Hvordan er det mon at leve som en Baron på et slot?

Det har du faktisk mulighed for at opleve…

Næste gang du ønsker at holde en fest, konfirmation, konference, seminar, kursus eller et bryllup. Så prøv at kontakte Lungholm Slot og hør om mulighederne her. Lungholm Slot ligger på Sydlolland tæt på Rødby og Holeby i natur skønne omgivelser, tæt på lufthavn og motorvej.


Erhverv og Kultur er netop kørt ind af den store flotte rød-murstensportal med gitter port og er på vej op af indkørslen til Lungholm Slot. Her ser man forenden, de velholdte majestætiske bygninger og den skønne park på begge sider.


Til højre ligger den helt nye istandsatte Herskabsstald, som er indrettet til et top moderne og super flot Konference center, som kan huse op til 250 gæster. Eller den kan bruges som gildesal med plads til 150 gæster omkring borde. Lige inden jeg kommer op til selve gårdspladsen passerer man en lille bro, der går over en lille sø. Meget mere idyllisk bliver det ikke.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Majestætisk fornemmelse

Det er nogle fantastiske omgivelser og man mærker allerede en anderledes stemning i kroppen på vej op mod hovedbygningen. På en måde føles det lidt som om man er hoppet 100 år tilbage i tiden og man får en eller anden form for æresfrygt. Man får faktisk en følelse af at man skal til møde med en kongelig. Jeg parkerer helt oppe ved hovedbygningen og står ud og tager min mappe og mit kamera, og bevæger mig hen imod hovedtrappen. I det samme kommer Henrik Fabricius Hansen ud af døren og byder velkommen. Jeg kender Henrik i forvejen, fra tidligere stillinger, så det er en dejlig venskabelig tone og Henrik får en til at slappe af, fordi man er i godt selskab.


Henrik Fabricius viser vej ind på slottet, hvor vi tager plads i en af stuerne. En meget privat stue, med familiefotos og andre personlige ting, ligesom som derhjemme. Ja selvfølgelig lige bortset fra, at alt i denne stue passer perfekt ind i et slot. Men man føler sig alligevel lidt hjemme eller rettere velkommen på en udefinerbar måde. Erhverv og Kultur har sat Henrik stævne for at fortælle lidt om nogle af de mange nye tiltag som Lungholm Slot har sat i verden, siden Henrik Fabricius blev ansat som Slotsforvalter af ejeren Baron Nicolas de Bertouch-Lehn for lidt over 2 år siden.

”Vi har prøvet nogle ting af de forgangne år”, fortæller Henrik Fabricius og fortsætter: ”Bl.a. Slotsophold, ”Fly and Stay” – hvor gæsterne flyver hertil i deres egne fly, og vi henter gæsterne på Lolland-Falster Airport. Alt sammen for at promovere slottet og vise folk at dørene er åbne for alle, som ønsker at leje et slot. Vi har også arbejdet på nye tiltag for at få flere tyskere herop, og der arbejdes stadig på mange ideer. Jagt- og golfophold er jo også muligheder, men det tager tid og koster nogle penge at markedsføre disse ting, så vi tager små steps og prøver ting af”.


Henrik forklarer at det går godt lige nu og 2019 har været et meget travlt år med mange besøgende. ”Tiden har forandret sig. Klimaet og naturen står højt på dagsordenen, så derfor arbejder vi også på projekter som urørt skov, samt anlæg af søer i skovene, så vi kan være med til at styrke områdets biodiversitet, til glæde for dyr og planter. I det heletaget forsøger vi at implementere mere bæredygtighed, fordi vi tror på at vi har et stort ansvar for vores omgivelser, hvilket også har været en naturlig del af driften her på stedet de sidste par hundrede år. Disse er altså ting der altid har været vigtige for os, men som vi vil være bedre til at dele med vores kunder i fremtiden”, siger Henrik Fabricius.

Man får nøglerne i hånden til Lungholm Slot
Det helt unikke ved dette sted er, at når man har lejet slottet, så bliver man vist rundt og ser hele herligheden. Så får man nøglerne i hånden og så har man det hele for sig selv…!

