Kunst i tomme butikslokaler

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Billedkunstner og galleriejer har en drøm om at samtlige tomme butikslokaler på Lolland omdannes til gallerier.

De fleste vil nok kunne blive enige om, at tomme butikslokaler er noget af det mest triste, der findes. Det er deprimerende og nedslående, fordi butikslokalernes gabende tomhed jo netop fortæller mere end blot om en butik, der ikke har kunnet klare sig. Byens status er stillet til skue – engang var alt godt, det er det ikke længere.

Man kan vælge en laden stå til og håbe på bedre tider – eller lade fantasien få frit løb.

Ann-Vibeke Munter, billedkunstner og gallerist, vendte i 2012 tilbage til Danmark efter mange års ophold i Frankrig.

”Synet af de mange tomme butikker på Lolland gjorde mig trist til mode. Det var den kedelige oplevelse, der gav mig ideen til at omdanne en tom butik til galleri”, fortæller hun.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

I oktober 2013 købte hun en nedlagt butik på gågaden 13 i Maribo, og indrettede den som galleri, og sidste år købte hun butikken på den modsatte side af gågaden, nummer 16 – også her blev indrettet galleri. De to gallerier går under fællesbetegnelsen Galleri Lolland.

”Jeg har en drøm om at fylde samtlige tomme butikker på Lolland med kunst”, udbryder en begejstret Ann-Vibe Munter, der allerede har planer om et galleri i en nedlagt butik i Rødbyhavn.

Få afprøvet om man er noget

I dag har Ann-Vibeke Munter i alt 300 kvadratmeter galleriplads i Maribo. Seksten kunstnere fra landsdelen, bortset fra en enkelt københavner, har lejet sig ind i gallerierne. Med til lejemålet hører en månedlig vagt i tre åbningstider om ugen.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Kunstnerne i galleriet er indforstået med,  at galleriet skal holdes rent og præsentabelt, vinduerne skal være blankpolerede, og der skal ikke benyttes kopper og glas af plastic ved ferniseringerne. Til gengæld er alle kunstnere velkomne.

”Jeg giver gerne plads til, at uerfarne kunstnere kan få et ansigt udadtil, få afprøvet om man er noget”, fortæller Ann-Vibeke Munter, der modtager mange henvendelser fra kunstnere, der ønsker at få en fod indenfor på gågaden i Maribo.

Som noget nyt har Ann-Vibeke Munter indledt samarbejde med vinforretningen 2010 Vin og Velsmag, der ved kommende fernisringer vil præsentere udsøgte vine.

Ved forrige fernisering havde Galleri Lolland over hundrede besøgende. Derfor er det naturligt, at Ann-Vibeke Munter har ambitioner om at omdanne flere tomme butikslokaler til gallerier.

”Lolland kunne være én stor kunstudstilling i tomme butikker i samtlige købstæder”, lyder hendes vision.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top