Guldborgsund Kommune har uddelt puljemidler og giver støtte til en lang række arrangementer i 2019

Pressemeddelelse (redigeret)

Alle fotos er illustrations fotos fra Gadeteaterfestival i Nykøbing F.

Vi prøver at give et lille overblik her…
Vi har ikke lagt vægt på beløbets størrelse her i oversigten, men har kun fokus på de mange spændende og alsidige arrangementer, der løber af stablen her i 2019. Der er virkelig noget for alle. (Redaktionen)

Turismepuljen:

Marielyst Strand Party
Marielyst Strand Party er en strandfest med fokus på omgivelserne, lokale råvarer, god musik og dans samt om eftermiddagen aktiviteter for børnefamilier. Arrangementet løb første gang af stablen sidste år, hvor ca. 2.400 personer var forbi strandfesten. Men selvom de mange gæster betød god omsætning for både standholdere og restauratører er arrangementet endnu ikke bæredygtigt. Der er derfor givet en underskudsgaranti fra Turismepuljen til afholdelsen i 2019, hvor det er Sydfalster Turist- og Erhvervsforening der er arrangører.

Formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget, Martin Lohse uddyber: ”Strandfesten støtter godt op om vores fokus på ikke bare vand, kyst og natur, men også lokale fødevarer. Og i forlængelser af sidste års succes er der lyttet til ønskerne om aktiviteter til børn om eftermiddagen, så der i år både vil være en børneolympiade og et børneløb med titlen ’Kend dit Marielyst’.”

Vandkant på forkant
Gennem en fælles indsats vil man i projektet arbejde for udvikling af de rekreative kystområder med Nysted Strand og Skansen og sammenhængen til Nysted Havn og by. Formålet er at højne Nysted og kystområdernes attraktionsværdi og gøre området mere indbydende for såvel turister som borgere, og derved gavne såvel turismen som bosætningen i hele området.

Projektet består blandt andet af en proces med at identificere og prioritere i blandt de mange udviklingspotentialer, der er i kystområdet, og som beskrives nærmere i det vedlagte bilagsmateriale. Processerne skal gennemføres af borgere og et samlet foreningsliv i samarbejde med et eksternt konsulentfirma, som kan være koordinator og tovholder for aktiviteterne.

”Det er spændende processer der bliver sat i gang i Nysted. Jeg ser frem til et rigtig godt løft af hele kystområdet omkring Nysted, til glæde for både lokale og turister. Det er meget positivt, at man står sammen om det her, og at udviklingen undervejs i så høj grad sker sammen med borgerne.” fortæller Martin Lohse, formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Kulturpuljen:

Stuemøder – samarbejder
Med Stuemøderne bringes kendte forfattere i dialog med interesserede borgere ved arrangementer, hvor der er fokus på den nære kontakt, som kan opstå i en mere intim ramme end f.eks. på et bibliotek eller i en foredragssal. Stuemøderne er en fortsættelse af de igangværende møder. I den anden række af Stuemøder afprøves som noget nyt møder mellem forfattere og musikere, som har særligt fokus på arbejdet med tekster.

Teater til Kulturnat 2019
Ni skuespillere og musikere fra Batida bringer med forestillingen ’Grande finale’ en festlig fortælling om et bryllup ind i Klosterkirken. Orkestret er blevet hyret til den store dag, men brudeparret lader vente på sig. I ventetiden lever orkestret sit eget liv, og det er bestemt ikke kedeligt, men ind imellem gruopvækkende tragisk, oprørende og hjertegribende. Det, der skulle have været musik til en henrivende begyndelse, tegner til at blive en ”Grande finale”!

”Atmosphaera” i Klosterkirken
”Atmosphaera” er en audiovisuel koncertforestilling, som vises i Klosterkirken, der i år er omdrejningspunktet for Kulturnatten den 4. oktober. Temaet for Kulturnatten er ’Mellem lys og mørke’, og man bør ikke snyde sig selv for at opleve ”Atmosphaera”, hvis man har den mindste interesse for kunst, anderledes koncertoplevelser eller bare kunne tænke sig at opleve det smukke kirkerum tage sig helt anderledes ud end sædvanligt”, opfordrer Martin Lohse.

I direkte forlængelse af forestillingen, der varer ca. 45 min., vil der i kirken være en artist talk med de to kunstnere bag, hvilket giver publikum mulighed for at dele oplevelsen med hinanden og kunstnerne såvel som at høre om baggrunden for værket.


