”Fra Fejø” – Til Knuthenlund

Lille virksomhed har store forventninger til at vækste i fremtiden

Hele verden, kan blive et vækst område for den nystartede virksomhed fra marts 2017. Hvis det går som en af de tre ejere håber på, så er det rent faktisk muligt.

Erhverv og Kultur er på vej til Knuthenlund, hvor jeg skal interviewe en af de tre ejere fra firmaet ”Fra Fejø”. Nemlig Thomas Hermansen. Fra Fejø har adresse på Knuthenlundvej 7 i Stokkemarke. Her har firmaet Fra Fejø lejet de gamle mejerilokaler hvor Knuthenlund tidligere producerede bl.a. deres verdensberømte og prisvindende oste. Håbet om, at Fra Fejø også kan få deres økologiske babymos til at blive verdensberømt er absolut også en drøm som Thomas og Co har, men det kommer vi til senere.

Thomas tager imod i døren og vi starter med en rundvisning, så Erhverv og Kultur lige får et overblik over hele produktionsapparatet, og på den måde fornemmer hvor Fra Fejø er på vej hen. Efter rundvisningen går vi ind på kontoret hvor Thomas fortæller om hvorfor de valgte at starte Fra Fejø op.

Thomas og hans kæreste Ditte Mortensen samt deres kammerat Morten Wæver er de 3 lokale ildsjæle, som tilbage i 2017 startede firmaet ”Fra Fejø”.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Hvordan startede det hele?
I 2016 blev Ditte og Thomas forældre, og som alle andre forældre skulle de ud på ”babymos markedet” og her bliver man jo mødt af en mur af forskellige produkter, som Thomas udtrykker det. Problemet for Ditte og Thomas var bare, at de gerne ville have nogle danske økologisk produkter, men de kunne umiddelbart ikke finde noget der var produceret i Danmark, på trods af det imponerende udvalg.

På dette tidspunkt boede parret i Vordingborg og de besluttede sig for at ville starte deres eget firma. Ditte har familieære relationer til Fejø Frugt, så de kvalitets råvare som parret ledte efter, hang jo lige på træerne foran næsen på dem.

Flyttede til Fejø
”Vi havde en aftale med Bandholm Frugtplantage om at producere vores babymos i starten og vi valgte i foråret 2018, sammen med vores 2 små børn at flytte til Fejø rent privat, fordi det gav rigtig god mening for os at være tættere på det hele og komme tilbage til vores rødder. Ditte var fuldtids i firmaet, mens jeg stadig var fuldtidsansat hos Erhvervsstyrelsen og brugte al fritid i firmaet”, fortæller Thomas Hermansen.

”Vi søgte igennem en længere periode efter lokaler på Fejø, men de var simpelthen umulige at finde. Men en dag ringede telefonen og de nye ejere af Knuthenlund var i den anden ende af røret. De spurgte om ikke vi kunne være interesseret i at leje de lokaler Knuthenlund havde brugt til deres produktion. Timingen var perfekt for os og vi landede hurtigt en aftale. Så i september 2018 startede vi op her i disse skønne lokaler og de fantastiske omgivelser, og tog derfor produktionen hjem så at sige”, forklarer Thomas med en stolthed i stemmen, hvor man sagtens kan fornemme, at dette match ikke kan passe mere perfekt sammen.

Kombinationen med, at det er fantastiske omgivelser og en skøn beliggenhed, samtidig med at Knuthenlund jo er et økologisk landbrug, så det passer perfekt ind i planen om at Fra Fejø vil servere dansk økologi til alle børn.

Flere produkter på hylderne i fremtiden
I dag er det ikke kun Babymos man producerer på matriklen. Der er kommet flere produkter til både konventionelle og økologiske, men altid med dansk frugt. Ud over mange forskellige slags babymos, producerer man også marmelade, sirup og kompot. Og tanken er, at der vil komme flere produkter til hen ad vejen.

”Vi indså hurtigt, at vi var nødt til at have flere produkter på vores hylde. Det skyldes bl.a. at det tager tid at skabe kendskab til vores babymad og derved øge salget, men også fordi vi med flere produkter i vores sortiment, bliver attraktiv for langt flere kundesegmenter. Derfor valgte vi hurtigt at få ekstra produkter i gang, så som marmelade, kompot og sirup”, forklarer Thomas, der påpeger, at ting tager tid og de hele tiden også har fokus rettet på produkt udvikling, ved siden af den daglige produktion.

