Fra industri til kultur

I den polske by Lodz, landets næststørste by målt på indbyggertal, er tilbagegang vendt til fremgang efter gennemgribende renoveringer af byens tidligere industriområder. Bygninger, der tidligere tilhørte byens magtfulde tekstilindustri, er i dag attraktive seværdigheder. I stedet for at sidde med hænderne i skødet og vente på mirakler, valgte byen at renovere de forsømte industribygninger fra kommunismens tidsalder og forvandle dem til museer og udstillingshaller, restauranter, hoteller og cafeer.

Den gamle industrielle bygningsarv er i dag en stor turistattraktion med mange besøgende om året. Byen har mestret forvandlingen fra industri til kultur med succes.

Ruhr-distriktet, kulmineområdet i den tyske delastat Nordrhein-Westfalen, er i dag forvandlet fra højovne til højkultur. Det er i dag et af de mest koncentrerede kulturlandskaber på det europæiske kontinent. Området udgør over 50 byer, hvor de største er Bochum, Dortmund, Duisburg, Essen og Oberhausen. Selv om her ikke længere brydes kul i området er højovne, gasbeholdere og elevatortårne synlige tegn på den industrielle arv, som bevares og påskønnes. De gamle industribygninger er omdannet til museer, teater- og koncertsale. Her afholdes store internationale events og festivaller med kunstnere i verdensklasse. Delstaten har mestret forvandlingen fra industri til kultur – fra højovne til højkultur – med succes.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Øen Naoshima og de øvrige øer i det japanske øhav, Seto Inland Sea, var for årtier siden et velfungerende område med raffinering af guld, sølv og kobber. Men en dag satte krisen ind, industrien forsvandt og det samme gjorde store dele af lokalbefolkningen, og øerne fik status som forpint udkantsområde. En af Japans rigeste mænd, milliardæren Soichiro Fukutake, begyndte i 90érne at sprede arkitektur og kunst på øerne, landart og museer, moderne international kunst, bæredygtig arkitektur og kunstprojekter.

Japaneren havde en tro på, at kombinationen af kunst, arkitektur og udtjente industribygninger ville kunne genskabe liv i en udpint region. Det samlede antal besøgende på Naoshima er i dag oppe på en halv million om året. Øerne har mestret forvandlingen fra industri til kultur med succes.

Flere steder i Danmark findes der succesfulde forvandlinger fra industri til kultur. Det er sket i Aalborg, Frederikshavn, Vejle, København, Silkeborg, Odense, Brande, Ribe og flere andre steder. Her har man taget afsæt i de stedbundne værdier, den industrielle kulturarv. Men på Lolland-Falster har man ikke mestret forvandlingen fra industri til kultur på trods af landsdelens omfattende kulturarv fra industrisamfundet og den øvrige bevaringsværdige bygningskultur.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

I stedet har politikere og befolkning i årtier haft fokus på de traditionelle erhverv og i sær Femern-forbindelsen i den tro, at en stump motorvej på 19 km under Østersøen på strækningen Rom-Stockholm vil skabe vækst og glade dage på Sydhavsøerne. Der er dog undtagelser. Den tidligere papirfabrik i Holeby tilbyder overnatning, kurser- og konferencefaciliteter og Visual Climate Center (Globen), og Saxkjøbing Sukkerfabrik tilbyder erhvervslokaler.

Den årlige kulturevent, Lys over Lolland, er bevis på den dialog, der opstår, når udtjente industribygninger og kultur mødes. Den dialog skulle lokalpolitikerne have lyttet til for mange år siden. Så ville der i dag have været lys over Lolland-Falster hele året.

God læsning og fortsat god sommer.

Redaktionen.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top