Gadeteaterfestival i Nykøbing F.
Med et tilskud på 100.000 kr. fra Bosætningspuljen er Guldborgsund Kommunes Kultur, Fritid og Bosætningsudvalg med til igen i år at sikre kommunen besøg af Danmarks Internationale Gadeteaterfestival. I tæt samarbejde med Vores Nykøbing, Teatret Masken og Nykøbing Falster Turistforening, der ligeledes yder væsentlige økonomiske bidrag til festivalen, samt Teaterforeningen Guldborgsund, der spiller en central rolle i produktionen, kan kommunens borgere såvel som turister fra den 19.-24. august deltage i unikke og gratis teateroplevelser i byrummet.

Festivalen foregår ligesom tidligere år primært i Nykøbing, hvilket fremhæver byens rolle som stærk hovedby, dog med én forestilling i Marielyst, støttet af Turistforeningen Marielyst. Programmet byder på 11 forestillinger fra 7 forskellige lande, og publikum kan blandt meget andet glæde sig til et mobilt show med fem gigantiske marionetdukker, der fylder Slotsbryggen med farver og musik; et skævt eventyr om to dronninger fra en anden tid, der tager på telttur langt væk fra deres hof; et automatiseret miniatureteater for én person ad gangen med robotskuespillere og programmeret mekanik samt en bæredygtig forestilling, hvor publikum, ved at træde hårdt i pedalerne på to klassiske, hollandske cykler, leverer strøm til et par antikke symaskiner betjent af kvindelige performere. Kvinderne omsyr publikums aflagte beklædningsgenstande til originale kunstværker, og man får således helt nyt design med hjem.

Formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget, Martin Lohse, udtaler: ”Vi ser frem til igen i år at forvandle gader og stræder til anderledes teaterscener, når det bedste inden for internationalt gadeteater besøger Nykøbing F. og Marielyst. I Guldborgsund Kommune prioriterer vi dannelse og mangfoldige fællesskaber højt, og Gadeteaterfestivalen giver os mulighed for at samle både børn og voksne til sjove, udfordrende, publikumsinvolverende og overraskende kulturoplevelser i de offentlige rum, vi til daglig færdes i. Gennem de sidste par år har vi tilbudt gratis teaterforestillinger på Teatret Masken til alle folkeskoleklasser i Guldborgsund, og Danmarks Internationale Gadeteaterfestival er med til at understøtte kommunens rige og varierede udbud af teateroplevelser. Det glæder mig, at festivalen planlægges i et tæt samarbejde mellem kommunen, vores egnsteater, lokale turismeaktører, erhvervslivet og frivillige fra en meget aktiv teaterforening. Dette sikrer fællesskab på tværs, større synlighed og inddragelse af de stærke kulturkræfter, vi har i kommunen.”

Læs mere om Danmarks Internationale Gadeteaterfestival her: http://gadeteaterfestival.dk/

Åbne Atelierdøre 2019
Åbne Atelierdøre gentager arrangementet, hvor tilmeldte kunstnere spredt ud over kommunen den anden weekend i august åbner dørene for nysgerrige og interesserede gæster, der både har mulighed for at opleve kunsten og at se, hvordan kunstnerne arbejder.

Kun For Forrykte Festival
Kun For Forrykte Festival er en ny festival over to dage i anlægget i Stubbekøbing. I anledning af 50-året for Woodstock Festivalen ønsker arrangøren at fejre ånden, stemningen og musikken fra dengang. Navne på festivalen er blandt andre Niels Skousen, Beefeaters og Stepp2. Af lokale navne kan nævnes Sorte Fugle og Syreregn. Festivalens navn “Kun For Forrykte” stammer fra Herman Hesses roman “Steppeulven”, som bl.a. inspirerede Eik Skaløe (Steppeulvene) til en af sine sange. Kun For Forrykte Festival er i modsætning til ordenes umiddelbare betydning dog naturligvis for alle.

Den Store Havefest 2019
Den Store Havefest (tidl. Danmark Dejligst Guldborgsund) med gratis adgang og stor opbakning fra en skare af lokale foreninger er efterhånden blevet en tradition. I 2019 flytter havefesten til det gamle atletikstadion, som er ejet af kommunen. Nyt i år er desuden, at firmaer har mulighed for at booke sig ind med medarbejdergrupper i et telt med reserverede pladser og tilhørende grillmenu.

