God energi og virtual reality skal bane vejen mod stjernerne

”Dét er da ham fra Meptek!”

Sådan lyder det ofte, hvis 22-årige Jakob Friis møder en flok store teenagere på gaden i Nykøbing. Som den lokale, unge iværksætter-rockstar fra virksomheden Meptek kender de fleste unge Jakob fra en af de talrige workshops, han har afholdt på folkeskolerne i Guldborgsund Kommune og på de lokale ungdomsuddannelser. Og Jakob nyder både sin berømmelse og succes. ”Min opskrift på succes er, at man aldrig må stille sig tilfreds. Hver gang du er lige ved at nå dit mål, skal du sætte dig et nyt,” lyder det stålfast fra Jakob.


Men det stod ikke skrevet i stjernerne, at Meptek, der afholder workshops om præsentationsteknik og eksamenstræning med virtual reality-udstyr, skulle blive en succes. Faktisk startede rejsen med en beskeden 3. plads i en innovationskonkurrence på Professionshøjskolen Absalon i 2015, hvor Jakob studerede oplevelsesøkonomi.

”Sammen med min partner Nicolaj fik vi til opgave at finde en løsning på et problem og gøre det til en virksomhed,” siger Jakob. Begge havde erfaring med mentorarbejde for unge og fik gode karakterer på deres uddannelse. De fandt derfor på at gøre deres passion for den gode præsentation til en virksomhedsidé.

”Vi vandt ikke konkurrencen, men det gjorde ikke noget. Vi var allerede langt videre i opstarten af vores virksomhed. Dommerpanelets kritik styrkede blot den forretningsmæssige side af Meptek, og vi begyndte at fokusere mere på salg,” forklarer Jakob, mens hans øjne fortæller, at det nærmest er lysår siden, at de to unge mænd stod på præmiepodiet.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Et energisk univers
En workshop med Meptek er bygget op om et særligt univers. Underviserne, der altid bærer den sorte t-shirt med den grønne studie-smiley, indtager rummet i øjenhøjde med eleverne. De giver hånd og smiler. Bordene stilles i hestesko, og der deles vand og æbler ud, så eleverne føler sig godt tilpas fra begyndelsen.

”Det handler i bund og grund om god energi. Jeg tænker tit på min egen skolegang, hvor læreren kunne være sur og undervisningen kedelig. Det hæmmer læringen hos eleverne. Derfor: ”Spred god energi i rummet,” fortæller Jakob, der samtidig tilføjer, at han sjældent har en dårlig dag. ”Ligesom alle andre kan jeg også være træt om morgenen, men så hører jeg lidt høj hardstyle på vejen i bilen, så når jeg står foran eleverne kl. 8.00, er jeg bare på,” lyder det fra Jakob.

Den gode energi har skabt resultater. I 2018 har Meptek sammen med en anden lokal virksomhed, F.A.A.S.T., stået bag UdkantsGuldet – et projekt i Guldborgsund Kommune, hvor over 200 elever på 8. og 9. klassetrin er blevet undervist i præsentationsteknik og personlig udvikling. Over 10 uger steg elevernes karakterer i gennemsnit med to karakterpoints. Responsen fra eleverne var, at de havde fået mere selvtillid, selvværd og mod.

”Vi havde arbejdet i flere år på at få en aftale med Guldborgsund Kommune, så det var meget vigtigt, at vi leverede et godt resultat,” siger Jakob stolt.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Det er Jakob Friis til højre…
Candyman
Normalt er det ikke resultatet, der tæller for Jakob. Det er også processen hen til resultatet, at nyde spændingen og ikke mindst berømmelsen. ”Jeg var 10 år, da jeg fandt ud af, at jeg ville være iværksætter og have min egen virksomhed. Jeg købte noget billigt slik og solgte det videre på min skole, og det gjorde mig utroligt populær. Pludselig var jeg jo alles candyman. Det var altid spændende at se, hvad salget kunne blive til næste dag,” mindes Jakob.

I dag er Jakobs horisont ikke længere fra dag til dag. Meptek har netop vundet 400.000 kr. i acceleratorforløbet Reach for Change, der er en organisation for socialøkonomiske iværksættere. Præmien har givet ro til at videreudvikle Meptek.

”Målet er, at i 2021 har Meptek 4-5 ansatte på fuld tid, og at vi afholder workshops i hele Danmark. Vi har udvidet brugen af virtual reality i vores workshops og udviklet en online platform for undervisningen. Det er målet lige nu, men det kan jo nå at blive meget større,” sonderer Jakob.

For man må aldrig stille sig tilfreds, når man rækker ud efter stjernerne.

Faktaboks
Meptek, det står for Mundtlig Eksamens Præsentationsteknik, drives til dagligt af 22-årige Jakob Friis og hans partner Nicolaj Sand. Derudover har Meptek tre unge projektansatte på deltid, der er uddannede pædagoger eller lærere. Meptek har afholdt workshops i 20 virksomheder, på mere end 50 skoler og ungdomsuddannelser samt i England og Thailand. Mere end 4.000 unge har været igennem et forløb hos Meptek.

De tre gode råd fra Meptek, når du skal lave en præsentation:

1. De tror, at jeg er eksperten
2. De vil have mig til at lykkes
3. De ved ikke, hvad jeg vil sige

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top