Historisk dag i Rødby

Onsdag den 21. juni 2017 kl. 14.00 bliver der skrevet historie i Rødby. Det sker med en indvielse af minimuseum eller måske rettere historisk udstilling i det fredede Kultur- og Pakhus. Udstillingen bliver et supplement til den nuværende funktion som områdets borger- og forsamlingshus, hvor der jævnligt afholdes koncerter, foredrag mm. Kultur- og Pakhuset er ligeledes arrangør af det succesfulde by-loppemarked efter fransk koncept, hvor byen er vært for mange ”loppeinteresserede”. Rødby har de sidste par år oplevet en optimisme og et fællesskab som er unik og har medført en sund udvikling i byen.

Den historiske udstilling i Kultur- og Pakhuset fortæller Rødby- og områdets historie fra tidlig tid, hvoraf navnet ”Rødby” stammer fra Ruthby – der betyder ” rydning af skoven”. Den vil fortælle om jernalderen med fund fra det vestlige område i byen ”Bysjøvlen”, stenalderlandskabet syd og øst for Rødby, vikingefund, middelalderfund og tiden for Pakhusets opførelse, og den kulturhistoriske fortælling om Pakhusene på Lolland. Den fortæller om den gamle indsejling til Pakhuset via Rosenåen, Rødby fjordens inddæmning og opførelsen af det Sydlollandske dige efter stormfloden i 1872. Pakhuset i Rødby er Danmarks eneste Pakhus, som ligger langt inde i landet – 5,5 km fra kysten – og dette faktum skyldes det inddæmmede land.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Ideen med at skabe en historisk udstilling i byens samlingshus, vil medvirke til styrkelse af borgernes identitet via koblingen af fortid og nutid, og den historiske fortælling bliver en naturlig del af livet som leves. Udstillingen udarbejdes af museumsinspektør Alexandra Damgaard fra Museum Lolland Falster.  5. klasse på Søndre Skole deltager i åbningen med en historisk fortælling eller spil, da de har beskæftiget sig med områdets historie og udvikling i fagene dansk og historie med lærerne Dorte Sten Nielsen og Paornánguak Mouszynski.

Det forventes, at de historiske ophængninger og udstillede historiske genstande vil fremme det æstetiske udtryk i det fredede Pakhus og tiltrække både lokale og turister, fortæller Liselotte Paaske Nielsen, bestyrelsesmedlem og projektleder i Kultur- og Pakhuset.  Natur- og kulturturister forventes at lægge vejen forbi, da Kultur- og Pakhuset ligger lige ved jernbanestien, som bruges flittigt af vandrere, cyklister og ridende og er en del af Munkeruten.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Ligeledes findes der vandrestier i det inddæmmede land langs de tidligere holme i fjorden. Udstillingen vil være åben lørdage i juli og august 2017 mellem kl 10 – 12 og efter aftale. Det er muligt at bestille omvisninger i det nye minimuseum ved at ringe til Liselotte på 60 67 64 63 udover lørdagene

Udstillingen indvies den 21. juni kl 14 af Lise Damsbo Savic, Museumsdirektør Ulla Schaltz og Museumsinspektør Alexandra Damgaard samt 5. klasse på Søndre Skole. ”Vi håber, at rigtig mange vil møde op og være med til at fejre Rødby og denne historiske begivenhed”, slutter Liselotte Paaske Nielsen.

Du kan følge Kultur- og Pakhusets aktiviteter på Facebook: ”Pakhuset i Rødby” og ”Giv Rødby bylivet tilbage”.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top