Produktionen skaleres op i fremtiden
I sæsonen 2018-19 solgte man 20.000 glas. I 2019-2020 er målet at der langes 200.000 glas over disken. Målet er absolut ikke urealistisk, da der allerede er solgt over 20.000 glas på de første par måneder af den nye sæson. ”Vi er meget optimistiske, fordi IRMA og MENY allerede har taget os ind i deres butikker, samt nogle andre mindre speciel butikker, der gerne vil have øko-producerede babymad på hylderne”, fortæller Thomas og fortsætter: ”Jeg er nu også heltids i firmaet.  I takt med at efterspørgslen steg, så steg produktionen selvfølgelig også, og her i efteråret gik jeg så også fuldtids med ind i firmaet. Så jeg er i fuld gang med at kontakte dagligvare kæder, samt arbejder på at få flere lokale butikker til at tage vores produkt ind på hylderne”.

”Det Danske Øko mærke er det stærkeste i hele verden. Det har en stærk effekt og vi oplever stor interesse fra udlandet bl.a. fra Norge, Sverige, Kina, Mellemøsten m.fl. Men det er afgørende for os, at vi får bygget en sund virksomhed og over tid får skalleret vores produktion, så vi inden for en overskuelig fremtidig forhåbentlig kan begynde at eksportere vores babymad”, fortæller Thomas.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Vi er selv lokale og elsker vores område
Ditte Mortensen er fra Fejø og er født og opvokset i en æblefamilie. Thomas Hermansen er fra Vestlolland og de elsker begge deres landsdel. Morten Wæver som er medejer, stammer fra Nakskov og har kendt både Thomas & Ditte siden gymnasie tiden.

Fra Fejø vil i øvrigt gerne høre fra andre lokale producenter af økologiske produkter/råvarer, fordi man er meget åbne for mere samarbejde lokalt. ”Vi tror på, at det kan styrke Sydhavsøerne hvis vi kan få flere lokale producenter med og vi sammen kan præsentere nye kvalitets produkter fra vores område. Så tøv ikke med at tage fat i os”, lyder opfordringen fra Thomas Hermansen. Den samme opfordring gælder selvfølgelig også lokale butikker, der kunne tænke sig at have lokale produkter Fra Fejø på deres hylder!

Super lokal hjælp – ikke kun i opstartsfasen
Fra Fejø sender et kæmpe TAK og store roser til det lokale erhvervsliv. Da vi sprang ud som selvstændige var det Nakskov Erhvervsfond der stillede kapital til rådighed. De understøtter iværksættere og Thomas har kun lov ord for hele processen: ”De hjalp os rigtig godt igennem hele setuppet og jeg kan kun sige RESPEKT og 1000 TAK for den hjælp vi har fået derfra!”

Også Business Lolland-Falster får store roser med på vejen fra Thomas: ”BLF har hjulpet med at skabe kontakter, bl.a. til Nakskov Erhvervsfond. Sparring og andre initiativer, så som at invitere os med til en Investoraften, hvor vi fik en masse gode input og det lykkedes os faktisk også at få en investor med fra starten”.

Hvad vil I gerne opnå med Fra Fejø?
Thomas svarer prompte: ”Vi vil gerne skabe et brand, så når kunderne ser et ”Fra Fejø” produkt på hylderne, så ved de der er tale om kvalitet! Udover det, så er det essentielt for os at tilbyde det bedste valg til andre nybagte forældre, økologisk babymos af danske råvare som selvfølgelig er dansk produceret”.

Værdier og mål
”Vi vil løfte kvaliteten på produkter målrettet til børn, igennem øget fokus på danske økologiske råvarer og lokal produktion, så vores produkter gavner vores børn og ikke skader vores jord!”, slutter Thomas Hermansen.

Derudover ønsker Fra Fejø at skabe lokale arbejdspladser og indenfor en kort årrække håber man, at få 3-5 ansatte mere, når man samtidig får udvidet til helårsproduktion i takt med at der kommer nye produkter på hylderne.

Erhverv og Kultur forudsiger:
Lur mig, om ikke ”Fra Fejø” er en af topkandidaterne til Iværksætter prisen i 2020. De har ideen, de har setuppet, de har viljen og frem for alt, har de et super godt produkt. Erhverv og Kultur tror i alle tilfælde på, at Fra Fejøs fremtid ser meget lys ud og at de nok skal få sat deres unikke produkter på både Danmarks- og også på Verdenskortet.

Læs meget mere om virksomheden Fra Fejø her: https://frafejoe.dk/  

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top