Jættestuekoncerter

Har du nogensinde været inde i en jættestue?

Ellers har du chancen nu for at opleve begge dele. Når Hanne Methling afholder jættestuekoncerter på adressen Glentehøj, Glentehøjvej, 4943 Torrig L. lige overfor Dodekalitterne. Så man kommer i den rette stemning allerede ved ankomsten.

Det foregår Søndag 4. august, 2019. Kl. 13: Jægerstenalder  –  Kl. 15: Bondestenalder


Ved du hvor gammel den er, og hvad den blev brugt til? Er du gået forbi og har følt suset fra dengang, hvor disse store stenkamre blev bygget? Det har Hanne Methling, og hun vil gerne byde indenfor til to koncerter, hvor du kan få lov at kigge stenaldermenneskene over skulderen i deres daglige gøremål og ritualer.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Vi er med, når vores forfædre går på jagt, samler urter til helbredelse og skærer sig en magisk amulet i rav. Når de gifter sig, når de dør, når de fremstiller et offerkar i ler, bygger jættestuer, hugger redskaber i flint, og en masse andre ting de foretager sig. De gjorde det lige her, hvor vi også bor. Men inde i jættestuen er vi langt fra vores verdens jag og støj. Her er tyst, og tiden har stået stille i over 5.000 år. Det helt rigtige sted at fremkalde billederne af stenaldermenneskene.

Det er de arkæologiske fund, og fortolkningerne af dem, der har sat gang i Hannes indlevelse i stenalderens verden, og hér tager sangene deres afsæt. Musikken er nutidig folkesang med guitar, men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.

”Det er femte år jeg drager på jættestueturné, og der kommer nye sange til hvert år. I år endnu et par sange for tromme – om ravbjørnen fra Fanø, om solsten på Bornholm, samt en ny fløjtemelodi”, fortæller Hanne og fortsætter: ”Der er to forskellige koncerter. Kl. 13 handler det om jægerstenalderen og kl. 15 om bondestenalderen. Hver koncert varer halvanden time, og imellem sangene fortæller jeg lidt om tidsperioderne”.

Hanne Methling vil også fortælle om Glentehøj, som ikke er nogen helt almindelig jættestue. Den er bygget af stenalderens første bønder for omkring 5.200 år siden, men er samtidig et unikt eksempel på 1800-tallets formidling af et oldtidsminde, med kammerherre Reventlows indhuggede “vindue” i kammeret og snegleformede sti udenpå højen, som blev anlagt i forbindelse med udgravningen.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!


Glentehøj gør sig også bemærket ved at have en af de største dæksten man kender til i Danmark – den er på omkring 25 ton! Kammeret er stort, og man kan stå oprejst flere steder derinde. Men, som i stenalderen, må man ydmygt bukke sig for at komme ind, for indgangen er 4 meter lang og 1 meter høj. Den udvider sig dog noget indad.

Koncerterne henvender sig til voksne, unge og store børn. Der er kun plads til 20 tilhørere pr. koncert, så det er en god idé at tilmelde sig på forhånd hos mig på tlf.: 3082 6013.
Indenfor i jættestuen er der lys fra lygter og siddeunderlag man kan benytte, men jeg anbefaler at tage klapstol og varmt tøj med.

Pris og mere information: www.hannemethling.dk/glentehoej

Tid: Søndag d. 4. august, kl. 13:00 og kl. 15:00.
Sted: Glentehøj, Glentehøjvej, overfor Dodekalitten, 4943 Torrig L.
Obs! Begrænset plads.
Mere information: www.hannemethling.dk/jaettestuekoncerter

Artikel portræt foto B-Joe Johansen
Alle andre fotos er taget af Hanne Methling

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top