Igen i år fornyelser og overraskelser 

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Lys over Lolland vil i år hylde øjeblikkets betydning og nærhed med temaet MOMENTUM – og gennem kunsten give en kommentar til verden i dag.

Lys over Lolland, der tidligere flyttede fra sted til sted hvert år, hvilket har været en del af konceptet for kulturfestivalen, har i de senere år haft fast tilholdssted på Saxkjøbing Sukkerfabrik, hvor de rå og rustikke fabrikshaller har vist sig som værende skabt til kunst og kulturarrangementer. Men fast ankerplads er ikke udtryk for, at Lys over Lolland med årene er blevet etableret og lidt sat – tværtimod.

Lys over Lolland har valgt at forny og flytte sig i de eksisterende rammer – og overraskelser er der som altid rigeligt af.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Nye tiltag
Tidligere har kunsten været udstillet på fabrikkens 1. og 2. etage, men som noget nyt inddrages nu også bygningens 3. etage. Ud over kunstnere fra Lolland-Falster, USA, Norge, Sverige og Spanien, deltager kunstnersammenslutningen Decembristerne. Nyt er også at en række koncertarrangementer, talkshow m.m. vil blive afholdt på etagerne, hvor kunsten er udstillet.

En søjlehal nederst i fabrikken er for første gang inddraget i Lys over Lolland. Her vil publikum opleve en Ballet/Danse forestilling med udvalgte dansere fra den Den Kongelige Ballet. Med til nyskabelser på dette års Lys over Lolland er også Den gamle hestestald på Godset Søllestedgaard, som vil danne ramme om to unikke aftener ”Magisk Kunst/mad specielt iscenesat. I den nyrenoverede hestestald fra 1600-tallet vil publikum opleve lækker mad, sang, musik, performance og lyskunst som en nutidig ”Renæssance”-middag.

Åbning og afslutning
Åbningskoncerten bliver en musik-teater-forestilling med Jesper Vigant, skuespiller, sanger og nu nyansat præst i Nakskov, i enmandsforestillingen ”Yves Montand – menneske”, en teaterforestilling, som Jesper Vigant tidligere har opført på Rialto Teatret på Frederiksberg. Jesper Vigang bliver akkompagneret af Lucas Pinarbasi på guitar.

Afslutningskoncerten bliver en koncert i international klasse med sangeren Bobo Moreno, pianisten Ole Koch Hansen og bassisten Bo Stief. Bobo Moreno bliver betegnet som en af landets helt store sangere. Han mestrer et bredt spektrum af genrer lige fra jazz og blues til pop og soul.

I den stemningsfuldt belyste kunstudstilling, belyst af lysdesigner Adalstein Stefansson, kan man lytte til en koncert med et bredt repertoire, hvor de tre musikere har fundet en åben, underholdende og uhøjtidelig stil, som giver plads til velklingende sang og musik for alle.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Earth sunrise North America with light clouds (Elements of this image furnished by NASA)


Kunst og kultur i uvante omgivelser
Et særkende ved Lys over Lolland er inddragelse af steder, der oprindeligt ikke er skabt til kunst og kultur. Det er Saxkjøbing Sukkerfabrik et aktuelt eksempel på, sådan har det været siden den første kulturfestival, og derfor vil festivalens filmpremiere blive vist i Maribo Domkirke. Bille August nye storfilm ”Lykke Per” får forpremiere i Maribo Kirke. ”Vi går ind overraskende steder, det har vi altid gjort.  Vi ønsker at bruge det smukke offentlige sted til at vise menneskeskæbner gennem filmkunsten”, fortæller Susanne Grue Jørgensen, kunstnerisk leder af Lys over Lolland.

I år vil Lys over Lolland hylde øjeblikkets betydning og nærhed med temaet Momentum, og gennem kunsten give en kommentar til verden af i dag, forklarer Susanne Grue Jørgensen.    ”Momentum betyder også bevægelse, hvad rør sig her og nu. Der er behov for øjeblikket og bevægelse om et øjeblik. Vi er igen i år i Saxkjøbing Sukkerfabriks fantastiske bygninger, men vi har samtidig indtaget nye rum og steder. Vi er ikke groet fast, vi er i bevægelse – det er udtryk for energi”.

Det er 18. gang Lys over Lolland.

Lys over Lolland 17.-26. august

Se mere på https://www.lysoverlolland.dk/

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top