”Med de tre events får vi virkelig bredt kulturen ud, så mange får muligheden for at opleve kunst og musik på nært hold og at få sig en oplevelse. Eller en anledning til at lade sig inspirere, hvad enten man er til syrerock eller fællessang, indrammede værker eller et kig bagom i atelieret.” udtaler Martin Lohse.

Kunstudstilling LF 2019
Kunstudstilling LF afvikles i Ridehuset i Reventlowparken i Lolland Kommune. Udstillere fra Guldborgsund Kommune på udstillingen i 2019 er Idun Storrud, Eva Kobberrød, Carsten Krogstrup, Erik Mortensen og Roland Schneidereit.

Orenæs Kultur
13 arrangementer i 2019 i Nordfalsters Koncerthus, Orenæs Saloner, Nr. Vedby Kirke og på Færgen Ida.

Orenæs Kultur tilbyder med deres uformelle tilgang et bredt og alsidigt program med kunst, kultur, teater og musik på et højt fagligt niveau og i mange tilfælde med genrer, der ellers ikke i særlig høj grad er tilgængelig i Guldborgsund. Arrangementerne afholdes i år på endnu flere steder, hvilket er med til at gøre kulturtilbuddene let tilgængelige for flere.

Fuglsang Musikforening – Koncert i Klosterkirken
Orkesteret Concerto Copenhagen kommer til Nykøbing og opfører syv stykker af en række barokkomponister. Med henlæggelse af koncerten til Klosterkirken åbnes der dels op for flere tilhørere til koncerten end i de sædvanlige rammer, men håbet er også, at andre end musikforeningens sædvanlige koncertgængere får lyst til at lytte med.

Formand for udvalget, Martin Lohse, udtaler: ”Det nye år et skudt godt i gang med en masse spændende ansøgninger til vores puljer. Det er virkelig godt at se, hvor meget der ligger i støbeskeen rundt omkring, og vi er i udvalget rigtig glade for, at vi kan støtte økonomisk op om mange af projekterne. Der er allerede nu en række inspirerende oplevelser at se frem til i løbet af 2019″.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Bosætningspuljen:

Nysted Erhvervs og Turistforening (NET) – Flagstænger i Nysted
NET modtager tilskud til indkøb af nye flagstænger. Disse vil gavne det lokale miljø i Nysted, ligesom en fornyet flagalle vil give turister og potentielle tilflyttere et godt billede af byen og området især i sommermånederne.

Copenhagen Phil – Et symfoniorkester kommer til byen – igen.
Copenhagen Phil ønsker at gentage sidste års succes med ”Et symfoniorkester kommer til byen”. Projektet var en stor succes i 2018, og det forventes, at et lignende arrangement i 2019 vil være med til at løfte dannelsesdagsordenen for de yngre målgrupper samtidig med, at det giver alle Guldborgsunds borgere et unikt kulturtilbud.

Vores Nykøbing – Color Run
Det er lykkedes Vores Nykøbing at få Color Run til byen i 2019. Color Run er et afprøvet koncept med et godt brand, og arrangementet forventes derfor at give positiv omtale af byen og kommunen. Color Run afholdes i tre byer i Danmark i 2019. Vores Nykøbing har modtaget underskudsgaranti til arrangementet.

Wonder Studios – bedre faciliteter på Wonderland
Wonder Studios (tidligere foreningen ELF) har søgt støtte til første del af større projekt. I første omgang vil foreningen bruge penge på anskaffelse af de mest nødvendige faciliteter til at afholde arrangementer på lokationen, et tidligere mejeri. Der er allerede booket fire arrangementer i foråret, og faciliteterne vil kunne bruges til at sætte skub i processen omkring omdannelsen af det gamle mejeri til et eventsted for både rollespilsevents og andre slags udendørs events.

Martin Lohse uddyber: ”Omdannelsen af det tidligere mejeri, som projektgruppen har planer om, giver helt nye muligheder i Guldborgsund for events af rollespilskarakter. Det styrker samlet set kommunens kulturtilbud og dermed borgernes muligheder for at indgå i mange forskellige slags fællesskaber.”


For yderligere information, kontakt
Udvalgsformand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget, Martin Lohse, på tlf. 2518 1813

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top