Jordforbindelser

Visionær udstilling om malerkunst og klima

Spor af mennesker
Det danske landskab har over de seneste 200 år ændret sig dramatisk. Områder er blevet opdyrket, og byer og veje har erobret land. Vi mennesker sætter spor overalt – ikke kun i vores nære omgivelser, men også dybt ned i jordens geologiske lag.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Udviklingen kan spores helt tilbage til 1800-tallet, hvor klassiske kunstværker fortolkede de store forandringer i landskaberne i tæt dialog med naturvidenskaben. Sammen med geologiske undersøgelser og landbrugets teknologiske fremskridt formede kunsten vores syn på den natur, der i stigende grad blev menneskeskabt.

 
I særudstillingen Jordforbindelser – Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab fortæller malerier om landskabets forandring og menneskets påvirkning i de sidste 200 år. Der vises perler af bl.a. C.W. Eckersberg, Johan Th. Lundbye, Wilhelm Hammershøi, Johannes Larsen og Peter Hansen.

Samtidskunstnerne Rune Bosse og Camilla Berner tilføjer en aktuel dimension samt nyt perspektiv på emnet med nyskabte værker til Jordforbindelser.
I ny-producerede videopodcasts i udstillingen diskuterer Frank ’Bonderøven’ Erichsen, Jesper Theilgaard og Minik Rosing kunst og klima, og giver deres bud på nutidens debat og natursyn.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Med jord på hjernen og udgangspunkt i billedkunst, geologi og landbrugsudvikling undersøger vi de historiske rødder, der vokser under nutidens antropocæne landskab, hvor menneskets indgriben er blevet så voldsom, at den kan aflæses geologisk. I Jordforbindelser mødes kunst og naturvidenskab i en fælles stemme og sætter spot på jord, landskab og menneskets aftryk i naturen, og giver nye vinkler i en aktuel diskussion om de globale klimaforandringer.

Udover Fuglsang Kunstmuseum vises den forskningsbaserede udstilling på Faaborg Museum, Ribe Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling, der alle er samarbejdspartnere på projektet.

Fuglsang Kunstmuseum 8. juni – 23. september 2018

Foto: C.W. Eckersberg + Wilhelm Hammershøi

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top