Fuglsang Herregård har for første gang fået en forpagter 

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Lokal projektmager vil som forpagter af Fuglsang Herregård fastholde stedets ånd og tradition - og føje nyt til.

I dansk herregårdshistorie hører det til sjældenhederne at udskifte gartnerboligen med hovedbygningen. Bodil Almgren har gjort det.

Fra 1. april i år er hun forpagter af Fuglsang Herregård – den første forpagter på stedet nogensinde. For et par år siden overtog hun og familien lejemålet af gartnerboligen tilhørende Fuglsang Herregård og indrettede stedet til bed and breakfast, galleri og café under navnet – Huset i i Parken. Det blev en succes og behovet for at udvikle forretningen trængte sig på.

Fuglsang Herregårds hovedbygning virkede tillokkende og blev seriøst overvejet – også fordi gæsterne i Huset i Parken ofte ytrede ønske om at komme indenfor på herregården og opleve de historiske gemakker. Bodil Almgren henvendte sig til godsforvalteren og fortalte ham om sit behov for mere plads – han foreslog en forpagtning af Herregården, og derved blev det. Bodil Almgren og hendes familie bor nu i en skøn lejlighed i herregårdens østfløj med udsigt til Skejten. Aktiviteter fra Huset i Parken er flyttet med og indgår i de øvrige tilbud på Fuglsang Herregård – og der er nyskabelser på vej.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Spotte mulighederne
Fra Huset i Parken kunne Bodil Almgren spotte aktivitetsmuligheder i hovedbygningen, ligesom det var tilfældet ved overtagelsen af gartnerboligen. ”Min styrke ligger i at kunne spotte mulighederne i rum og bygninger, som står og ikke bliver brugt”, fortæller hun, og tilføjer, at det ikke var fordi hovedbygningen på Fuglsang stod tom og forladt, tværtimod, men der var bare plads til flere aktiviteter.

Bodil Almgrens sans og styrke for at se muligheder de steder, de fleste overser, har været kendetegnende på flere fronter i hendes arbejdsliv som selvstændig erhvervsdrivende. Hendes kreativitet er kommet til udtryk som butiksdekoratør på Lolland-Falster og Sjælland, som initiativtager til kulturarrangementer og -projekter på Bryggen i Nykøbing i samarbejde med Guldborgsund Kommune – netop i tomme erhvervslokaler. Derudover har hun haft gallerivirksomhed.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Stedet skal åbne sig op
Bodil Almgren vil videreføre Fuglsang Herregård i stedets ånd og tradition. Musikken vil fortsat lyde i de smukke renæssancestuer, forfattere og forskere vil forsat kunne finde arbejdsro og gå ture i herregårdens park og Skejten ud mod Guldborgsund. Og samtidig skal stedet danne ramme for livets glade begivenheder som bryllupper, fødselsdage, barnedåb og konfirmationer – og meget andet.

Fuglsang Herregård har en aftale med Københavns Universitet om kursusophold og seminarer for ansatte og studerende. Lignende aftaler er ved at blive indgået med CBS, Syddansk Universitet og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Private og offentlige virksomheder vil også kunne leje sig ind for kurser og konferencer og blive serviceret. Ensemble Storstrøm, som tidligere var fast tilknyttet Herregården, vil fortsat kunne opleves i herregårdens koncertsal.

Fuglsang Herregård har åbnet bed and breakfast og er i dag et B&B Hotel med fuld service, der kan tilbyde alt inden for hotel og restaurationsbranchen i smukke omgivelser. Derudover planlægger Bodil Almgren rundvisning i de historiske stuer og i parken, hvor hun selv vil guide rundt, og så skal der indrettes café i stuerne og udenfor i sommermånederne. ”Stedet skal åbne sig op. Gæsterne skal have fred og ro og frit kunne bevæge sig omkring i stuerne og parken”, fortæller Bodil Almgren, der er fast besluttet på at fastholde stedets kulturhistoriske arv.  “Stedet forpligter. Stedet skal værdsættes og behandles med respekt. Man skal kunne lide det – og det kan jeg”.

Fuglsang Herregråd ejes af Det Classenske Fideicommis, en af de store gamle danske fonde stiftet i 1792. Fuglsang Herregård var mere end et århundrede refugium og kreativt værksted for Danmarks mest kendte billedkunstnere og komponister.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top