard)

Om Mads Heinesen:
Mads Heinesen har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur, og har udgivet bøgerne Hvad så Vilmer?, Hvad så, kærester? og Jeg er Modig. Indtil bladene en dag forsvinder på Høst & Søn samt skrevet historier for DR B&U, Gyldendal Uddannelse og til antologier for børn. Dertil har han studeret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus og på Blaagaad/KDAS lærerseminarium samt undervist børn og unge i at skrive igennem en årrække. I 2014 stiftede han forlaget Vild Maskine, som han i dag driver fuldtids sammen med Rebekka Andersson. Der har været ekstern redaktion på Ved den yderste spids for som sædvanlig at sikre kvaliteten, og forfatteren har ad flere omgange modtaget støtte fra Kunstfonden og Autokontoen til sit arbejde med bogen.

Mads Heinesen giver stafetten videre til Dorte Roholte

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top