”If you can´t beat them – eat them”

Tekst: Tim R. Larsen, foto:
Tekst: Tim R. Larsen, foto:

Dette er et motto som Birte Pawlik fra Postholderens Sted i Guldborg, sammen med erhvervsfiskerne Sextin og Lasse Jørgensen fra Guldborg har fundet på. Mottoet er møntet på den sortmundet kutling, som er en ny art på de nordlige breddegrader. Kutlingen stortrives ved at spise bl.a. store mængder af rejer og de oprindelige fisk samt deres yngel, og fordi den er i eksplosiv vækst, giver den både fiskere og marinebiologer store bekymringer. Kutlingen kan gyde op til 6 gange om året og man frygter at dens store appetit på specielt rejer, faktisk kan være årsag til at rejerne forsvinder helt i vores farvande.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler


”Jeg køber friske fisk hos Sextin og Lasse til min restaurant, og de fortalte om ”vores” nye fisk, og at kutlingen måske kunne udrydde rejerne helt, hvis ikke man fandt en løsning. De forklarede mig, at lige pt. kunne man godt fange dem, men man kunne ikke filetere dem, fordi de er for små, ca. 12-14 cm, og der er for lidt ”kød” på dem, så det ville være alt for dyrt at masse producerer dem”, fortæller Birte Pawlik, som ejer og driver Postholderens Sted i Guldborg, som er et kombineret B&B, restaurant og Kultursted midt i Guldborg på Lollands siden.

Birte Pawlik er ikke bange for at kaste sig ud i noget nyt og afprøve nye ideer, så hun fik lavet en aftale med Sextin og Lasse, om at få leveret en kasse med den sortmundet kutling, og så gik hun ellers i gang med at filetere og eksperimentere med forskellige tilberedninger. ”Det var absolut ikke let, der er ikke meget kød på kutlingen og det eneste jeg vidste om fisken var, at i Italien, er det en delikatesse og der serveres den pandestegt. Men jeg prøvede mig frem og fik faktisk lavet en rigtig lækker fiskefrikadelle af kutling og smårejer. Ved en blindsmagning med laks, torsk, sej m.fl., blev kutling frikadellen faktisk på en flot 2. plads”, fortæller Birte.


På den afholdte Bioøkonomi konference på Saxkjøbing Sukkerfabrik den 27. september, fik deltagerne også mulighed for at smage på fisken. Da jeg selv besøgte Birte Pawlik på hendes stand, fik jeg også fornøjelsen af at nyde de ”nye” fiskefrikadeller og de smagte rigtig dejligt. Alle dem der kom forbi imens jeg var på standen, syntes også rigtig godt om kutling-frikadellen. ”Folk tog rigtig godt imod frikadellen og var meget interesseret i at høre mere om hele projektet og når jeg serverer dem for mine gæster og kunder i restauranten, så serveres fiskefrikadellen med pesto og remoulade, og tilbagemeldingen er, at det smager rigtig dejligt”, siger Birte.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

De rejer Birte bruger i frikadellerne er de små rejer, der bliver fanget, som ikke kan bruges til en rejemad, så man løser faktisk 2 problemer samtidigt, hvilket kan være med til at hjælpe på biosystemet. Der er meget håndarbejde i at behandle kutlingen og derfor vil retten blive en dyr ret hvis den skal på menu kortet på en restaurant, men Birte håber på, at man kan finde en mekanisk mulighed, så man kan få gjort hele processen billigere.


Bioøkonomi skal bane vejen for nye arbejdspladser – og være en gevinst for miljøet, står der i Guldborgsund kommunes målsætning for Bioøkonomisk vækstcenter. Birte håber, at der lokalt kunne startes en fabrik, der kunne håndtere den sort mundede kutling, med levering til resten af landet og fabrikken kunne da sagtens ligge i Guldborg. Så her er bolden kastet op i luften, hvis nogen går med en lille drøm om at starte en ny bioøkonomisk produktion lokalt. Birte har netop bestilt yderligere 100 kg kutling, som hun skal i krig med at tilberede og medvirke til, at den kommer på madbordet i de danske hjem. I første omgang er forsøget at bruge kutlingekødet som surimi. Dette foregår i slutningen af november måned, hvor nogle af de første opskrifter med den invasive art – sortmundet kutling – forhåbentlig medvirker til et større kendskab til fisken.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top