Kunstnerpar i Skovly

Tekst & foto: Bjarne Winther
Tekst & foto: Bjarne Winther
Tidligere skovriderbolig, kendt som Skovly, under Krenkerup Gods i Reersø ved Sakskøbing danner i dag ramme om forlag, tegnestue, atelier og bolig for kunstnerpar, der efter mange år i København glæder sig over lys, luft og højt til loftet.

Idet magasinet Erhverv og Kultur ankommer til den tidligere skovriderbolig tilhørende Krenkerup Gods, står lejerne Lisbeth Tolstrup og Lars Pryds i døråbningen og samtaler med en af godsets dygtige håndværkere. Under den efterfølgende rundvisning i boligen og i den omkringliggende have, der mere har karakter af en park, fortæller de begge med stor begejstring om, hvor fantastisk det er at bo til leje hos Krenkerup. ”Når der skal foretages reparationer, eller om vi er i tvivl om noget, så ringer vi bare til Ole”, fortæller Lars.

Lisbeth og Lars flyttede ind i den tidligere skovridderbolig, Skovly, 1. maj sidste år. De kommer fra Østerbro i København, hvor de boede til leje i en lejlighed på 223 kvadratmeter til en rimelig husleje. Men så skulle ejendommen omdannes til en andelsboligforening, hvilket indebar en klækkelig huslejeforhøjelse, og så fik de travlt med at se sig om efter noget andet. ”Jeg skrev rundt til godser og herregårde i 150 km afstand fra Rådhuspladsen. Det her faldt vi for”, fortæller Lisbeth.

Læs også: Historisk få tomme lagerlokaler

Skovriderboligen, der er på 305 kvadratmeter samt lager og meget udenomsplads, er indrettet til bolig og erhverv – forlag og tegnestue. Lisbeth er forfatter, formgiver og kunsthistoriker med knap 40 års erfaring med tekst og tekstiler, Lars er prisvindende designer og billedkunstner med forkærlighed for typografi og collage.

Deres faglige kompetencer er nært beslægtede og udgør derfor tilsammen de bedste forudsætninger for deres fælles virksomhed, som de har drevet siden 1987.

Under fælles CVR nummer driver de følgende:

Tolstrup Pryds Tegnestue – design og tilrettelægning af magasiner, fagblade, bøger, redigering og anmeldelser.

Forlaget på Tredje – mikroforlag med få, nøje udvalgte udgivelser inden for kunst, håndværk og design.

TEX-antik.dk et antikvariat for tekstil- og håndarbejdsbøger. Billedkunst og udstillingsaktiviteter.


Følte sig velkommen

Lisbeth og Lars glæder sig over positiv modtagelse fra lokalbefolkningen. ”Vi blev budt velkommen af Lolland-Falster Lovestorm, det var en rigtig god fornemmelse, vi blev kontaktet af kunstnere og kom hurtigt ind i kunstnerkredse. Vi har ikke på noget tidspunkt haft oplevelsen af at være flyttet ud på landet”, fortæller Lisbeth, der efter kort tid som ny borger på Lolland blev inviteret til at holde foredrag i Lollands Væverforening.

For første gang deltog kunstnerparret i ”Åbne Atelierdøre – Guldborgsund”, afholdt over en weekend her i august, hvor der var fuldt hus. Lisbeth viste nogle af sine eksperimenter inden for området ”fiber art”, der er en udløber af klassisk tekstilkunst – og Lars udstillede malerier og grafiske arbejder, skabt som træsnit. ”Jeg er inspireret af skoven omkring os og af lyset. Der er sket en udvikling i mine malerier og min grafik efter vi er flyttet her til området. Jeg oplever lyset og luften på en anderledes måde, end jeg gjorde i storbyen”, fortæller Lars.

Læs også: Europas bedste luksushotel 2018!

Haven er vores kantine
Og hvem er de så, tilflytterne? Lisbeth Tolstrup er forfatter og formgiver med afgang fra Tekstillinjen på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, og hun er cand. mag. i kunsthistorie fra Københavns Universitet. I mere end 30 år har hun arbejdet med tekst og tekstiler i form af design, undervisning og kreativ virksomhed for flere forlag, blade og enkeltkunder. Hørende til hendes primære
arbejdsområder er redigering af tekstile fagbøger, kunstbiografier og idéudvikling i form af udstillinger og kulturprojekter.

Lars Pryds er grafisk designer og billedkunstner. Han er Master i Design fra KADK, København og er uddannet tegner og grafiker fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding. Han har mere end 25 års erfaring med redaktionel formidling og grafisk design, dels fra ansættelser på danske dagblade og magasiner, dels fra løsning af opgaver for forlag, firmaer og private.

Lisbeth og Lars har været vidt omkring inden de fandt frem til Skovridderboligen på Lolland. De har boet i Kolding, Aarhus, Højer, Odder og København. ”Takket være internettet og moderne teknologi kan vi i dag arbejde hvor som helst. Men de daglige omgivelser skal man ikke undervurdere. Det er meget inspirerende at bo og arbejde i de her omgivelser”, siger Lisbeth og slår ud
med armene under en spadseretur i haven. Lars er enig: ”Haven er vores kantine. Man er privilegeret, når man kan holde pause i arbejdet og sætte sig her ud og spise frokost”, siger han.

Begge er begejstret for den iværksætterånd, de støder på overalt inden for erhvervs- og kulturområdet. ”Stemningen er, at her skal ske noget. Her er virkelig mange arrangementer at vælge imellem. Vi kan ikke nå det hele, vi vælger det, som er relevant for os”, siger Lisbeth. ”Overalt møder man høflighed og venlige mennesker”, tilføjer Lars.

Læs også: Femern A/S igangsætter større anlægsarbejder på Femern-tunnelen
Del denne historie: vælg platform

Go to Top