“Kristian Zahrtmann – queer, kunst og lidenskab”

Pressemeddelelse

Foto: Kristian Zahrtmann, Dronning Kristina i Palazzo Corsini, 1908. SMK, Statens Museum for Kunst. Foto SMK Foto

Ny udstilling på Fuglsang Kunstmuseum 20. september 2019 – 5. januar 2020

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

En queer-kunstner fra fortiden
Kristian Zahrtmann (1843-1917) er kendt for sine skildringer af italiensk folkeliv og billeder af den forkætrede kongedatter Leonora Christina. Men Fuglsang Kunstmuseums efterårsudstilling stiller skarpt på alt det skæve (queer), anderledes og udfordrende, der også er på spil i hans kunst.


Kristian Zahrtmann Selvportræt i lampelys, 1916. Fuglsang Kunstmuseum. Foto Ole Akhøj

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Mænd ligner kvinder, og kvinder ligner mænd. Køn og identitet vendes på hovedet hos Kristian Zahrtmann, og med det aktuelle fokus på køn og identitet i den offentlige debat er tiden moden til at se på maleren og hans værker med friske øjne.

Udstillingen Queer, kunst og lidenskab er derfor fuld af markante malerier med Zahrtmanns handlekraftige historiske kvinder, erotiske mandlige modeller og farverige selvportrætter.


Kristian Zahrtmann, Adam i Paradis, 1914. Privateje. Foto Ole Akhøj

Mange af motiverne var dengang tæt på at skabe skandale, fordi de ruskede op i de traditionelle opfattelser af bl.a. kønsroller og seksuel orientering. Men Zahrtmanns malerier var også populære, og han var anerkendt i brede kredse – også som underviser – selv om han udfordrede samfundets normer og den ’gode smag’.

Oplev på Fuglsang en perlerække af kunstværker udlånt fra landets museer og private hjem. Billeder, som ikke har været vist offentligt i mange år, og som stadig rører ved vores faste forestillinger om os selv og hinanden.

Læs mere på: www.fuglsangkunstmuseum.dk 

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelenDel denne historie: vælg platform

Go to Top