Jeg måtte lige spørge Henrik om jeg havde forstået det ret og han bekræfter, at det var sådan man lejer sig ind på Lungholm Slot. ”Når kunderne kommer her for at høre hvordan det foregår og hvad tingene koster, så tager vi først en hurtig snak om hvad de havde forestillet sig, og når jeg ligesom ved hvad det er de ønsker, så tager vi en rundtur og viser herlighederne frem, og jeg forklarer hvordan det foregår her hos os. De er egentlig værterne, som får nøglerne til ”vores” hjem, og så sørger de selv for resten. Hvor deres gæster skal overnatte, i hvilke værelser. Hvad skal de have at spise, hvor og hvornår”, siger Henrik.


”Selvfølgelig kan gæsterne tilkøbe os til at levere morgenmaden, eller til at stå for det meste af arrangementet. Vi har en masse samarbejdspartnere vi bruger, så alt efter hvad gæsterne ønsker sig, så hjælper vi med det vi har aftalt. Men i princippet er det værten der har lejet Lungholm Slot, og derfor får de nøglerne og har stedet helt for dem selv, i den aftalte lejeperiode”, forklarer Henrik. Dog pointerer Henrik, at hvis en virksomhed ønsker at vi skal stå for det hele, og virksomheden ”bare” vil koncentrere sig om deres formål, så klarer man også det. Det aftales på mødet, så begge parter kender deres opgaver.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Stedet her er et hjem – ikke et hotel
På hele Lungholm Slot er alt indrettet som et hjem, simpelt hen fordi det er et hjem og ikke et hotel. Derfor er der f.eks. ikke lås på dørene til værelserne. Der er masser af billeder fra familien der har boet på slottet. Her er det ikke bare et lokale man har lejet, til at holde sit bryllup. Dette er et slotsbryllup, som værterne holder i deres ”hjem”, og gæsterne inviteres med hjem. Typisk kommer værtsparret og indlogerer sig her om onsdagen, og starter med at gøre klar og pynte op i løbet af torsdagen, hvor også de første af deres gæster begynder at ankomme. Selve vielsen forgår om lørdagen, hvor også Bryllupsfesten holdes. I løbet af søndagen tager gæsterne afsked med værtsparret og efter endt oprydning afleverer værterne nøglerne igen til Lungholm Slot.


Rammerne er meget fleksible

Gæsterne kan vælge selv at stå for mad, drikkelse osv., eller de kan lave aftale med slottets medarbejdere om det de gerne må stå for. Nogle vil selv stå for det meste, andre vil ”serviceres”, og bare nyde det hele. Man kan få indflydelse på stort set alt, fordi rammer er meget fleksible og man ønsker at gæsterne får den perfekte oplevelse. Og det er uanset om det er et kæmpe bryllup med 150 gæster, eller om det er en mini konference med 10 deltagere. Uanset hvilket arrangement der afholdes her på slottet, er man alene, fordi der kun er ét hold gæster ad gangen på slottet! Så man skal ikke tage hensyn til andre gæster end ens egne.

Gæsterne der bruger slottet er vidt forskellige. ”Vi har 2 familier, som kommer her fast en gang om året, den samme weekend hvert år, hvor de har en slags familietræf. Der er også en kunstner gruppe der har booket en uges ophold, hvor de tager ud og ser på kunst i lokalområdet, og bruger hinanden og naturen til at hente ny inspiration til deres arbejde. Vi har en Bridgeklub i 3 dage, hvor de afholder en bridgeturnering, så alt er muligt”, siger Henrik.


Henrik fortæller også om en del bestyrelser der mødes både med og uden overnatninger, hvor de har møder vedr. deres arbejder, og slapper af med fælles madlavning, og måske en vinsmagning om aftenen. Henrik fortæller at man har fået indrettet et vinsmagningsrum i kælderen, fordi der faktisk er mange forespørgsler på dette. ”Det er jo bare en af mange ting vi har arbejdet med de senere år, ejeren Nicolas og jeg”, fortæller Henrik og fortsætter: ”Nicolas har virkelig været åben for mine ideer, når vi sidder og taler om hvilke muligheder vi vil satse på, og det er dejligt at se at mange af vore tiltag også virker”.

