I medvind på havnen i Gedser

Tekst: Louise Lindhagen, foto:
Tekst: Louise Lindhagen, foto:
Det blæser 300 dage om året. De sidste 65 dage stormer det.

Sådan lyder en gammel, sandfærdig talemåde om Gedser Fiskerihavn. Den er et vilkår for Hanne Zimmermann og Erik Nielsen, der er røgmesterparret bag Gedser Røgeri.

For snart tre år siden overtog Hanne og Erik det gamle hus af gasbeton, der trængte til en kærlig hånd, inden drømmen om en butik og et spisested med røgvarer og delikatesser kunne blive virkelighed. De gik i gang med en totalrenovering af røgeriet og fik lavet den svenskrøde træbeklædning, så røgeriet kom til at passe til de andre huse på havnen. De byggede en udsigtsterrasse og en overdækket terrasse, så man altid kan sidde i ly og læ og nyde røgvarerne.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


Trængsel om skyggepladserne
Netop som Hanne og Erik havde vænnet sig til blæsevejret, viste sommeren 2018 sig fra sin mest gavmilde side. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden var en sjælden gæst. Derimod fandt masser af de rigtige gæster vej til røgeriet. ”Det har været helt overvældende for os. Terrassen var fyldt fra juni til september,” fortæller Hanne med sommerens varme i stemmen på en kold vinterdag.

Sæsonen begyndte med en udbygning af terrasserne, hvor den ene blev overdækket. ”Den overdækkede terrasse fik en helt anden betydning for os, end vi havde forventet. Vi ønskede os en overdækket terrasse for at skabe læ for vores kunder. Men i sommeren 2018 bad kunderne om at sidde på den overdækkede terrasse for at komme ind i skyggen. Det er jo helt usædvanligt, at danskerne bliver trætte af varme, så det kom bag på os,” siger Hanne.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Nye tiltag
Selvom der var medvind for det lille røgeri i sæsonen 2018, overvejer Hanne og Erik nu, hvad de kan skabe af nye tiltag for den kommende sæson. ”Vi er stadig nye i branchen, både som røgmesterpar og som attraktion. Vi var meget stolte over, at vi i 2018 over tre måneder kunne melde alt udsolgt. Der er dog altid plads til forbedringer, så nu går vi med tanker om, hvad vi kan gøre anderledes i næste sæson,” forklarer Hanne.

Et af de nye tiltag kan blive at udvide åbningstiden. ”Vi har været kede af, at mange gæster har været gået forgæves. Vi er et frokost-spisested, men i 2019 overvejer vi at udvide åbningstiden. Det skal skabe et bedre flow for os og personalet, mens det giver plads til flere gæster,” forklarer Hanne og tilføjer, at der muligvis også kommer enkelte aftenarrangementer. ”Og så er vi allerede begyndt at lave kurser,” supplerer Erik.


Siden efteråret 2018 har Erik afholdt begynderkurser i røgeteknikken, og kurserne har været helt besatte. ”Jeg overvejer, hvordan jeg i 2019 kan lave et kursus både for begyndere og lettere øvede. Udgangspunktet er, at vi bruger dét, man har derhjemme som en hjemmelavet røgeovn. Man kan lære at lave en røgeovn. Det kan være en gryde, en grill eller en papkasse,” siger Erik.

Gedser Røgeri åbner for sæsonen 2019 til påske.

Om Gedser Røgeri
Gedser Røgeri blev bygget i 1972. Allerede efter tre måneder af den første sæson i 2017 var det nye røgeri blevet en attraktion i Gedser og beskæftigede tre medarbejdere på fuld tid. I sæsonen 2018 var de i alt seks medarbejdere på røgeriet. Gedser Røgeri er et frokostspisested, men røgeriet overvejer at udvide åbningstiden i 2019.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen


Del denne historie: vælg platform

Go to Top