Forfatterstafetten september 2019

På Lolland-Falster bor der mange forfattere. De skriver digte, noveller, romaner, essays, skuespil etc. – produktionen er stor. Bedste eksempel på det er udgivelsen StORDstrømmen Antologi der præsenterer 39 forfattere og 11 illustratorer fra det gamle Storstrøms Amt.

Erhverv og Kultur giver hver måned spalteplads til en lokal forfatter under overskriften Forfatter-stafetten.

Her udvælger en forfatter en af sine tekster til publicering i magasinet og giver efterfølgende efter eget valg stafetten videre til en forfatterkollega – og så fremdeles.

August måned bragte vi en tekst af Bente Sonn. Stafetten i denne måned er givet til Kat Lassen. Nederst på siden kan du se, hvem Kar Lassen giver forfatterstafetten videre til.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Kat Lassen (f.1976) – forfatter og kunstner

Kat Lassen har altid været halvt nisse… Det er i hvert fald, hvad hun fortæller børnene, når de spørger, hvor hun får sine historier fra. Og børn og unge har hun arbejdet med i over 20 år. Da hun var yngre, kunne hun samle mange børn og unge omkring sig, når hun fortalte sine hjemmelavede historier. De var mundtlige indtil en dag et af børnenes forældre spurgte hende, hvorfor hun ikke begyndte at skrive sine historier ned. Det med at skrive historierne ned blev dog udskudt og der skulle gå endnu to år.

Kat nåede endda selv at blive mor til datteren Ronja. Da Ronja i vinteren 2007 blev halvandet år, blev hun meget syg og indlagt. Denne vinter var, efter Kats eget udsagn, noget af det sværeste, hun havde oplevet især pga. frygten for at miste sit barn, og alligevel blev det senere hen det, hun i dag ser tilbage på som vendepunktet og den egentlige opstart på sin forfatterkarriere. For når lille Ronja skulle ud i barnevognen og sove i hospitalets gårdhave, turde Kat ikke andet end at våge over sin datter og for at fortrænge kulden begyndte hun, at skrive en historie. Mange år senere blev hendes håndskrevne sider til Livets Port, et to-delt fantasi eventyr på over 600 sider om en kræftsyg pige, som genfinder sin styrke og håb ved hjælp af en rejse ud i det fantastiske.

Serien handler om en pige med kræft, men det er faktisk ikke det bøgerne handler om. Den handler om alle de vigtige ting i livet. Den handler om en fantastisk rejse for en lille pige, hvor hun møder en enhjørning, feer og andre fantasifulde væsner. Det er ikke nogen sygehistorie, med fokus på døden. Nej, det er en historie med fokus på livet og det er ganske simpelt bare en fantastisk fortælling.

Uddrag fra anmeldelse/ Skrivepulten fredag d. 6. december 2013 – Læs hele anmeldelsen på www.Skrivepulten.dk

 Heldigvis er dette også en lykkelig historie og lille Ronja er i dag en rask og sprudlende teenager, og Kat er blevet børnebogsforfatter, men skæbnen har engang imellem nogle løjerlige drejninger. Og for at vende tilbage til det med, at Kat går rundt og fortæller børn, at historierne kommer fordi hun er halvt nisse… Hvorfor egentlig det?

Det er ganske simpelt fordi Kat grundlæggende mener, at vi voksne bør holde troen på magi i live hos barnet. For er troen på det magiske og fantastiske egentlig ikke er en motivation for troen på håb? F.eks. Julemanden, Tandfeen… Gud? Så vidt muligt, når Kat skriver sine eventyr, har hun en parallel til den reelle verden. Læseren må gerne være i tvivl, om der rent faktisk eksisterer magi.

