Klassisk musik i verdensklasse på Vestlolland i 35 år

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Koncerterne på Frederiksdal Gods og senere Elvermose Klassiske Koncerter har i år 35 års jubilæum. Kunstnerisk leder Christine Krabbe har med sit valg af repertoire, solister, danske og udenlandske musikere og ensembler formået at skabe en enestående kulturinstitution i dansk musikliv, der i dag står stor respekt om langt ud over landsdelen.  

I år er det 35 år siden Christine Krabbe første gang slap musikken løs for et betalende publikum i salonerne på Frederiksdal Gods. Hvad hun ikke vidste dengang, var, at hun fra det øjeblik lagde grundstenen til en klassisk musikinstitution på Vestlolland, som der i dag står stor respekt om langt ud over landsdelen.

De danske herregårde har en stor kulturværdi, de har mange historier at fortælle om store personligheder, der gennem tiderne har aflagt besøg på godserne, og der er blevet dyrket musik af enhver art. Det gælder også på Frederiksdal Gods, fortæller kunstnerisk leder Christine Krabbe. ”Derfor var det naturligt at tage den arv op. Til den første koncert mødte 120 mennesker op. Det var et begejstret publikum Det var nærmest en åbenbaring. Huset åndede”.

De første to årlige koncerter blev snart til tre og siden til fire som i dag – 35 år efter den første i 1982.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Koncerterne får ny ramme
Koncerterne på Frederiksdal Gods ophørte i 2009, hvor Christine Krabbe og hendes mand, Jon Krabbe, lod godset overgå til sønnen Harald Krabbe, for selv at rykke ind på gården Elvermose få kilometer nord fra Frederiksdal, hvor de indrettede den tidligere svinestald til koncertsal.

”I forbindelsen med flytningen gjorde vi os overvejelser om koncerterne. Vi kunne da ikke bare holde op. Men hvordan passe koncerterne de ind i vores nye omgivelser, spurgte vi os selv. Men det blev bedre. Det er fint med salonkoncerter, men en koncertsal åbner op for flere muligheder”, fortæller Christine Krabbe.

Umiddelbart associerer man ikke til en tidligere svinestald, når man træder ind koncertsalen, bortset fra vinduerne i østsiden, hvor de oprindelige staldvinduer er bevaret. Man bliver nærmest lidt stum, når man træder ind på de smukke gulvbrædder og lader blikket glide op på den høje lofthvælving, der er udført i mørkt træ. Vinduerne i væggen mod vest er høje og smalle, her er udsigt til haven og Smålandsfarvandet længere ude. Kombinationen af musikoplevelse og udsigt til natur og dyreliv kan ikke være bedre, betror Christine Krabbe.

Den kunstneriske Kvalitet er et ufravigeligt krav
Det er et højt professionelt niveau, der er kendetegnende for Elvermose Klassiske Koncerter. Musikerne er kunstnere, der stiller nærmest umenneskelige krav til sig selv, fortæller Christine Krabbe, der med sit valg af repertoire, solister og ensembler, og med en ildsjæls engagement og krav om kvalitet, har formået af skabe en enestående kulturinstitution i dansk musikliv på det yderste Vestlolland.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

”Kvalitet – ja, først og fremmest den kunstneriske kvalitet, det har altid været et ufravigeligt krav til mine koncerter. Andre nøgleord for koncerterne er glæde og fortryllelse. Vi har et engageret og koncentreret publikum, som søger noget væsentligt i musikken. Jeg har dyb respekt for publikum. Når publikum vil musikken og musikerne, så løfter musikken sig, og det samme gør publikum. Der opstår en symbiose. Man oplever ånden i musikken, så opstår magien”, siger hun. Og det er ikke så lidt, det er blevet til. Hvert år i sensommeren opføres klassiske koncerter med de bedste nationale og internationale musikere. I tolv år er der blevet afholdt Master Class for unge cellister under ledelse af cellisten Jakob Kullberg, der også i perioder har arbejdet sammen med komponisten Per Nørgård på Frederiksdal Gods.

”Det er samarbejdet mellem cellisten Jakob Kullberg og komponisten Per Nørgård, der har lært mig at lytte og forstå nutidig musik. Jeg lod døren stå på klem, når de øvede”, fortæller Christine Krabbe, der ikke selv har en professionel tilgang til musikken. ”Selv var jeg en dårlig klaverelev. At få højre og venstre hånd til at samarbejde var mig en umulighed. Min mor var musikalsk. Hun gav mig musikoplevelser og lærte mig at lytte”, fortæller Christine Krabbe, der er født og opvokset i Frankrig med en dansk mor og en fransk far og – uddannet cand.mag. i spansk.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top