Lungholm Slot er en vigtig del af vores kulturarv
I 2016 var slottet udlejet 17 gange og Herskabsstalden 10 gange. I 2019 er der faktisk kun 2 ledige weekender frie, så Henrik er meget glad for de fleste nye tiltag også har båret frugt. ”Det er vigtigt for Lungholm Slots overlevelse og for vores kulturarv, og man kan tydeligt mærke interessen fra mange af vores gæster. De vil faktisk gerne have noget historie med hjem til deres arrangementer. Der er flere der booker mig til at gå en tur rundt på slottet og fortælle om dets historie, og ejeren Baronen Nicolas kan også bestilles til en historisk rundtur.


”Alle vore gæster fortæller typisk hvor smukt de synes her er, og at de har haft et helt uforglemmeligt arrangement i disse fantastiske rammer, men nogle af de ting som de også fremhæver, når vi spørger dem om hvordan deres ophold har været, er faktisk det, at de har været alene og uforstyrret, at her er mørkt og dejlig stille, skøn natur og at de har set mange dyr i slotshaven. Dådyr der har gået rundt lige ude foran vinduet”, nævner Henrik.

Nyheder i fremtiden
Erhverv og Kultur spørger om hvordan man vil sikre Lungholm Slots fremtid? Hertil svarer Henrik: ”Ud over at vi afholder alle slags arrangementer. Stort som småt. Så arbejder vi på at udleje nogle fritidshuse, via nogle af de huse der ligger på Slottes matrikel. AIR BNB arbejder vi også på, at det kunne skabe ekstra sovepladser, til dem der bare har brug for en ”hurtig” overnatning. Vi er også ved at afsøge mulighederne for hesteferie, hvor gæsterne evt. selv har deres egne heste med rundt. Vi har bl.a. det gamle Godskontor i tankerne og tænker det måske kunne bruges til dette, da der også er et stykke jord, der kunne indhegnes til hestene, men det er stadig på tegnebrættet”.


Der arbejdes også på noget Slotsferie på Sydhavsøerne – i samarbejde med 3 andre lokale Slotte og Godser: Vindeholme – Pederstrup og Fuglsang, hvor gæsterne kan købe en pakke med 2 – 4 overnatninger. Her er man i gang med at sammensætte et program og det har Henrik store forventninger til nok skal blive et hit.

”Så er vi med i MULD projektet – og det er meget vigtigt for os. Her kan vi være med til en Fælles Fødevare Fortælling. Vi har den bedste muld i Danmark og vi skal være meget bedre til at promovere de bedste råvarer i Danmark”, slår Henrik Fabricius fast. Man kan se på ham at her der et emne, som også interesserer ham rigtig meget. På Lungholm Slot gør de meget for at alt hvad der kan bruges af lokale fødevarer, SKAL bruges.

”Jeg mener vi skal have mere dialog med politikerne og de lokale landmænd, så de kan finde jord nok til at producere nok lokale grøntsager og andre gode specialiteter som der er brug for. Vi mangler i den grad flere lokalt produceret fødevarer”, siger Henrik og fortæller også, at Lungholm Slot er med i Sydhavsøernes Foodweek – som er en dag hvor der er POP-UP restauranter rundt omkring i landsdelen her i efterårsferien, hvor det er samme pris alle steder, men forskellige menuer med mindst 50 % bestående af lokale råvarer. Her får folk en unik chance til at komme ud og spise på steder, hvor det ikke er muligt til daglig.


Mange nye sengepladser er skabt de sidste par år

I 2016 kunne der overnatte 26 personer i alt på Lungholm Slot. I dag er der 34 sovepladser alene i Hovedbygningen. I Kuskehuset og Portnerboligen er der hhv. 8 og 6 sovepladser. I Baronens Aftægtsbolig er der yderligere 18 sovepladser. I alt er der nu 35 dobbeltværelser med plads til 70 overnattende. I vestfløjen er der endvidere en afdeling med swimmingpool og sauna.

Et eventyrligt ophold
”Har I lyst til at prøve at bo på et rigtigt slot i Danmark, og opleve hvordan det er at leve som en rigtig baron og baronesse, så har I nu mulighed for at leje det eventyrlige Lungholm Slot, og tilmed have det helt for jer selv i en uge, eller måske bare et par dage. Kontakt os hvis du ønsker at afholde et arrangement ud over det sædvanlige, hos os får du ikke kun et vellykket arrangement. Du og dine gæster får en uforglemmelig oplevelse og et minde for livet”, slutter Slotsforvalter Henrik Fabricius.

Se mere på: https://lungholm.dk/ 

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top