Kat bruger også ofte den ældre karakter i sine fortællinger i form af bedsteforældre. Hun mener, at i denne fortravlede hverdag, har bedsteforældrene et stort ansvar. De især skal holde magien i live hos deres børnebørn. De skal trylle elektronikken væk og i stedet skabe holdbare minder med børnene, som ”nisseballade”, skovture, højtlæsning osv. Bedsteforældre kunne, som Kat, sagtnes være halvnisser, mener hun. Det er i hvert fald tit sådan, børnebørn opfatter deres bedsteforældre, for halvnisser har altid tid, et glimt i øjet og en god historie at fortælle.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Uddrag fra kommende bog ’Ellebæt – Jagten på feernes skat’. Udkommer i efteråret 2019 Forlaget Calibat

Emma lænede sig tilbage op ad farmors buttede krop. Farmor var måske den blødeste sofa, man overhovedet kunne få, tænkte hun mageligt, mens hun pustede noget af farmors lange, grå hår væk fra sit ansigt. Hun syntes, det var flot, når farmor havde håret løst om aftenen. Det lignede sølvhår, og så duftede det altid af balsam. Bare jeg også får sølvhår, når jeg bliver gammel, tænkte hun. Hun tog en tot af sit eget lange pandehår og studerede det. Gad vide, om man fik sølvhår, når man havde leverpostejsfarvet hår som barn?

Et skarpt lysglimt oplyste alt efterfulgt af et højt tordenbrag, og så kom regnen. Den hamrede voldsomt mod ruderne og husets tag, som ville den helt ind i stuen. Rasmus gemte hele hovedet under tæppet. Emma løftede det lidt og kiggede ind. ”Rasmus“, sagde hun voksent. ”Det er jo bare tordenvejr“. Hun smilede, da endnu et lyn oplyste haven udenfor, og talte til seks sodavandskasser, inden braget kom. ”Seks kilometer,“ informerede hun farmor og Rasmus.

Farmor smilede og rettede lidt på Emmas pandehår, inden hun spurgte: ”Hmm … hvad skal vi lave, mens vi venter på, at tordenvejret driver over?“  Rasmus kom ud fra sit tæppeskjul. Hans lille, smalle ansigt var svagt oplyst af stearinlysenes skær. Hans lysebrune pandehår stak lige op i luften, og på hans ivrige øjne kunne Emma og farmor tydeligt se, at han havde fået en idé. ”Mååske en Ellabetta histori’, armor?“ spurgte han.

Emma blandede sig straks. ”Det hedder altså en Ellebæt historie“. Hun så bestemt på sin lillebror, som var lidt over fire år. Rasmus rakte tunge. Det havde han lært i børnehaven. Det mente deres mor i hvert fald, men … måske var det i virkeligheden Emma, der var kommet til at række tunge af Rasmus en dag, hvor han havde været rigtig irriterende, men det havde hun ikke fortalt mor. ”Så, så, I to. Lad der nu være fred,“ sagde farmor. ”En Ellebæt historie, siger I?“ De nikkede ivrigt. ”Og helt fra starten,“ bad Emma. Farmor tog en dyb indånding, og så begyndte hun at fortælle…

Kats øvrige udgivelser ud over tidligere omtalt ’Livets Port’ og ’Ellebæt’:

Novellen ”Jinn” blev til i anledningen af Fantasymessen Herlufholm 2017 i samarbejde med Næstved Bibliotek og www.Radioteatret.dk
Historien blev indtalt af Kat og kan findes gratis på www.radiodrama.dk

For mere info om forfatter Kat Lassen: 

Forfattervirke: www.kat-lassen.dk 
Facebook: Kat Lassen Forfatter
Instagram: @katlassen
Kunst: www.atelierliv.dk
Facebook: Atelier Liv

Kat CV:

  • 2008- 2019 kunstner – haveskulpturer
  • 2001 – 2009 Pædagog Sct. Jørgens skole – Næstved
  • 2010 – 2014 Arbejdede m. unge i Klub/Haslev
  • 2013 Debuterede m. Livets Port 1 + 2. del – fantasy – på forlaget Egolibris/Skriveforlaget
  • 2015 Bidrog m. kortprosaen ’Jørgen’ til StORDstrømmens antologi
  • 2017 Skrev Novellen ’Jinn’ – dark fantasy, bestilt af Radioteatret.dk
  • 2018 Udkom m. ’Måneskinsbanden’ – 12+ krimi/humor på Forlaget Calibat
  • 2019 Udkommer m. ’Ellebæt – Jagten på feernes skat’ – eventyr 5+ på Forlaget Calibat
  • 2014 – 2019 Børnehaveklasseleder/ Mogenstrupskole afd. Fladså

Kat Lassen giver stafetten videre til Signe Pihl.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen
Del denne historie: vælg platform

Go to Top