Kunsten sætter pejlemærker i tiden

Tekst: Bjarne Winther, foto: Trine Søndergaard
Tekst: Bjarne Winther, foto: Trine Søndergaard
SPRÆKKER I LYSET er titlen på årets Lys over Lolland på Saxkjøbing Sukkerfabrik.

Programmet for Lys over Lolland 2017 understreger endnu engang, at landsdelen år efter år virkelig formår at stable en kunst- og kulturfestival på benene, der vil og kan noget ud over det sædvanlige. Indholdet er i særklasse, det samme gælder rammen, der for tredje år i træk er den tidligere Saxkjøbing Sukkerfabrik.

Herved skabes den unikke og uforklarlige dialog, der opstår, når kunst og industriens bygningsarv mødes. Et anderledes rum for kunsten – en tendens, der ses overalt i verden som konsekvens på afviklingen af den industrielle bygningsmasse fra forrige århundrede. Her var Lys over Lolland tidligt ude – det er i år attende gang kunst- og kulturfestivallen indtager forskellige fabriksbygninger – den rustikke, arkitektoniske flotte bygningsarv på Lolland.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Et væld af kunstnere
SPRÆKKER I LYSET – er temaet i år for Lys over Lolland, fortæller kunstnerisk leder Susanne Grue Jørgensen. ”Vi lever i en verden under konstant forandring og med et sandt bombardement af nyheder, hvor det kan være svært at finde tid til at standse op og reflektere. Her synes jeg, at kunsten kan noget. Den gør noget ved os, den får os til at standse op for en stund, den sætter pejlemærker i tiden. I en forjaget tid kan den minde os om, hvem vi er”. Som de tidligere år deltager et stort antal kunstnere inden for mange genrer, som alle har forholdt sig til årets tema – SPRÆKKER I LYSET.

I kunstudstillingen deltager anerkendte danske kunstnere, flere af dem med fast bopæl på Lolland-Falster -og kunstnere fra Norge. Blandt de norske gæstekunstnere er den anerkendte Odd Nerdrum og Marian Heyerdahl, som ved sidste års Lys over Lolland var repræsenteret med sit kæmpeværk, Terracotta-kvinder.

Fra Lolland-Falster er det bl.a. Bo Karberg, Carsten Krogstrup, Kis Nellemann, Michael Dunk, Poul Esting, Stig Weye og Thomas Kadziola. Fra det øvrige Danmark bl.a. Flemming Skude, Hans Christian Rylander og kunstfotograferne Nicolai Howalt og Trine Søndergaard. Fortid møder nutid i en særudstilling med Svend Hammershøi’s keramik, som har inspireret Kähler Design til deres nutidige produkter.

Der afholdes kunstneraften, hvor publikum guides rundt i årets kunstudstilling og møder nogle af kunstnerne bag værkerne. Der er forpremiere på film af Eriks Clausen – ALDRIG MERE I MORGEN – med Bodil Jørgensen, og Per Flys – BACKSTABBING FOR BEGINNERS – med den oscarvindende Ben Kingsley. Begge film introduceres af Ole Michelsen Bogart.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

En hyldest til Cohen
Programmet i år har en stor spændvidde. En samtaleaften med Christian Schou, forstander på Højskolen Marielyst og Michael Højlund Larsen, civilingeniør med speciale i filosofi og ledelse. Cirkusforestilling med performance kunstneren, akrobaten Lars Lindegaard Gregersen. En gribende og humoristisk danseaften med Den Kongelige Ballet.

Åbningskoncerten er med jazzpianisten Carsten Dahl, som tidligere har spillet på Lys over Lolland, og den norske sangerinde, Torhild Ostad. Afslutningskoncerten har titlen COHEN – EN HYLDESTCONCERT, solister er Steen Jørgensen (Sort Sol), BjørnFjæstad, Signe Svendsen, Claus Hempler og Sara Indrio. Afslutningskoncerten er en hyldest til Leonard Cohen, som for 50 år siden havde sin debut som sanger.

Kunstnerisk leder Susanne Grue Jørgensen: ”Temaet for årets Lys over Lolland er som bekendt ”Sprækker i lyset” og hvad kunne være mere passende end at slutte med en hyldest Leonard Cohen – den folkekære poet, som om nogen forstod at balancere på kanten mellem lyset og mørket”. Susanne Grue Jørgensen tilføjer Cohens berømte citat: ”Der er en sprække i alting – sådan kommer lyset ind”.

Lys over Lolland 2017 på Saxkjøbing Sukkerfabrik 25- august – 3. september.

FOTO: Trine Søndergaard, Interior#24 • 2010 • Archival pigment print, Courtesy the artist & Martin Asbæk Gallery.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen

Del denne historie: vælg platform

Go to Top