Julias Klumme oktober 2017

Tekst: Julia Knipschildt, foto: Bjarne Winther
Tekst: Julia Knipschildt, foto: Bjarne Winther
EN DANNELSESREJSE

Hjem, ud, hjem igen. Vi kender formatet fra den klassiske dannelsesrejse. Men nu har Guldborgsund Kommune valgt at sætte fokus på dannelse. Et fokus, der hvis det lykkes i implementeringen, kan være med til at ændre rejsen fra hjem, ud – til Guldborgsund.

Jeg klapper i mine små tykke hænder og føler lidt uventet en vis stolthed over, at bo i en kommune, der har modet til at sætte noget så udskældt, misforstået altmodisch som dannelse på dagsordenen. Hverken utallige solnedgangsbilleder eller en lokal stolthedssang, har formået at få samme lokalpatriotisme frem hos mig. Det kræver vist, at man er barnefødt her.

At dannelse får en central placering i den kulturpolitiske agenda i Guldborgsund, finder jeg derimod, er et beundringsværdigt træk, der ikke skal undervurderes i kampen om at tiltrække tilflyttere. Det er en politisk hjertesag som denne, der får en kommune til at skille sig ud. Hvis jeg ellers havde den fjerneste intention om at sætte børn i denne verden, er jeg overbevist om, at jeg ville finde det attraktivt at lade dem vokse op et sted, hvor jeg vidste, at der i skoler og institutioner og i kulturtilbud i det hele taget, var fokus på at give næring til ’det hele menneske’ gennem ’læring om livet’, som begrebet dannelse i mine øjne dækker over.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Kommunens fokus er på tilbud til børn og unge. Uden at kunne byde ind i denne pulje, er det alligevel den dagsorden, der er med til at fastholde undertegnede tilflytter. Og det siger ikke så lidt om, hvad et måltrettet politisk fokus kan gøre. For udflyttereksperimentet har vist sig, at være en hårdere personlig dannelsesrejse end forventet. Det har trods Lollands flade landskab været stødt op ad bakke. Jeg har lært hvad en andedam er. Sådan en har vi ikke, der hvor jeg kommer fra. Der er vejene beklædt med asfalt og måske netop derfor, har tingene tværtom en tendens til, at gå lidt for hurtigt en gang imellem.

På den hårde måde har jeg lært hvordan det er forventet at man opfører sig, når man står i en andedam: der skal ikke baskes for meget med vingerne. Jeg kom hertil fuldt ud overbevist om, at med den rette instilling, er det ligemeget hvor man tager hen. Åh så sød, så naiv. Følelsen af at være en fremmed fugl, der talte et fremmedsprog med ord som strategisk kommunikation, storytelling og værdibaseret branding har langsomt sneget sig ind til stor frustration. Frustration fordi jeg VIL Sydhavsøerne. Måske det blot handler om, at finde det fælles værdisæt?

Når man vælger et sted at bo, handler det om, at kunne se sit liv udfolde sig det givne sted. Det handler ikke kun om rammerne (store ord fra en arkitekt), det handler også om, at kunne se sine værdier spejlet. I arkitektfaget skelner vi mellem sted og hjem. Hjem er der knyttet værdier til.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Jeg føler et tilhørsforhold via de fælles værdier, som kommunen nu ligger for dagen. Og jeg får en brændende lyst til at bidrage. Og heldigvis for mig, har jeg en faglig baggrund, der gør, at jeg faktisk har mulighed for at bidrage. Desværre spænder de højt elskede dagpengeregler ben for opstart af den slags initiativer. Så:

Kære Jobcenter hvis I læser med:

Jeg har IKKE samlet en flok af kreative undervisere.
Vi har IKKE dannet Det Kreative Akademi.
Vi tilbyder IKKE undervisningsforløb og workshops i kreative processer.
Vi er IKKE samlet om den mission, at skabe et aktivitets- og læringsrum, der giver plads til indsigt og refleksion gennem fordybelse.
Jeg lover at sidde bomstille og ikke have ambitioner om at bidrage.
Godt så, så fik vi det på det rene.
Guldborgsunds dannelsesrejse er helt sikkert en rejse, der bliver spændende at følge. Og jeg håber inderligt, at den bliver årsag til, at min egen rejse ender her.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top